Razotkriveno

Vladimir Kočiš Zec nije umro, a niti ne promovira investicijsku platformu

Glazbenik je potvrdio da se radi o lažnim objavama na Facebooku u kojima se neovlašteno koristi njegovo ime.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook profilu Rebecca Burns pojavilo se nekoliko sponzoriranih objava u kojima se netočno navodi da je hrvatski pjevač Vladimir Kočiš Zec uhvaćen “u neviđenom skandalu” zbog čega mu je “karijera u opasnosti“.

“Gluposti. Za svaku osudu. Netko me uzeo na zub. Nemoguće pronaći izvor, tako da ću to ignorirati”, komentirao je za 24 sata te lažne objave Kočiš.

Kada se klikne link u objavi na kojoj je AI generirana fotografija Kočiša, ona vodi na lažnu stranicu koja je napravljena tako da podsjeća na portal Jutarnjeg lista, dok je naslov članka: “Veliki skandal: Uprava ‘HRT’ hitno je uklonila snimku ‘opasnog’ intervjua u emisiji ‘Kod nas doma’“. U članku je objavljen lažni intervju voditeljice Barbare Kolar s Vladimirom Kočišem u kojem on promovira investicijsku platformu. Ukoliko korisnici krenu i korak dalje, otvorit će im se stranica na kojoj trebaju upisati svoje podatke: ime, prezime, e-mail i broj telefona.

Iz cijelog slijeda zaključujemo da je cilj prevare u kojoj se koristi ime pjevača Vladimira Kočiša Zeca dobivanje podataka korisnika, a možda i krađa njihova novca.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

No, to nije jedina prevara u kojoj se lažno koristi ime Vladimira Kočiša Zeca, a koja se pojavila posljednjih dana. Po pisanju 24 sata, na Facebook profilu Moment Update, koji više nije vidljiv na Facebooku, objavljen je oglas s fotografijom Vladimira Kočiša Zeca. “Tužan je dan za Hrvatsku: opraštamo se od Vladimira Kočiša Zeca’, glasio je naslov objave, dok je u opisu pisalo: ‘Zemlja je izgubila jednog od svojih najpoznatijih glazbenika’.

“Objavio sam na Facebooku da sam živ i zdrav. To mi je bilo važno zbog prijatelja, jer su se neki od njih uplašili. To nije za šaliti se. Nisam jedini kome to rade. Kad se umiješa umjetna inteligencija ode sve k vragu”, komentirao je tu objavu za 24 sata Kočiš Zec.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.