Razotkriveno

Na snimci nisu autentične, nego AI generirane fotografije francuskih vojnika

Autor originalne snimke s fotografijama feminiziranih francuskih vojnika jasno je naveo da ih je "proizveo" alatom umjetne inteligencije.
Foto: Unsplash.com/Lucas Lemoine

Francuske jedinice, prva sila Europe. Spremni protiv Čečena“, stoji na snimci (arhivirano ovdje) objavljenoj 26. veljače na profilu hrvatskog korisnika Facebooka uz dodatak “vojna intervencija za spas Ukrajine”.

Na snimci se izmjenjuju kadrovi ružičastih i feminizirano prikazanih francuskih vojnika. No nigdje u statusu (arhivirano ovdje) se ne navodi kako to nije autentična snimka francuskih vojnika, već je generirana alatima umjetne inteligencije.

Originalnu snimku pronašli smo na TikTok profilu korisnika jeffrosart. Objavljena je 24. veljače uz opis da se radi o fotografijama Macronove vojske. No, uz snimku je jasno navedeno da je autor fotografije označio kako su one generirane alatima umjetne inteligencije (AI alatima). Također, u opisu profila autora piše da snimke koje objavljuje služe za zabavu korisnika.

Kao što je poznato, u ratnom sukobu u Ukrajini, koju su Rusi napali prije dvije godine, ne sudjeluju vojnici niti jedne zapadne države. O mogućem slanju vojnika određenih NATO država ususret sastanku u Parizu u ponedjeljak je govorio slovački premijer Robert Fico. “Nekoliko članica NATO-a i Europske unije razmatra slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnim osnovama”, kazao je Fico. Reuters je u svojoj vijest o toj izjavi naveo i da se Fico dugo vremena protivio slanju vojne pomoći Ukrajini, zbog čega su ga mnogi kritičari nazvali proruskim političarom.

No, niti u toj izjavi Fico nije otkrio detalje koje to države navodno razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u ponedjeljak da “ne treba isključiti” mogućnost slanja vojnika u Ukrajini u budućnosti. Macron je nakon susreta 20 europskih vođa kazao da će “učiniti sve potrebno kako Rusija ne bi dobila rat”. “Danas nije bilo konsenzusa za slanje trupa. No, ništa se ne može isključiti”, kazao je Macron. Također nije želio otkriti detalje o tome koje države razmatraju te mogućnosti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na te izjave danas je reagirao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je kazao AP-u da vojni savez nema planove za slanje trupa u Ukrajinu. “NATO snage pružaju potporu Ukrajini. To smo činili od 2014. godine i još pojačali nakon potpune invazije. No, ne postoje planovi za slanje NATO-ovih borbenih trupa na tlo Ukrajine”, rekao je Stoltenberg. NATO savez je Ukrajini slao neborbenu pomoć kao što su lijekovi, uniforme i oprema za zimsko vrijeme, a poznato je i da su neke od članica slale i oružje i streljivo. Za slanje NATO vojnika u Ukrajinu prethodno je potrebna jednoglasna potpora svih članica saveza.

Zaključno, hrvatski korisnik Facebooka je na svojem profilu objavio neautentične fotografije francuskih vojnika koje su generirane alatima umjetne inteligencije, a bez da je to naveo u statusu pa bi korisnici mogli pomisliti da se radi o stvarnim fotografijama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.