Razotkriveno

Snimka ne dokazuje da je u Kini punjenje automobila vezano uz sustav društvenih bodova

Snimka iz statusa nema nikakve veze sa sustavom društvenog bodovanja već pokazuje plaćanje preko platforme WeChat Pay.
Foto: Pixabay

Na Facebook stranici “Iznenada – Novonormalno” snimke zaslona (arhivirano ovdje) s Facebook profila na kojemu se na engleskom jeziku navodi da je sustav društvenih bodova  u Kini povezan s plaćanjem punjača električnog automobila. U opisu se navodi i sljedeće:

U Kini su povezali socijalne bodove sa digitalnim novcanikom u banci. Elektricna auta mogu da pune samo oni koji imaju najmanje 550 socijalnih bodova. Bas ih briga da li auta imaju litijumske ili natrijumske baterije, vazno je da su elektricna i da mogu da ti ugase auto cim ti bodovi padnu ili mrdnes van logora.
Svakim placanjem karticom smo sve blizi totalnom ropstvu iz koga vise nema izlaza.

Screenshot/Facebook

Navodi iz objave, međutim, ne stoje. Riječ je zapravo o WeChat Payu, sustavu digitalnog novčanika kineske kompanije WeChat koja omogućava korisnicima mobilno plaćanje i online transakcije. Više prikupljenih bodova na toj platformi može otključati neke pogodnosti kao što su kuponi i opcije “kupi sada, plati kasnije” bez depozita. Opcija je potpuno dobrovoljna i nema veze sa sistemom društvenog bodovanja (eng. Social Credit System) koji se pojavio u Kini, piše u svojoj analizi fact-checkerski portal iz Hong Konga Annie Lab.

Sustav društvenog bodovanja zapravo je kontroverzna kineska nacionalna politika koja je najavljena prije deset godina, ali nije u potpunosti provedena u cijeloj zemlji, iako su je neke lokalne vlasti koristile za ocjenjivanje pojedinaca na temelju njihovih dnevnih aktivnosti, ne ograničavajući se na financijske poslove. U medijima su se spominjale osobe s “nezakonitim ili nepoštenim ponašanjem” koje se kažnjavaju prema sustavu. Onima s niskim ocjenama navodno je zabranjeno da se zapošljavaju kao državni službenici, otvaranje poduzeća ili kupnja nekretnina.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dezinformacija se prvi puta pojavila na X-u

Ipak, kontroverzni sustav društvenog bodovanja nije ni na koji način povezan s popularnim značajkama digitalnog novčanika kao što je WeChat Pay opcija, čija fotografija je podijeljena u statusu.

Dezinformacija se, vrlo vjerojatno, počela širiti s društvene mreže X (bivši Twitter).  Tamo je prvi put podijeljena krajem prosinca 2023. Međutim, sustav društvenog bodovanja koji nije potpuno implementiran u cijeloj Kini nije ni na koji način povezan s WeChat Pay opcijom koja je dobrovoljna, a samim time “društveni bodovi” nisu potrebni kako bi se napunio električni automobil.

Kako piše Annie Lab, snimka zaslona videozapisa koju je objavio korisnik na platformi X jasno pokazuje na kineskom jeziku da osoba koja puni automobil koristi WeChat Pay, a zahvaljujući visokom broju bodova skupljenom u aplikaciji, a ne putem sistema društvenog bodovanja, osobi za punjenje automobila nije potreban depozit odnosno novac u digitalnom novčaniku.

Kineska kompanija koja u svom portfelju ima električne punionice na mreži Douyin objavila je originalni video iz kojeg je nastala snimka zaslona koja se pogrešno interpretira. Tvrtka je također objavila još jedan video u istom mjesecu objašnjavajući da korisnici mogu birati između dva načina plaćanja koji su dostupni na WeChat Payu — usluga “naplati sada, plati kasnije” ili korištenje depozita.

I mi smo putem internetskog alata preveli tekst koji stoji na snimci iz statusa iz kojeg se jasno vidi da se ne radi o društvenim bodovima već se jasno navodi da se radi o WeChat Payu, a fotografiju prijevoda na engleski možete vidjeti u nastavku.

WeChat Pay opcija “Kupi sada, plati kasnije” koja se temelji na skupljenim bodovima nije dostupna samo na WeChatu. Alipay, još jedna popularna usluga digitalnog novčanika u Kini, također koristi sličan sustav.

Na globalnoj razini, Afterpay i Paypal omogućuju kvalificiranim korisnicima kupnju proizvoda prije plaćanja ili plaćanje na rate. One, kao i mnoge slične usluge digitalnog plaćanja, funkcioniraju gotovo jednako kao fizičke kreditne kartice, a svaki pružatelj usluga odlučuje kako izračunati kreditnu sposobnost.

Sustav društvenog bodovanja povlači za sobom brojne etičke dileme

O sistemu društvenog bodovanja u prosincu 2022. detaljno je pisao i američki Newsweek. U svojoj reportaži pišu da se vizija službenog Pekinga vrti oko “kreditne sposobnosti”, koncepta proširenog iz financijskog sektora za mjerenje pouzdanosti. Centralizirana baza podataka bi, u teoriji, mogla dati relevantnim stranama pristup tekućem pregledu pouzdanosti pojedinca ili tvrtke u obliku društvenog kreditnog rezultata.

“Pravila bi se proširila i na državnu službu i pravosuđe, s ciljem povećanja pravednosti i smanjenja korupcije među odjelima. Za poticanje više samodiscipline u javnosti i samoregulacije u poslovanju, sustav nagrađivanja i kažnjavanja mogao bi pomoći vladi da popuni deficit povjerenja u društvu. Stotine milijuna Kineza koji ne koriste bankovne usluge mogli bi se mjeriti svojim bodovima na način da izbjegavaju problema ili plaćaju račune na vrijeme, a korporacije bi mogle uživati ​​povlašteni tretman od strane nadzornika tržišta ako se pridržavaju standarda zapošljavanja i zaštite okoliša”, stoji u reportaži.

Oni koji izgube kredibilitet teško će napredovati u životu, rekao je 2018. na temu društvenog bodovanja Li Keqiang, kineski premijer u odlasku. Ipak, stručnjaci sumnjaju u etičnost takvog sustava “bodovanja”. Postoji stvarna zabrinutost oko načina prikupljanja i obrade osobnih podataka za stvaranje društvenih kreditnih profila, što bi moglo imati trajne posljedice za pojedince. Još jedno pitanje je vladina odluka da ograniči kazne za društvene kredite na postojeće zakone, za koje stručnjaci kažu da samo naglašava nedostatke u kineskom kaznenom zakonu.

U regijama kao što je Xinjiang, Kini nije bio ni potreban sustav društvenog bodovanja da bi uveli brojne sigurnosne alate poput mnoštva biometrijskih podataka i velike mreže nadzornih kamera za praćenje kretanja, navika i povezanosti svog lokalnog stanovništva Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjinskih skupina. Službeni Peking taj je potez opisao kao višegodišnju protuterorističku kampanju.

Zaključno, nije točno da je Kina povezala društvene bodove s digitalnim računom u banci. Snimka zaslona prikazuje način punjenja električnog automobila putem platforme WeChat Pay u kojoj korisnici skupljaju bodove i onda mogu platiti punjenje automobila bodovima umjesto novčanim depozitom. Ti bodovi nisu ni na koji način povezani s kontroverznim sustavom društvenog bodovanja koji još nije implementiran u cijeloj Kini. Aplikacija WeChat Pay nije jedina koja omogućava plaćanje usluge punjenja električnih automobila u Kini, postoji i Alipay koji funkcionira na isti način. Također, takvu opciju imaju i pojedine platforme na globalnoj razini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.