Razotkriveno

Na fotografiji nije osnivač WEF-a Klaus Schwab, nego Max Schwab s Floride

U opisu viralne fotografije ekstravagantno odjevenog muškarca na plaži netočno se navodi da se radi o osnivaču WEF-a Klausu Schwabu.
Foto: Hina/EPA/GIAN EHRENZELLER

Korisnici društvenih mreža masovno dijele fotografiju ekstravagantno odjevenog starijeg čovjeka na plaži, uz tvrdnju da je riječ o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausu Schwabu (arhivirano ovdje i ovdje).

Na stotine i stotine korisnika društvenih mreža primilo je ovu informaciju zdravo za gotovo, što se jasno može vidjeti iz komentara koji prate objavu fotografije: “Kakav je ovo bolesnik? Strašno!“, “I ovo govno da ti određuje budućnost djece!“, “Sotone vladaju svijetom“… Dakako, informacija s društvenih mreža nije točna; fotografija ne prikazuje osnivača Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba.

O viralnoj fotografiji koju prati netočan opis pisao je 2022. godine Reuters, čiji novinari su objavili i stvarni identitet čovjeka s fotografije. U pitanju je stanovnik Key Westa na Floridi Max Schwab. Fotografije Maxa Schwaba – sudeći po predmetnoj i drugim njegovim fotografijama, čovjeka sklonog ekstravagantnim odjevnim kombinacijama – mogu se pronaći na Facebook stranicama povezanim s Key Westom, točnije na stranici lokalnog bara ‘Schooner Wharf’ (arhivirano ovdje i ovdje), odnosno na Facebook stranici “Only in Key West” (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Najstariji primjer gdje predmetnu fotografiju ekscentrika s Floride povezuju s osnivačem Svjetskog ekonomskog foruma novinari Reutersa pronašli su na jednom grčkom blogu, s datumom 12. srpnja 2021. godine (arhivirano ovdje). U kolovozu iste godine grčki faktcheckerski portal Ellinika Hoaxes objavio je članak u kojem je razotkrio da je u pitanju laž, da se na fotografiji ne nalazi Klaus Schwab. Istu fotografiju pronašli smo i s ranijim datumom, iz travnja 2021. godine, na internetskoj stranici Bizarre Crew, ali na njoj se ne spominje identitet fotografirane osobe.

Fotografiju ekstravagantnog starca s plaže provjeravali su i faktcheckerski portali Myth Detector  i Raskrinkavanje.ba, pri čemu su oba portala također utvrdila da riječ nije o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schwabu. Faktograf je često u prošlosti pisao tekstove u kojima su mete dezinformacija bili Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.