Razotkriveno

Snimka ne prikazuje sotonistički ritual nego koncert Kanye Westa

Snimka s koncerta američkog glazbenika sa stadiona u Atlanti objavljena je 2021. godine kada je predstavljao svoj album "Donda".
Screenshot: YouTube/Kanye West

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele video u trajanju od 48 sekundi, u čijem opisu se navodi da je riječ o “ritualu na Mercedesovom stadionu u Atlanti”.

Video snimljen sa stadionskih tribina prikazuje veliki broj ljudi koji u parteru hodaju u krug oko obilježene plohe na kojoj se odvija performans praćen svjetlosnim efektima (statusi arhivirani ovdje i ovdje, a snimka ovdje).

Iz komentara ostavljenih pod objavom o “ritualu” vidljivo je da drugi korisnici prikazano na snimci povezuju sa sotonizmom i pozivaju da se na prikazani događaj “baci bomba”. Na direktno pitanje: “Povodom kojeg eventa se održavao ritual?“, korisnik koji je video objavio odgovara: “Ne znam, zaista“.

Predmetni video zapravo prikazuje dio glazbenog showa slavnog američkog izvođača Kanye Westa, priređenog na Mercedes Benz stadionu u Atlanti. Snimke showa objavljene su na Youtube kanalu “Kanye Performance Clips” (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Show je upriličen u sklopu promocije Westovog albuma “Donda” objavljenog u kolovozu 2021. godine. Snimke načinjene s tribina stadiona u Atlanti moguće je naći na različitim platformama i društvenim mrežama, između ostalih i na TikToku (arhivirano ovdje i ovdje), s kojeg potječe i predmetna snimka za koju se tvrdi da predstavlja “ritual” što ga korisnici povezuju sa sotonizmom.

Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da statusima nedostaje kontekst da se radi o koncertu američkog glazbenika Kanye Westa održanog 2021. godine u američkom gradu Atlanti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.