Razotkriveno

Na videu je isječak simulacije svemirske šetnje, nije riječ o manipulaciji gledateljima

Riječ je o isječku iz specijalne emisije CBS-a iz 1966. koja je pratila svemirsku misiju Gemini 9. Da je riječ o simulaciji bilo je jasno označeno na originalnoj snimci.
Screenshot CBS

Na Facebook profilu Živčana žirafa 23. siječnja 2024. je podijeljena snimka iz 1966. godine uz sugestiju kako prikazuje lažiranu snimku astronauta u svemiru (arhivirano ovdje).

„U to vrijeme naši djedovi, babe, tate i mame su gutali ovaj tehnološko znanstveni događaj. Gutali smo i mi svi skupa, neko vrijeme, a tad je određeni broj ljudi otvorio oči. Neki još uvijek nisu. Ne znam šta se čeka, limun valjda… Jel netko još uvijek misli da je ovo stvarno? Da se ovo stvarno dogodilo in d spejs na hiljadama kilometara od površine Zemlje?“, piše u opisu koji je na Facebooku objavljen skupa s videom dugim 42 sekunde.

Riječ je o dijelu izrezanom iz gotovo dvosatne specijalne emisije američke televizije CBS od 3. lipnja 1966. godine koja je pratila svemirsku misiju Gemini 9, a koja se može pogledati na stranici Internet Archive (link ovdje).

Spomenuti isječak s Facebooka počinje na 48 minuta i 11 sekundi te završava na 48 minuta i 53 sekundi, odnosno pažljivo je izrezan mali komadić na kojem se na ekranu ne vidi inače istaknut natpis da je riječ o simulaciji svemirske šetnje, odnosno „McDonnell simulaciji“. Specijalna emisija CBS-a pratila je svemirsku misiju Gemini 9, ali zbog tehničkih pretpostavki, a da bi gledateljima bilo jasnije što u tom trenutku rade astronauti, radila se simulacija pokreta astronauta u svemiru. To je, kao što smo već napisali, bilo i jasno obilježeno, kako gledatelji ne bi bili u zabuni da gledaju stvarne astronaute u svemirskoj misiji.

McDonnell Aircraft Corporation je bio glavni izvođač za brodove koji su sudjelovali u Gemini programu, dok su simulacije izvršene u njihovoj tvornici u St Louisu, u američkoj saveznoj državi Missouri, prenio je Reuters u kolovozu prošle godine, a s  obzirom na to da su slične manipulacije ovom snimkom kružile i u drugim zemljama. Videom se također već bavio i briselski portal koji se bavi provjerom istinitosti činjenica Knack.

Gemini je američki program svemirskih letova. Tijekom programa je lansirano ukupno 12 letova u Zemljinu orbitu u periodu od pet godina. Gemini 9 je bila sedma misija, a trajala je nešto više od tri dana. Jedan od ciljeva joj je bio demonstrirati tehnike spajanja s ciljnim vozilom radi simulacije manevara koji bi se izvodili u budućim Apollo misijama.

Zaključno, video isječak je izrezan iz cijele snimke radi manipulacije. Stoga ocjenjujemo da Facebook objavi nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.