Ocjena točnosti

Penava je bio na sjednici na kojoj je županijski HDZ jednoglasno podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije

Čelnik Domovinskog pokreta optužio je premijerskog kandidata Mosta Nikolu Grmoju da laže vezano uz podršku Istanbulskoj konvenciji.
Screenshot: RTL

Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u izbornom specijalu RTL-ovog Direkta prošlog petka u studiju su poveli raspravu o Istanbulskoj konvenciji.

Grmoja je spočitnuo Penavi da je, dok je bio član HDZ-a, podržao njezinu ratifikaciju, dok mu je Penava odgovorio da laže.

“To (nasilje nad ženama, op. au.) se ne rješava nikakvim konvencijama, a to je pokazala ova Istanbulska konvencija. Zato sam i glasao u Hrvatskom saboru protiv nje, a tada je gospodin Penava bio u HDZ-u, on je tada i podržavao, vukovarsko-srijemski HDZ, Istanbulsku konvenciju”, kazao je Grmoja.

“Žao mi je vidjeti da političar, pogotovo oni koji pretendiraju biti premijer, dakle, vodeći ljudi zemlje, koriste neistine. Kada prozivate mene da sam bio za nešto. Dajte barem provjerite. Ovo što ste izrekli je duboka neistina, da ne kažem težu riječ”, odgovorio mu je Penava.

No, Grmoja je nastavio objašnjavati svoju poziciju.

“Dakle, to nije neistina. Ima slika vas iza Gordana Jandrokovića da je vukovarsko-srijemski HDZ jednoglasno podržao Istanbulsku konvenciju”, argumentirao je Grmoja, a Penava mu je odgovorio: “Kako me možete gledati u oči i reći mi nešto u čemu sam ja bio sudjelovao da nije istina. Znači, govorite da lažem”.

“Pa jeste li vi bili član vukovarsko-srijemskog HDZ-a”, upitao je Grmoja.

“Ne govorite istinu kada kažete da je vukovarski HDZ podržao Istanbulsku konvenciju”, kazao je Penava, a Grmoja ga je pitao kako je tada glasao i ponovio da postoje članci iz kojih je to vidljivo.

Penava mu je još jednom rekao da se služi neistinama, što mu ne služi na čast, a Grmoja je pozvao gledatelje da potraže članke u kojima je Penavina fotografija i gdje piše da je vukovarsko-srijemski HDZ podržao Istanbulsku konvenciju.

“Ne lažem, nemojte me optuživati da lažem, to je istina”, zaključio je raspravu Grmoja.

Penava bio na sjednici kada je županijski HDZ podržao Istanbulsku konvenciju

Grmoja je u ovoj raspravi govorio istinu. Zaista se još uvijek na internetskim stranicama HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije može pronaći vijest s naslovom: “JEDNOGLASNO: I vukovarsko-srijemski HDZ dao punu podršku ratifikaciji Konvencije!” (arhivirano ovdje).

Na dnu te vijesti objavljene 27. ožujka 2018. godine nalazi se i galerija s tri fotografije. Na srednjoj fotografiji iza Gordana Jandrokovića vidi se i Ivan Penava.

Screenshot: vszhdz.com
Screenshot: vszhdz.com

“Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije na svojoj je sinoćnjoj sjednici, održanoj u Vinkovcima, jednoglasno dao punu podršku našoj Vladi i predsjedniku Andreju Plenkoviću za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – s interpretativnom izjavom kojom se otklanjaju njena kriva tumačenja i moguće dvojbe. Županijski odbor održao je sjednicu u proširenom sastavu, sa svim gradonačelnicima i općinskim načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih odbora naše stranke s područja Vukovarsko-srijemske županije”, navodi se u vijesti iz ožujka 2018. godine.

Nadalje, u vijesti se navodi da je na sjednici bio glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. “Potanje sam kolegice i kolege informirao o svemu što se trenutačno događa u Zagrebu, što je aktualno u politici Vlade i Sabora. Konvencija je bila tek jedna od tema”, kazao je tada, između ostalog, Jandroković. Na dnu vijesti je navedeno i da je Županijski odbor HDZ-a vukovarsko-srijemske županije “četrnaesta zaredom županijska organizacija naše stranke koja je i službeno dala punu podršku za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

Iz te je vijesti lokalne organizacija HDZ-a sasvim jasno da je Penava tada bio na sjednici kada se jednoglasno dala potpora ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru te da Grmoja nije govorio neistine kada je to spomenuo u sučeljavanju na RTL-u. Ni u tom izvještaju, niti u drugim medijima tada nije bilo riječi da se netko u tamošnjem HDZ-u, poput Ivana Penave, izjasnio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Penava je promijenio stranku, pa sad traži “deratifikaciju” Istanbulske konvencije

Podsjetimo, Penava je od 2014. do 2020. godine bio HDZ-ov gradonačelnik Vukovara. Te je godine, kao što smo ranije pisali, razočaran odnosom državne vlasti prema Vukovaru, izašao iz HDZ-a, 2021. ušao je u Domovinski pokret, a u listopadu iste godine postaje i predsjednikom te stranke.

Prije mjesec dana pisali smo i da je Penava, kao jedno od glavnih predizbornih obećanja, naveo i da će Domovinski pokret inzistirati i dovesti do deratifikacije Istanbulske konvencije, ali “u dijelu koji se tiče rodne ideologije”. Tada smo objasnili da nije moguća djelomična “deratifikacija” Istanbulske konvencije, kao i da je “rodna ideologija” prazni označitelj, odnosno termin koji ne znači ništa, već je riječ o terminu u kojeg konzervativci koji ga koriste po potrebi upisuju značenja koja im odgovaraju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.