Razotkriveno

Neutemeljena objava o otmičaru djece iz kombija

MUP nam je na pitanje o konkretnom statusu na Facebooku odgovorio da nisu zabilježili prijavu o otmici djece.
Foto: Unsplash.com/Zane Priedīte

Na Facebook profilu privatnog korisnika našeg govornog područja 20. veljače objavljene su fotografije bijelog i crnog kombija te muškarca za kojeg se navodi da je otmičar djece dok u statusu stoji: “Pazite si djecu, nemojte ih pustiti same po gradu“. Status je od objave prikupio 125 komentara, podijeljen je više od 10 tisuća puta, a ima i 115 ostalih reakcija.

Zbog sigurnosti osobe na fotografiji, za koju se iz pouzdanog izvora ne može utvrditi da je otmičar djece, njegovo lice smo u snimci zaslona sakrili. Također, sakrili smo i registarske tablice na fotografijama kombija.

Osoba s fotografije je sa svog Facebook profila i sama odgovorila na jedan od komentara u kojem mu se prijeti smrću, ponudivši svoju adresu i broj telefona. U kasnijim komentarima piše da je to zaista njegova fotografija, a na njegovom Facebook profilu uistinu se nalazi ista fotografija objavljena u lipnju 2018. godine. Također, jedna od fotografija kombija iz statusa može se pronaći na njegovom Facebook profilu, a objavio ju je u rujnu 2019. Na njegovom profilu piše da živi u Francuskoj, dok je porijeklom iz Pakistana. Putem chata smo ga pitali je li upoznat s okolnostima pod kojima se našao u tom statusu, ali do objave teksta nam nije odgovorio.

MUP: Nemamo zabilježenu prijavu o pokušajima otmica djece

U statusu nije naznačeno mjesto pa čak niti država, u kojoj potencijalni otmičar djece “operira”, dok je upozorenje na fotografiji napisano na srpskom jeziku, pa smo hrvatskim i srpskim ministarstvima unutarnjih poslova poslali upite imaju li saznanja ili prijave o potencijalnim otmičarima djece na njihovom prostoru.

“Vezano za upit obavještavamo vas da nije zabilježena pojava događaja iz upita”, odgovorili su nam kratko iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova. Pitanje na koje su nam odgovorili bilo je – je li na prostoru Hrvatske posljednjih tjedana zabilježena prijava o potencijalnim otmicama djece i je li MUP Hrvatske dobivao prijave o ovom konkretnom potencijalnom otmičaru djece. Iz odgovora se može zaključiti da hrvatska policija nije imala prijave o potencijalnim otmicama djece, kao niti o osobi iz statusa. Ni nakon prvotnog upita, a niti nakon podsjećanja na upit iz MUP-a Srbije nismo dobili odgovor na svoje pitanje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Česte dezinformacije o otmičarima djece u kombijima

Priče o otmičarima djece u kombijima periodički se pojavljuju na društvenim mrežama na našim prostorima. O jednoj takvoj priči, u kojoj zagrebačka policija nije utvrdila da se radi o pokušaju otmice, Faktograf je pisao 2019. godine.

Također, krajem listopada prošle godine u nekoliko gradova središnje Hrvatske zavladala je panika zbog objava da netko slatkišima mami djecu u automobile i kombije.

“Ni na koji način nije se potvrdila sumnja da su djeca bila napadnuta ili da je došlo do pokušaja otmice djece”, naveli su tada u odgovoru N1 televiziji iz Policijske uprave koprivničko-križevačke. Istaknuli su kako kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno niti jedno kazneno djelo niti protupravno ponašanje na štetu djece”.

“Policijski službenici provjeravaju svaku zaprimljenu dojavu i slične informacije, no dosadašnjim radom i obavljenim provjerama nismo potvrdili njihovu utemeljenost”, ističu objašnjavajući kako se vijesti o sumnjivim vozilima pojavljuju periodično, ali nikada se nije pokazalo da su utemeljene.

“Jednu takvu smo dobili prije nekoliko dana. Nakon što smo obišli šire koprivničko područje utvrdili smo da dojava nije točna i da nema potrebe za širenjem panike i nepotrebnim uznemiravanjem javnosti”, naveli su Policijske uprave koprivničko- križevačke. Također, niti u PU bjelovarsko-bilogorskoj tada nisu potvrdili sumnje u pokušaje otmice djece.

Iako se u tim slučajevima, kao i ranijih godina, nisu potvrdile sumnje o pokušajima otmica djece, policija je i tada savjetovala da se djecu treba učiti samozaštitnim ponašanjima u prometu, štetnim druženjima, a i o komunikaciji s nepoznatim osobama.

Slična priča o navodnom pokušaju otmice dječaka početkom studenog prošle godine izazvala je paniku i u beogradskom naselju Mirijevo. Tada je MUP Srbije, nakon što se panika zbog crnog kombija i otmičara koji nude bombone, proširila društvenim mrežama, izdao priopćenje u kojem su naveli da je cijeli slučaj izmislio maloljetnik da ne bi otišao na test u školi.

“Nakon što je policiji u Mirijevu dječak (11) u pratnji roditelja prijavio da su ga ‘napali ljudi iz crnog kombija’, policijski službenici su nakon razgovora utvrdili da je maloljetnik sve izmislio kako ne bi otišao na kontrolnu vježbu, što je i priznao”, priopćila je tada policija te dodala da je dječak dobio takvu ideju “nakon što je vidio lažne vijesti o crnom kombiju na društvenim mrežama”. Tada su pozvali građane da po društvenim mrežama ne šire neprovjerene informacije već da, ako imaju bilo kakvu informaciju, nju prijave policiji.

U Mostaru muškarac čokoladicom mamio djevojčicu

No, postoje i slučajevi na našim prostorima iz nedavne prošlosti u kojima je policija zaista utvrdila da su se pokušaji otmice djece i dogodili. Tako su u rujnu prošle godine BiH vlasti uhitile muškarca osumnjičenog za pokušaj otmice djeteta u Mostaru.

“Prijedlog za određivanje pritvora je podnesen zbog postojanja osnovane sumnje da je 12. rujna oko 18 sati u mjestu Vrapčići kod Mostara, u blizini Osnovne škole ‘Vrapčići’, u pokušaju počinio krivično djelo protupravnog oduzimanja slobode”, priopćeno je tada iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ranije je MUP tog kantona izvijestio da im se obratila žena koja je prijavila nepoznatu mušku osobu jer je “kombijem, bez registarskih oznaka, u Vrapčićima nudila čokoladicu njenoj maloljetnoj unuci N.Đ. (2014.) i mamila je da uđe u kombi”. “Odmah po prijavi na teren su izašle policijske patrole i vrlo brzo pronašle vozilo kojim je upravljao K.D.(1973.) iz Laktaša”, naveo je tada MUP.

Primjereno je i poželjno, kao što se navodi u statusu, pozvati roditelje da djecu upozore na komunikaciju s nepoznatim osobama, kao i da nikako ne ulaze u automobile ili kombije neznanaca. No, korisnici društvenih mreža trebali bi se suzdržati od dijeljenja neutemeljenih informacija te fotografija osoba i vozila za koje nitko od institucija progona nije utvrdio da se zaista radi o prekršiteljima zakona. A u ovom statusu se radi baš o tome jer se neutemeljeno širi fotografija muškarca i vozila s vidljivim registarskim oznakama za koje policija nije utvrdila da se zaista i radi o otmičaru djece.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.