Razotkriveno

Šaljivi članak Dubrovačkog dnevnika dijele kao dokaz za chemtrailse

Za one koji su povjerovali u nebuloze portal je na kraju članka jasno naveo: "Radi se o šaljivom sadržaju Dubrovačkog dnevnika".
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice 14. veljače objavljene su snimke zaslona šaljivog članka (članak arhiviran ovdje, a status arhiviran ovdje) s portala Dubrovačkidnevnik.hr iz srpnja 2015. godine pod naslovom “Croatia Airlines bez znanja javnosti na svoje avione ugradila sustav za ispuštanje Chemtrailsa”.

Korisnica Facebooka ga, međutim, nije shvatila šaljivo i u statusu piše sljedeće:

“Ovu objavu su sve novine pisale iz 2015.g. Sada smo glupi I izgubili sjecanje! Sada da ne kazu da su kondenzaciski tragovi. Lazu I sve novinske objave uklanjaju . Svi koji objavljuju avionsko trovanje, cenzure rade, lazu, uklanjaju kao netocne.
Uklanjaju naucne i strucne Dg.psihopate Bila a sada naucnici grese I lazno ga prikazuju najstrucnijeg! Zamislite se , svi do jucerasnji nacnici i strucnjaci grese! Svi javni mediji su govorilili da ce psihopata cjepivima ubijati ljude ? Sto mediji pisu sada?
Varljivo, lazno…!
Ma tko je tu lud?”

Status je objavljen 14. veljače, a prikupio je 64 dijeljenja, 2 komentara i 3 ostale reakcije.

Što se navodi u šaljivom članku o tzv. chemtrailsima?

Stari članak Dubrovačkog dnevnika iz srpnja 2015. o tome da je nacionalna aviokompanija u tajnosti ugradila sustav za raspršivanje tzv. chemtrailsa započinje ovako:

“Iz visokog izvora stranke Održivog razvoja Hrvatske – ORAH dobili smo interesantnu i donekle ekskluzivnu vijest. Naime, dok se nagađa što je zapravo razlog povećanja dobiti našeg avioprijevoznika Croatia Airlines d.d., radi li se zapravo o prodaji motora zrakoplova ili zaista o boljem poslovanju, otvorila se i treća i to puno izglednija opcija. Nacionalna zrakoplovna tvrtka je ugradila sustav za raspršivanje chemtrails-a”.

Iako na prvi pogled može izgledati kao da se radi o istinitom članku, postoje još neki dijelovi članka, osim same napomene na kraju koja naznačuje da se radi o šaljivom tekstu, iz kojih je jasno da se ne radi o istinitim navodima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naime, navodi se da je “Croatia Airlines zajedno s konzorcijem za chemtrailse Poshipu limited ušla u konzorcij Star Alliance te da je već 2013. ostvarila 722 tisuće kuna dobiti “. Također, piše i da “iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova neslužbeno govore kako su se večer prije tako našmrkale Chemtrailsa da nisu znali gdje im je glava, a gdje kokpit”, a stoji i da “uvode avioliniju Zagreb – Gornji Vakuf – Donji Vakuf”.

Za one koji su čitajući članak povjerovali u te potpuno besmislene navode, portal je na kraju teksta stavio i napomenu: “Radi se o šaljivom sadržaju Dubrovačkog dnevnika”.

Teorija zavjere o chemtrailsima

Chemtrailsi su dezinformacija o kojoj je Faktograf pisao više puta, kao i brojni drugi strani fact-checkerski portali (AFP Fact-checkUSA TodayLogically FactsPolitiFact). Postojanje tzv. chemtrailsa “dokazuje” se bijelim tragovima koji ostaju iza zrakoplova.

Valja spomenuti i da je u tekstu koji smo objavili još 2019. avioprijevoznik Croatia Airlines potvrdio da ne raspršuju chemtrails.

Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije činjenično utemeljena, time se potvrđuje tajna zavjera za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijsko “zaprašivanje” okoliša i stanovništva. Međutim, radi se zapravo o contrailsima, bijelim tragovima, točnije kondenzacijskim tragovima, koji se pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona.

Zaključno, Croatia Airlines nije bez znanja javnosti ugradila sustav za raspršivanje chemtrailsa kao što se navodi u članku koji dijeli korisnica Facebooka. Radi se, naime, o satiričnom članku što se i ističe na samom kraju članka, a u samom članku navode se informacije koji upućuju na to da je riječ o šali poput uvođenja avionske linije Zagreb – Gornji Vakuf-Donji Vakuf. Chemtrailsi su jedna od najčešće spominjanih nepostojećih teorija zavjere, a znanstvenici i stručna javnost više puta su ih razotkrili kao činjenično neutemeljene.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.