Razotkriveno

Prevara na Facebooku: S lažnog profila uvjeravaju ljude da su dobitnici u stvarnoj nagradnoj igri

Kreiran je lažni profil portala Zagorje.com s kojeg se na stvarnoj nagradnoj igri korisnike laže da su osvojili nagrade.
Foto: Pixabay

Portal Zagorje.com detektirao je ovih dana novi oblik prevare na Facebooku. Naime, netko je kreirao lažni profil koji podsjeća na profil tog hrvatskog regionalnog portala kako bi na stvarnoj nagradnoj igri na službenom Facebook profilu Zagorja.com korisnike lagao da su osvojili nagrade.

Portal Zagorje.com je 25. veljače objavio članak u kojem upozoravaju da se pojavila lažna Facebook stranica tog portala pod imenom Zagorje’com, a koja se predstavlja kao njihov službeni profil.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zagorje.com na svojoj je službenoj stranici objavio nagradnu igru čije dobitnike će izabrati 29. veljače. No, s lažne stranice su na toj nagradnoj igri počeli ostavljati komentare u kojima korisnike obavještavaju da su odabrani dobitnici, a sve kako bi im dali svoje podatke. “Lažna stranica širi dezinformacije, a može predstavljati i rizik za vašu sigurnost i privatnost stoga nikako nemojte dijeliti svoje osobne podatke kao što je broj kreditne kartice i slično”, navodi se u tekstu portala Zagorje.com.

Na lažnom Facebook profilu Zagorje’com (arhivirano ovdje) postoje samo tri objave. Zadnje dvije su promjene profilne i naslovne fotografije koje su identične onima na službenom profilu portala Zagorje.com. Lažni profil kreiran je u svibnju 2020. godine, a ima 2700 pratitelja. To su svi podaci koji se o toj lažnoj stranici mogu pronaći na profilu.

O pojavama lažnih nagradnih igara kojima se korisnicima Facebooka pokušavaju ukrasti privatni podaci, a ponekad i novac, Faktograf je često pisao u prošlosti, a nije nepoznata ni praksa kreiranja lažnih profila koji podsjećaju na službene profile tvrtki, institucija, medija ili javnih osoba. No, praksu da se s lažnih profila laže korisnike na službenim profilima i neutemeljeno ih se uvjerava da su dobili nagrade u slučaju Zagorja.com smo naletjeli prvi puta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.