Razotkriveno

Nema dokaza da je napad u njemačkoj školi motiviran religijskim ili političkim razlozima

Istražitelji su "izvijestili da postoje naznake psihičke bolesti kod napadača, što proizlazi iz pisma u kojem priznaje djelo".
Foto: Pixabay

Rubni portal Crona.hr objavio je vijest o napadu nožem koji se u utorak, 22. veljače, dogodio u njemačkom Wuppertalu. U naslovu vijesti stoji: “Njemačke škole pod napadom: Islamski teror širi strah po ulicama Europe” (arhivirano ovdje).

“Još jedan teroristički napad u Njemačkoj budi strah i bijes među građanima dok radikalni islamisti nastavljaju širiti strah u srcu Europe. Napad u školi Wuppertala jasno pokazuje da je teroristička prijetnja stigla čak i u svetišta znanja, škole”, stoji u tekstu Crone.

U opisu koji je administrator Crone plasirao uz tekst na Facebook profilu portala navedeno je: “Radikalni islamisti prožimaju škole i gradove, dok se građani pitaju – koliko dugo će trajati ovo ludilo?” (arhivirano ovdje i ovdje)

Tekst na portalu Crona objavljen je u petak, 23. veljače, dan nakon napada nožem u školi u Wuppertalu, a njemački istražitelji do današnjeg dana, točnije do zaključenja ovog teksta nisu utvrdili, a kamoli izjavili da bi napad mogao biti motiviran vjerskim razlozima. Također, napad nije okarakteriziran kao teroristički čin.

Učenike u Wuppertalu, naime, nožem je napao njihov sedamnaestogodišnji školski kolega pri čemu je ozlijedio četvero učenika iz svog razreda i sebe. Dva napadnuta učenika i napadač nalaze se na intenzivnoj bolničkoj njezi, što upućuje da su kod njih u pitanju teške tjelesne ozljede.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Njemački Spiegel u tekstu od 24. veljače, dakle obavljenom dan nakon objave teksta na Crona portalu, navodi da je sudac izdao nalog za pritvor 17-godišnjem osumnjičenom počinitelju te da su policija i tužiteljstvo priopćili da on nije bio od ranije poznat vlastima.

Istražitelji su, citiramo Spiegel, “izvijestili da postoje naznake psihičke bolesti kod napadača, što proizlazi iz pisma u kojem priznaje djelo”. “Politika ili religija, prema trenutnom stanju istrage, nisu bili motivi za ovaj napad”, prenosi Spiegel trenutačni stav istražitelja. Da istraga govori o psihičkom oboljenju napadača prenio je i njemački Zeit.

Portal Crona, dakle, sasvim proizvoljno je okvalificirao napad u Wuppertalu kao “islamski teror” i povezao ga s “radikalnim islamistima” koji “prožimaju škole” te se njihova vijest s pravom može okaraterizirati kao lažna vijest.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.