Razotkriveno

Radnička fronta nije nosila pročetnički stih na svom transparentu

Tram 11 je na svome Facebook profilu objavio fotomontažu kako bi Radničku frontu povezali sa stihovima srpskog nacionalističkog pjevača.
foto: HINA/Denis Cerić

Zagrebački hip-hop dvojac Tram 11 objavio je na svojoj Facebook stranici staru foto-montažu s banerom Radničke fronte, pokušavajući ju povezati s pročetničkom propagandom. Toj je fotografiji pridružio još jednu, onu s privatnog Facebook profila liderice te stranke, Katarine Peović. Tom neobičnom kompilacijom nastoje političarki, ali i glazbenici Mireli Priselac (Remi) koja se nalazi na drugoj fotografiji, prišiti etiketu simpatizerki srpskog ekstremnog nacionalizma.

“Bolesno!
Furaju se na četničko terorističke ‘pevače’
Pšk
( čekamo da Imbex Judex prenese vijest )”, stoji u postu objavljenom 10. ožujka 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Zajednička fotografija glazbenice i političarke, koju je Peović podijelila na vlastitom profilu, objavljena je u svibnju 2022. godine (arhivirana ovdje), a fotomontaža aktivista Radničke fronte na društvenim mrežama cirkulira barem od studenog 2020. godine (arhivirano ovdje). Na potonjoj se fotografiji vidi nekoliko muškaraca koji drže veliki crveni transparent na kojemu je logo stranke te natpis “Ne damo ti, Tuđmane, ni metra!” što je stih pjesme “Ni metra višeBaje Malog Knindže, pjevača srpskih ekstremno nacionalističkih pjesama.

Na transparentu je zapravo pisao puni naziv stranke

Nekoliko detalja s fotografije otkrivaju da je snimljena u Zagrebu, na sadašnjem Trgu Republike Hrvatske gdje se nalazi Hrvatsko narodno kazalište te zgrada Rektorata zagrebačkog sveučilišta. Portal Lupiga, odnosno njegova sekcija za provjeru činjenica Lupa, otkrila je da fotografija lažirana. Lupa je ušla u trag originalnoj fotografiji, a na njoj nije bilo transparenta s natpisom “Nedamo ti Tuđmane ni metra”.

Snimljena je na zagrebačkom prosvjedu 22. lipnja 2018. godine, na Dan antifašističke borbe i snimili su je fotoreporteri agencije Cropix. Skup su organizirali Antifašistička liga te Savez antifašističkih boraca i antifašista ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a jedan od zahtjeva prosvjeda bio je povratak imena Trg maršala Tita, koji je 2017. godine preimenovan u Trg Republike Hrvatske. Uz aktiviste i nevladine organizacije, na prosvjedu su bili i članovi Radničke fronte, Nove Ljevice, SDP-a i SRP-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako je pojasnila Lupa, “fotografija koju je Tram 11 iskoristio za difamaciju Mirele Priselac i Katarine Peović, skupa je s nekoliko desetaka drugih fotografija snimljenih na tom prosvjedu, izdvojena u foto galeriju Slobodne Dalmacije koja je dostupna samo pretplatnicima, zbog čega nije raspoloživa Googleovim alatima za pretragu. Lupa ju je ipak uspjela pronaći i na njoj se vidi kako na transparentu Radničke fronte ne piše ‘Ne damo ti Tuđmane ni metra’ već piše ‘Radnička fronta'”.

Faktograf je pronašao još nekoliko fotografija s tog događaja na kojima se nalazi transparent Radničke fronte. Primjerice, na portalima Dnevno.hr i Direktno.hr objavljene su galerije slika s prosvjeda, a u njima se nalazi fotografija istih članova stranke/aktivista koji su i na montiranoj fotografiji. Čak je i pozicija na kojoj su stajali za vrijeme prosvjeda, pa i ona s koje je snimljena fotografija, ista kao i na montaži. Na toj se fotografiji jasno vidi da je sadržaj banera isključivo logo i puni naziv stranke. Također, i naslovna fotografija ovog teksta agencije Hina je s istog događaja, a i na njoj se jasno vidi što je pisalo na transparentu Radničke fronte.

Screenshot/Dnevno.hr

Tram 11 citirao i zastupnik Hrvatskih suverenista

Točno je da je Peović je u svojim saborskim govorima i medijskim istupima žustro kritizirala bivšeg predsjednika Franju Tuđmana (1, 2, 3), a podjednako je, kao i njena stranka, kritična prema bilo kojem tipu nacionalizma (1, 2, 3, 4). U saborskim je raspravama često upozoravala na nacionalističku i “huškačku” retoriku svojih kolega s desnice pa je primala i verbalne napade (1, 2).

Mirela Priselac Remi vokal je grupe Elemental, a u javnosti često progovara o politici i položaju žena. Nastupala je često i po Srbiji, a njene privatne i poslovne veze s Beogradom zasigurno nisu nešto što konzervativniji dio publike podržava.

Tram 11, s druge strane, miljenik je suprotnog političkog spektra. U Saboru ih je prije dvije godine citirao i zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre, nakon što je njihov kontroverzni i nacionalistički intonirani album masovno “otkazan”. Ovih dana pokušavaju se ponovno vratiti na glazbenu scenu, ali i, na neki način, politički angažirati. Svojim su pratiteljima na Facebooku obećali da će im pomoći odabrati za koga ne bi trebali glasati na nadolazećim parlamentarnim izborima 17. travnja. “Objavit ćemo sve stranke koje sudjeluju u našem otkazivanju, zabranjivanju i proganjanju”, poručio je dvojac.

Koliki će taj angažman imati doseg tek ćemo vidjeti. U međuvremenu zaključujemo da post koji su podijelili ranije ovog mjeseca i koji smo u ovom članku analizirali, bez obzira na to koja mu je namjera, sadrži dezinformaciju. Radi se to staroj fotografiji na kojoj je digitalno obrađen transparent Radničke fronte.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.