Razotkriveno

Snimka ne prikazuje francuske poljoprivrednike koji bacaju gnojivo na Veleposlanstvo Ukrajine

Facebookom se širi još jedan dezinformacijski sadržaj povezan s prosvjedima europskih poljoprivrednika.
Foto: Hina/ EPA/Guillaume Horcajuelo

Nezadovoljni poljoprivrednici zauzimaju ulice i blokiraju ceste širom Europe i pred svoje vlade stavljaju zahtjeve kojima žele unaprijediti svoj položaj, odnosno umanjiti učinke krize i poskupljenja koje se odražavaju i na njih. Traktori na gradskim ulicama ne mogu proći nezapaženo pa su i društvene mreže prepune snimaka s terena. Među takvim sadržajima nalaze se i oni koji zapravo ne prikazuju ono što se tvrdi.

Primjerice, na našem govornom području, korisnici Facebooka šire netočnu informaciju da su francuski poljoprivrednici, usred vala prosvjeda, traktorima bacali stajsko gnojivo na ukrajinsko veleposlanstvo.

“Francuski farmeri premazuju veleposlanstvo Ukrajine gnojem.
Dok Zapad i EU nastavljaju zagovarati rat – ne daju im ništa o CO2 otisku tenkova i bombi – a ipak napadaju farmere jer im krave prde.
Nije ni čudo što su ljuti”, stoji u statusu objavljenom 10. veljače 2024. godine (status arhiviran ovdje)

Screenshot/Facebook

U postu je i snimka (arhivirana ovdje) koja navodno prikazuje taj događaj. Snimka sadrži i neke druge materijale osim navodne akcije ispred ambasade: sliku dopisa ukrajinskog ambasadora Vadyma Omelchenka, isječak s okupljanja u znak podrške Ukrajini te izjave još dvojice sugovornika. U desnom gornjem kutu snimke nalazi se logo poznate medijske kuće Euronews, vjerojatno kako bi ovaj sadržaj izazvao veći dojam kredibilnosti. U snimku je umetnut i prateći tekst:

“Poziv Veleposlanstva Ukrajine da se prekinu prosvjedi razbjesnio je francuske poljoprivrednike. Veleposlanstvo Ukrajine nedavno je pozvalo francuske poljoprivrednike na prekid prosvjeda. U službenom dopisu diplomatske misije stoji: Narod Ukrajine žali što su se francuski poljoprivrednici, suočeni s prvim ekonomskim poteškoćama, okrenuli protiv francuske vlade i naroda Ukrajine. Ukrajinski građani pozivaju francuske poljoprivrednike da slijede njihov primjer i ujedine se za dobrobit njihove domovine”.

Zgrada sa snimke nije veleposlanstvo Ukrajine

Snimka, s identičnim opisom, dijelila se na društvenim mrežama na engleskom jeziku (1, 2). Status koji se dijelio na hrvatskom jeziku direktan je prijevod onih koji su se pojavili na engleskom.

Portal za provjeru činjenica Logically Facts već je ranije analizirao takve sadržaje koji su se pojavili na engleskom, a portal Open one koji su objavljeni na talijanskom jeziku. Oba su utvrdila da je video izvorno objavljen u prosincu 2023. godine te da prikazuje prosvjede poljoprivrednika u Dijonu, gradu na istoku Francuske.

Snimka na koju je namontiran logo Euronewsa preuzeta je s australskog Sky Newsa koji je 19. prosinca 2023. godine izvijestio kako su poljoprivrednici u Dijonu organizirali masovno okupljanje s oko 80 traktora, a stajskim gnojivom su zatrpali više zgrada Regionalnog vijeća. Lokalni su mediji o toj prosvjednoj akciji izvijestili i par dana ranije, 15. prosinca 2023. godine.

 

Screenshot/YouTube

Originalan video Sky Newsa, osim što sadrži logo tog medija, bolje je rezolucije i postavljen je horizontalno, što znači da se vidi više detalja koji otkrivaju lokaciju snimanja.

Na originalnoj se snimci već u prvim minutama može jasno identificirati zgradu Regionalnog vijeća, koja se nalazi u Dijonu, na adresi 17 Boulevard de la Trémouille. Na jednom od ulaza u zgradu izvješene su zastave Francuske, Europske unije i Ukrajine. Ukrajinska zastava, međutim, ne znači da se ondje nalazi ambasada ili konzulat te zemlje jer su nakon ruske invazije na Ukrajinu brojne institucije širom svijeta postavljale zastave na svoje zgrade u znak podrške (1, 2). Uostalom, Veleposlanstvo Ukrajine nalazi se u francuskom glavnom gradu, Parizu.

Također, velika je vjerojatnost da pismo veleposlanika Omelchenka (od 7. veljače 2024.) koje se prikazuje u videu zapravo ne postoji. Kako je pisao talijanski portal Open kada je analizirao ove sadržaje, detaljno istraživanje nije dovelo do potvrde postojanja ovog dokumenta.Niti jedna objava ne odgovara pismu prikazanom u videu, a nema službenih izvora, niti na stranici ukrajinskog veleposlanstva, niti na društvenim medijima koji pokrivaju prosvjede u Francuskoj”, piše Open. Uz to je utvrdio da potpis na navodnom dokumentu ne odgovara pravom potpisu veleposlanika.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Traktori na ulicama Francuske, Njemačke, Poljske

Cijeli je niz razloga zbog kojih su francuski poljoprivrednici izašli na ulice: od rasta troškova zbog postroženih ekoloških standarda, do jeftinog uvoza proizvoda proizvedenih izvan Europske unije, kao što su proizvodi iz Ukrajine. Prosvjedi u Francuskoj samo su dio prosvjeda poljoprivrednika koji proteklih mjeseci bukte državama članicama Europske unije.

Prosvjedi poljoprivrednika proteklih su se mjeseci događali u Grčkoj, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj. U nekim zemljama, primjerice u Njemačkoj, krajnja desnica pokušava iskoristiti bijes poljoprivrednika za svoju političku agendu.

Dok su neki zahtjevi specifični za pojedine države, kao neke od zajedničkih problema poljoprivrednog sektora u EU, a koji su doveli do prosvjeda, navedeni su pad prodajnih cijena, rast troškova proizvodnje, rigorozna regulativa, moćni trgovački sektor, dugovi, klimatske promjene i jeftini uvoz iz država nečlanica unije.

Najveću zabrinutost poljoprivrednika izaziva nacrt ugovora između EU i država južnoameričkog bloka Mercosur, u kojem su Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj. U trenucima dok EU od svojih poljoprivrednika traži uvođenje održivijih poljoprivrednih praksi, francuski poljoprivredni sindikati tvrde da će ti ugovori otvoriti prostor golemom uvozu jeftinijih proizvoda na koje se neće primjenjivati isti ekološki standardi kao za proizvode proizvedene u EU. Francuski sindikati tvrde da će to bili nelojalna konkurencija južnoameričkih poljoprivrednika koji u proizvodnji mogu koristiti GMO sjeme i antibiotike zabranjene u EU.

Kako to brojni promatrači sugeriraju, Europska unija napravila je određene korake kako bi umirila poljoprivrednike. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je ranije ovog mjeseca da će povući prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida (SUR), koji je naišao na žestoke kritike i da će objaviti novi, “zreliji” prijedlog, što bi trebalo smanjiti nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, iznenadni zaokret Von der Leyen nije bio samo pokušaj smirivanja seljačke bune koja se širi diljem kontinenta zbog rastućih cijena goriva, opterećujućih ekoloških propisa i jeftinog uvoza:To je također bio znak rastuće panike među glavnim strankama EU-a zbog naizgled neumoljivog uspona krajnje desnih nacionalista uoči [EU] izbora u lipnju”.

Lažni videi s prosvjeda kruže društvenim mrežama

Koliko god zanimljivo bilo za vidjeti traktoriste koji blokiraju ceste i ostavljaju vlastodršcima pred vratima gomilu otpada, valja imati na umu da nisu svi takvi sadržaji točni i autentični. Neki od njih su snimljeni ili ranije ili na drugom mjestu, a neki su kreirani pomoću umjetne inteligencije.

Kako je Faktograf pisao ranije ovog mjeseca, Facebookom se dijelila fotografija traktora i gomile naslaganih bala sijena ispred Eiffelovog tornja u Parizu uz status u kojem se sugeriralo da su bale naslagali poljoprivrednici koji prosvjeduju. No, utvrdili smo da fotografija iz objave nije autentična, odnosno da ne prikazuje stvaran događaj, već je generirana alatom umjetne inteligencije.

Viralna je bila i fotografija četverostruke kolone traktora za koju se tvrdilo da je snimljena u talijanskom gradu Veroni za vrijeme prosvjeda poljoprivrednika. Portal Full Fact otkrio je kako fotografija ne prikazuje prosvjed u Italiji, već demonstracije francuskih poljoprivrednika u Parizu 2010. godine.

Snimka koju smo ranije analizirali jest nastala tijekom zadnjeg vala prosvjeda poljoprivrednika u Francuskoj, ali ona ne prikazuje bacanje stajskog gnojiva na ukrajinsko veleposlanstvo. Stoga tu objavu ocjenjujemo kao još jedan u nizu dezinformirajućih sadržaja o prosvjedu europskih poljoprivrednika.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.