Razotkriveno

Podni mozaik sa svastikama nije iskopan u Rimu nego u Španjolskoj

Svastike su simbolom zla postale tek u 20. stoljeću kada su ih kao svoj znak istaknuli nacisti predvođeni Adolfom Hitlerom.
Foto: www.villaromanalaolmeda.com

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju podnog mozaika koji sadrži stilizirane svastike, a prati je opis u kojem se tvrdi da je riječ o svastikama “s iskopavanja u Rimu” (arhivirano ovdje i ovdje).

Podni mozaik o kojem je riječ, međutim, nije “iskopan” u Rimu. Otkriven je pri iskopavanjima na arheološkom nalazištu La Tejada, koje se nalazi u Španjolskoj, u blizini sela Quintanilla de la Cueza. Tim područjem bila je pružena drevna rimska cesta De Italia in Hispanias ili Aquitana.

“U La Tejadi je moguće posjetiti više prostorija ukrašenih podnim mozaicima i opremljenih sustavom grijanja ispod poda (hipocaustum), što odražava luksuz i udobnost koji su postojali u ovom dijelu Carstva tijekom razdoblja od 1. do 5. stoljeća nove ere. Set sjajnih mozaika ima detaljne šarene geometrijske i figurativne uzorke s mitološkim, morskim ili alegorijskim temama. (…) Što se tiče mozaika, oni s geometrijskim temama prikazuju elegantne dekorativne motive Solomonovih čvorova, kockastih uzoraka, svastika, isprepletene trake…”, navodi se na internetskoj stranici s detaljima o lokalitetu La Tejada.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na koncu, valja spomenuti da su svastike simbolom zla postale tek u dvadesetom stoljeću. Kao simbol ona se javlja već od neolitika, u najrazličitijim kulturama, “kao ornamentalni motiv s određenim značenjem (simbol sreće, sunčevo kolo, četiri strane svijeta…)”, što se jasno navodi i u Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Svastika kao simbol prosperiteta i sreće široko je rasprostranjena u drevnom i modernom svijetu. Sama riječ potječe iz sanskrta i doslovno se može prevesti kao “ono što je povezano s blagostanjem”. Ozloglašena je u dvadesetom stoljeću, kad je kao svoj simbol preuzimaju nacisti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.