Razotkriveno

Snimka prikazuje karnevalsku povorku, a ne dječju gay paradu u Španjolskoj

Korisnici društvenih mreža snimku s karnevala u Španjolskoj netočno opisuju kao dječju gay paradu.
Screenshot: YouTube/Vivtorio

Korisnici društvenih mreža dijele snimku koja prikazuje maloljetnike, točnije djecu, kako hodaju odjeveni u provokativnu odjeću, noseći zastave duginih boja. U opisu snimke (arhivirana ovdje) korisnici tvrde da je riječ o “dječjoj gay paradi u Španjolskoj” (arhivirano ovdje).

Međutim, snimka ne prikazuje dječju gay paradu, nego je riječ o karnevalu. Snimka je nastala na karnevalu Torrevieja, koji je održan kroz tri tjedna siječnja i veljače ove godine. Ove činjenice već je utvrdio i dokaze prezentirao faktčekerski portal Lead Stories.

O maskama maloljetnika na karnevalu polemika je otvorena i u Španjolskoj, o čemu je pisao španjolski El Pais. Novinar Rafa Burgos piše: “Povorka koju je pripremila trupa Osadía povodom Karnevala u Torrevieji bila je napad na sve političke i društvene ideologije povezane s feminizmom i LGTBI grupama. Sudionici su nosili kostime koji su simulirali jedva pokriveno tijelo s otvorenom šarenom jaknom, kravatom, štitnicima za bradavice, rubljem, mrežastim čarapama i visokim potpeticama. Na leđima je svaki član nosio vrstu zastave koja aludira na desne i lijeve političke stranke te mišljenja koja proizlaze o pitanjima rodnih uloga s obje strane političkog spektra. Dječji odjel iste trupe također je prošetao ulicama Torrevieje u istim odijelima. Nije dugo trebalo da videozapisi koji su snimili svečanu povorku stignu na mreže. I iz različitih grupa, posebno povezanih s ekstremnom desnicom, počele su padati uvrede i diskvalifikacije na račun udruge koja organizira Karneval te na račun Gradskog vijeća i gradonačelnika Eduarda Dolóna“.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Novinar El Paisa navodi da je “ultra-katoličko udruženje kršćanskih odvjetnika” već najavilo da će podnijeti tužbu protiv savjetnice za festival, Rosario Martínez, i drugih odgovornih za sporni događaj. Gradonačelnik Torrevieje Eduard Dolón brani karnival i kaže: “Karneval je kritika, satira, provokacija, zabava… i izvlačenje iz konteksta i dimenzioniranje događaja poput onog koji se kritizira je potpuno neprimjereno”.

Bez obzira na te prijepore, nedvojbeno je da se radi o karnevalskoj povorci, a ne dječjoj gay paradi, kao što se to navodi u statusima na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.