Razotkriveno

Poljski ministar nije objavio da je Navalni umro zbog cjepiva protiv Covida-19

Na "satiričnom profilu" objavljena je lažna izjava Czesława Siekierskog koja se potom proširila društvenim mrežama.
Foto: Hina/EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Na Facebook profilu korisnika Pinokio Velikog Nosa II 22. ožujka je objavljena snimka zaslona na kojoj poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Czesław Siekierski navodi da je Aleksej Navalni umro od krvnog ugruška nastalog zbog cijepljenja protiv Covida-19. Međutim, poljski ministar to nikada nije objavio dok se ta dezinformacija širila na stranim profilima širila od smrti ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog u veljači ove godine.

“Prema Televiziji Rusija 1, stigli su rezultati obdukcije Alekseja Navaljnog. Uzrok smrti 47-godišnjaka bio je krvni ugrušak u srcu. Liječnici sumnjaju da je nastao kao posljedica cijepljenja cjepivom Pfizer protiv koronavirusa. Navaljni je cijepljen četiri puta”, stoji u objavi koja je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavljena 17. veljače, a koja je prenesena na profilu hrvatskog korisnika.

Navaljni je umro 16. veljače u kaznionici u Sibiru

Podsjetimo, najveći kritičar i politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, umro je 16. veljače ove godine u kaznionici u Sibiru.

Još 2020. godine otrovan je nervnim otrovom novičokom, a početkom 2021. godine, nakon oporavka, ipak se odlučio vratiti u rodnu Rusiju. Već na kontroli putovnica na aerodromu je uhićen i smješten u istražni zatvor, a potom i osuđen na 19 godina zatvora. Tog 16. veljače je nakon šetnje u arktičkoj kaznenoj koloniji “Polarni vuk” u Kharpu u Rusiji pao u nesvijest i umro.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Poljski ministar nije objavio da je Navaljni umro zbog cjepiva

Točnost tvrdnji iznesenih u objavi na društvenoj mreži X, a koja je krajem ožujka prenesena na Facebook profilu hrvatskog korisnika, je krajem veljače provjerio i Reuters.

Reuters je utvrdio da se radi o objavi sa “samoprozvanog satiričnog profila” (arhivirano ovdje) koji nema nikakve veze s poljskim ministrom poljoprivrede Czesławom Siekerskim.

Siekierski je 13. prosinca prošle godine imenovan poljskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi premijera Donalda Tuska. Objava iz statusa o uzroku smrti Navaljnog ne može se pronaći ni na njegovom službenom profilu na društvenoj mreži X, kao niti na njegovom Facebook profilu.

Nije bilo neovisne istrage o smrti Navaljnog

Tijelo Navaljnog ruske vlasti predale su njegovoj majci 24. veljače, a pokopan je u Moskvi 1. ožujka. Kada su njegov odvjetnik i majka stigli u kaznenu koloniju, rečeno im je da je uzrok smrti tzv. sindrom iznenadne smrti, što je zapravo zajednički “izraz za različite srčane sindrome koji uzrokuju iznenadni srčani zastoj i smrt”, pisao je Reuters.

Nedugo nakon smrti, neimenovani izvor kazao je ruskom RT-u, mediju pod kontrolom države, da je Navaljni umro zbog nastanka krvnog ugruška. Prema pisanju AP-a, ruske vlasti do njegova pogreba nisu objavile službeni uzrok smrti, a neovisne istrage ili obdukcije po tom pitanju nije niti bilo.

U Rusiji nisu odobrena mRNA-a cjepiva

Portal za provjeru točnosti tvrdnji Snopes pet dana nakon smrti Navaljnog bavio se navodima na društvenim mrežama da je njegova smrt bila posljedica cijepljenja protiv Covida-19. U dijelu objava nije definirano od kojeg je cjepiva Navaljni navodno umro, već se navodilo da je primio “eksperimentalno mRNA cjepivo”, dok se nekim pisalo da se radilo o cjepivu kompanije Pfizer. Takva formulacija napisana je u u statusu hrvatskog korisnika od 22. ožujka.

No, ruske vlasti u svojim objavama o smrti Navalnog nisu uopće spominjale ni Covid-19, a niti cjepivo protiv njega. S druge strane, budući da se nalazio u ruskom zatvoru od siječnja 2021. godine, Navaljni nije mogao primiti mRNA cjepivo jer rusko Ministarstvo zdravstva nije odobrilo tu vrstu cjepiva, a nema ni dokaza da je Navaljni uopće cijepljen protiv koronavirusa, piše Snopes. Zbog svega toga, potpuno je neutemeljeno tvrditi da je preminuo zbog cijepljenja protiv Covida-19.

Zaključno, status u kojem se navodi da je Aleksej Navaljni umro zbog cjepiva protiv Covid-19 objavljen je na samoprozvanom satiričnom profilu, a nije ga objavio poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja. Do danas nije provedena neovisna istraga o uzrocima smrti Alekseja Navaljnog pa je stoga nemoguće tvrditi što je bio uzrok njegove smrti. Suradnici Navaljnog su kazali da su ruske vlasti u dokumentima navele da je umro “prirodnom smrću”, a cjepivo protiv Covida-19 nisu spominjali.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.