Razotkriveno

U Izraelu se seksualni odnos s osobama mlađima od 14 godina kažnjava zatvorom

Korisnik Facebooka manipulira člankom objavljenim u Haretzu pod naslovom: "Židovstvo i homoseksualnost: Kratka povijest".
Foto: Pixabay

Na korisničkom profilu na kojem se učestalo plasira antisemitska propaganda objavljen je ulomak teksta (arhivirano ovdje) objavljen na portalu izraelskog dnevnog lista Haretz, pri čemu se u opisu navodi: “Ako ste se upravo zgrozili, vi ste antisemit! Kako piše izraelski Haaretz, sex sa dječacima ispod devet godina nije protuzakonit! Međutim, ako smo svjesni da je Netanyahu rekao kako će Talmud biti osnova izraelskih zakona, ne bi se trebali čuditi. A vi, koji ovo čitate, po Talmudu, ste stvoreni da bi njima služili. Možemo reči šta god hoćemo,ali i bili smo njihove sluge, htjeli to priznati ili ne.”

U pitanju je gruba manipulacija, za koju je vlasniku korisničkog profila poslužio tekst objavljen u Haretzu 2. lipnja 2016. godine, pod naslovom “Židovstvo i homoseksualnost: Kratka povijest”, autora Elona Gilada.

Povijest homoseksualnosti kod Židova

Kao što mu naslov kaže, tekst govori o povijesti homoseksualnosti kod Židova. U odlomku objavljenom na korisničkom profilu koji tekstom manipulira navodi se: “Najvažnija knjiga židovskog zakona, Talmud, sadrži izjave koje govore da analni seks među muškarcima uzrokuje pomrčine sunca (Sukka 29a) i potrese (Jeruzalemski Talmud, Berakot 13:3), ali također razlikuje dvije vrste pederastije – analnog seksa koji opravdava kaznu smrti kamenovanjem i homoseksualnog seksa koji ne uključuje penetraciju, gdje su rabini bili blaži (Nidda 13b). Čudno, židovski zakon ne zabranjuje eksplicitno seks s dječacima mlađim od devet godina (Talmud, Jevamot 51b, i Maimonidova Mishne Tora, Bija 1:14, gdje dodaje da prema njegovom mišljenju, muškarci bi trebali biti bičevani)”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Korisnik profila koji je plasirao tvrdnju da seks s dječacima ispod devet godina kod Židova nije protuzakonit ne spominje da se u tekstu radi o drevnim Židovima i grubo vadi iz konteksta jedan odlomak, propuštajući citirati druge odlomke, bez kojih nije moguće shvatiti o čemu se radi. Primjerice ovaj: “Kakav god bio razlog i kada je bila naređena zabrana (homoseksualnih odnosa), jednom kad je to bilo kodificirano u Levitskom zakonu, postalo je židovskim zakonom. Ali znači li to da su se drevni Židovi prestali baviti homoseksualnošću? Vjerojatno ne. Od kraja 4. stoljeća prije Krista, a kasnije pod Rimljanima, Židovi su se našli u kulturama u kojima je homoseksualnost između muškaraca i dječaka bila norma. Pitanje je koliko su rabini bili ravnodušni prema tim praksama. Ispada da je na ovo vrlo teško pitanje odgovoriti”.

U Izraelu je pedofilija zabranjena

Da je pedofilija u Izraelu danas zabranjena suvišno je i govoriti, ali neka i tome ostane dokaz, primjerice ovaj arhivirani tekst o tome da je sud u Izraelu zabranio pristup na više od 1.700 internetskih adresa na kojima su se mogli naći pedofilski sadržaji, odnosno tekst o uhićenju troje ljudi u Jeruzalemu zbog sumnje na pedofiliju.

Seksualni odnos s maloljetnikom ili maloljetnicom mlađom od 14 godina, bez obzira radi li se o odnosu s pristankom žrtve, prema izraelskim zakonima smatra se silovanjem i predviđa kaznu do 20 godina zatvora.

Ako je žrtva i pristala na seksualni odnos – pritom ima napunjenih 14 godina, a još uvijek nije napunila 16 godina starosti – po izraelskom zakonu to je kažnjivo. Počinitelj može biti kažnjen do pet godina zatvora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.