Ocjena točnosti

Stranka Možemo neutemeljeno optužila HDZ da im Google oglase plaćaju poljski nacionalisti

Stranka Možemo optužila je HDZ da im poljski Pravo i pravda plaća Google oglase. Google je potvrdio da je u pitanju bila greška u njihovom sustavu.
Foto: HINA /Denis CERIĆ

Stranka Možemo jučer je održala izvanrednu press konferenciju kako bi upozorila da poljska stranka ekstremne desnice Pravo i pravda na Google servisima plaća oglase koji su dio HDZ-ove predizborne kampanje.

Naime, u stranci Možemo slučajno su u Googleovoj bazi političkih oglasa pronašli oglase za HDZ na kojima je stajalo da ih je platio Izborni odbor Prava i pravde, ekstremno desne populističke stranke koja je vladala Poljskom od 2015. do 2023.

Ivana Kekin, zastupnica stranke Možemo, na jučerašnjoj press konferenciji upozorila je kako “to upućuje na vrlo osnovanu sumnju da se strana pravna osoba pokušava umiješati u domaće izbore”.

Iz HDZ-a je odmah poslano priopćenje u kojem su odbacili takve insinuacije.

“Klikom na informacije na svakom oglasu Hrvatske demokratske zajednice vidljivo je da je oglašivač ‘Hrvatska demokratska zajednica’ (broj ad accounta: 779-048-8923), ali ustanovili smo da je došlo do greške od strane oglašivačke mreže Google, jer umjesto naziva oglašivača ‘Hrvatska demokratska zajednica’ navodi spornu poljsku stranku Pravo i Pravda (PiS)”, priopćeno je iz HDZ-a.

Obratili smo se Googleu kako bismo ustanovili kako je moguće da se politička stranka iz Poljske miješa u političku kampanju u Hrvatskoj. Iz Googlea su u odgovoru na naš upit potvrdili navode iz priopćenja HDZ-a, kazavši da se radi o greški u njihovom sustavu.

“Ovo je jednostavno bila tehnička pogreška unutar našeg alata za izvješće o transparentnosti, koju smo odmah ispravili. Stranka Pravo i Pravda nije reklamirala Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) niti su se referirali na izbore za Hrvatski sabor”, stoji u odgovoru koji smo dobili od Googlea kada smo ih pitali kako je uopće moguće da politička stranka iz Poljske plasira političke oglase u Hrvatskoj.

HDZ se nakon svega još jednom očitovao u objavi na Facebooku. Poručili su da bi im se iz stranke Možemo trebali ispričati zbog neutemeljenih tvrdnji da se poljska stranka Pravo i pravda protuzakonito umiješala u predizbornu kampanju u Hrvatskoj, a u korist HDZ-a.

Dodajmo i da pod imenom Pravo i pravda u Hrvatskoj djeluje stranka koju su nedavno osnovali europarlamentarci Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, a koji na izbore izlaze u koaliciji s Domovinskim pokretom. Iako dijele isto ime, nije poznato imaju li kakve organizacijske poveznice s bivšom poljskom vladajućom strankom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.