Razotkriveno

U Zagrebu se jučer nije zapalio električni automobil

Zagrebačka policija i vatrogasci potvrdili su za Faktograf da dramatične snimke ne pokazuju zapaljenje električnog vozila.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatskim medijima i društvenim mrežama jučer, 13. ožujka, proširila se snimka buktinje automobila. Automobil se zapalio oko 17.30 sati na križanju Ulice grada Vukovara i Heinzelove ulice te u potpunosti izgorio.

Nakon što su se dramatične snimke buktinje proširile internetom, mnogi su počeli širiti i netočnu informaciju da se radi o automobilu na električni pogon, a potom su se donosili zaključci da su takvi automobili opasni.

No, širenje te nepotvrđene informacije nije ostalo samo na komentarima po društvenim mrežama nego su je širili i mediji. Tako je portal Net.hr u svojem članku o buktinji (arhivirano ovdje) napisao i ovu rečenicu: “Sindikalist iz ZET-a nam je otkrio da je u pitanju električni automobil koji se sam zapalio”. U statusu na Facebooku taj je portal stavio i naslov: “Šire se snimke buktinje: Električni automobil se zapalio u Zagrebu” (arhivirano ovdje)

Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca: “Nije se radilo o električnom automobilu”

S druge strane, tportal je objavio članak s naslovom: “U širem centru Zagreba zapalio se električni automobil” (arhivirano ovdje), a kao podloga za taj zaključak vjerojatno im je poslužila izjava vatrogasaca u kojoj se navodi da su nakon gašenja nastavili s “otpajanjem naponske baterije”.

“Dobili smo dojavu u 17:36 sati o požaru osobnog automobila. Radi se o požaru osobnog automobila koji je do našeg dolaska bio u potpunosti zahvaćen požarom. Uspjeli smo ga ugasiti, a nakon toga nastavili smo s dogašivanjem i otpajanjem naponske baterije. U intervenciji je sudjelovalo jedno vozilo i šest vatrogasaca”, stoji na tportalu izjava zagrebačkih vatrogasaca koju su prenijeli iz teksta portala 24 sata (arhivirano ovdje). U tom tekstu 24 sata nigdje se ne navodi da se radilo o električnom vozilu.

Mogućnost da se radi o električnom automobilu u svom tekstu je napisao i portal Direktno.hr (arhivirano ovdje) . “Mnogi korisnici u komentarima su pitali je li to električni automobil, pritom aludirajući na to da su baterije u tim automobilima sklone samozapaljenju. ‘Je li električni’, ‘Je li na baterije’, pisali su korisnici“, stoji u tekstu portala Direktno.hr. Također, netočnu informaciju da se zapalio električni automobil prenio je i BiH portal Scena.ba (arhivirano ovdje).

S obzirom da je tportal u članku, u kojem su zaključili da se radi o električnom automobilu koristili samo izjavu zagrebačkih vatrogasaca, kontaktirali smo zapovjednika zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe Sinišu Jembriha. Potvrdio nam je da se radi o netočnoj informaciji i da se nije zapalio električni automobil. “Otpajanje naponske baterije u toj izjavi znači da smo nakon gašenja, što je standardna procedura, otpojili akumulator. Nije se radilo o električnom automobilu”, kazao nam je u razgovoru Jembrih.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

PU zagrebačka: Ne radi se o električnom automobilu

I iz Policijske uprave zagrebačke, čiji su djelatnici obavili očevid, za Faktograf su jutros kazali da “prema dosad utvrđenim podacima ne radi se o električnom automobilu”. O tom događaju je PU zagrebačka danas objavila i vijest na svojim internetskim stranicama.

“Jučer, 13. ožujka 2024. godine oko 17.30 sati, 23-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se srednjom trakom južnog kolnika Ulice grada Vukovara u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 282, vozač se uslijed tehničkog kvara zaustavio na kolniku, izašao iz vozila i u tom trenutku je na vozilu izbio požar. Požar automobila koji je u potpunosti izgorio ugasili su vatrogasci. Na mjestu događaja obavljen očevid”, naveli su iz PU zagrebačke.

Na isti zaključak da se ne radi o električnom automobilu navode i fotografije na kojima se vidi kako izgorjeli automobil na stražnjoj strani ima ispušnu cijev odnosno auspuh (arhivirano ovdje) kojeg na električnim automobilima nema. Također, na stražnjoj strani automobila vidljiva je i u rupa za točenje goriva u rezervoar (arhivirano ovdje).

Nakon što smo kontaktirali zapovjednika Jembriha, a prije objave našeg članka, iz tekstova Net.hr-a i tportala već su uklonjeni navodi da se radilo o zapaljenju električnog automobila.

Zaključno, zagrebačka policija i vatrogasci potvrdili za Faktograf da automobil koji se jučer zapalio u Zagrebu nije bio električno vozilo zbog čega zaključujemo da su objave u kojima se ta informacija navodi netočni.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.