Razotkriveno

Snimka ne prikazuje simulaciju žrtvovanja djeteta božanstvu Molohu

Prikazani dio govori o dijelu židovske povijesti kada su borili protiv štovanja božanstva kojem je potrebno prinositi djecu kao žrtve.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici Facebooka dijele video u trajanju od 59 sekundi, dio arhivske snimke koja u crno bijeloj tehnici prikazuje veliku predstavu, spektakl na otvorenom. Najupečatljiviji kadrovi su oni s velikom figurom Moloha na sceni, kojem prinose zavežljaj u kakvom se nosi dijete. U opisu predmetnog videa navodi se da je riječ o “istorijskom spektaklu koji simulira žrtvovanje djeteta Molochu“.

Događaj je nazvan, citiramo dalje opis videa, “Romansa jednog naroda, a organizirala ga je Cionistička organizacije Amerike“. (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje)

Podsjetimo, Moloh ili Baal kanaansko je božanstvo kojem su žrtvovali djecu. Takvu žrtvu Molohu su prinosili i u drevnom Izraelu, ali praksu su osudili i zabranili židovski proroci, između ostalih i Mojsije u Levitskom zakoniku, knjizi koja sadržava propise o svećenicima i bogoslužju: “Jehova je zatim rekao Mojsiju, ovako kaži Izraelcima: ‘Svaki Izraelac ili došljak što živi u Izraelu koji bi svoje dijete dao Moleku, neka se pogubi. Neka ga narod kamenuje. Ja ću se okrenuti protiv tog čovjeka, pogubiti ga i tako ukloniti iz naroda jer je dao svoje dijete Moleku te je okaljao moje sveto mjesto i oskvrnuo moje sveto ime”.

Profil s kojeg korisnici dijele arhivsku snimku obiluje antisemitskim sadržajem te i među komentarima pod predmetnim videom nalazimo komentare antisemitske prirode: “I onda Hićko ispao zlotvor! Svijet tad nije vidio od koga zlo dolazi. A oni javno sve prikazali. Sotone!” Komentatori redom vjeruju da je ono što je u videu prikazano “odvratno”, “prestrašno”, “zlo”, “strava”, “užas”, “bože sačuvaj”… Dakako, opis videa je pogrešan, ne radi se o “istorijskom spektaklu koji simulira žrtvovanje djeteta Molochu”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Grandiozna predstava iz 1933. godine

Kratki isječak kojeg dijele i komentiraju korisnici Facebooka dio je arhivske snimke koja prikazuje grandioznu predstavu na otvorenom, održanu 3. srpnja 1933. godine u okviru Svjetskog sajma u Chicagu.  Predstava “Romance of a People” upriličena je povodom obilježavanja stotinu godina židovske povijesti u Chicagu, a njezina tema bila je ukupna povijest židovskog naroda. Prema različitim procjenama, na Vojničkom polju u Chicagu okupilo se između 125 i 150 tisuća ljudi, a u predstavi je sudjelovalo šest tisuća glumaca i glumica, pjevača i pjevačica, plesača i plesačica.

Spektakl nije financirala “Cionistička organizacije Amerike”, kako se to pogrešno navodi u opisu videa. Produkciju je platila Židovska agencija u Palestini, tijelo određeno da predstavlja Židove u odnosima s britanskim mandatnim vlastima u Palestini, s ciljem promicanja cionizma i ideje o židovskoj nacionalnoj državi na prostoru Palestine.

Dio predstave prikazan na snimci – onaj na temelju kojeg je zaključeno da je riječ o “istorijskom spektaklu koji simulira žrtvovanje djeteta Molochu” – zapravo govori o onom dijelu židovske povijesti kad se ovaj narod borio protiv štovanja božanstva kojem je potrebno prinositi djecu kao žrtve.

Dio o Molohu govori o obračunu Židova s lažnim bogovima

U članku o predstavi, objavljenom 5. srpnja 1933. godine u Chicago Daily Newsu, novinar S.J. Duncan-Klark izrijekom spominje dio predstave s figurom Moloha: “…Epizoda za epizodom u spektaklu se ponavljala tema. Surova borba protiv demoničkog štovanja Moloha; trijumf Abrahamove oslonjenosti na Jednog Boga; ropstvo u Egiptu i objava gorućeg grma…”

Ne radi se, dakle, o spektaklu koji simulira žrtvovanje djeteta Molochu, kako je to pogrešno navedeno u opisu dijeljenog videa. Spektakularna predstava “Romance of a People” iz 1933. godine, koju je postavio Isaac Van Grove, govori o povijesti Židova, a dio u kojem je prikazana figura Moloha odnosi se na onaj dio povijesti u kojem se Židovi obračunavaju s takozvanim lažnim bogovima i (p)ostaju vjerni jednom bogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.