Razotkriveno

Na fotografiji iz 2. svjetskog rata zarobljenik je njemački, a ne britanski vojnik

U originalnom opisu fotografije iz 1941. godine objašnjava se da se na njoj vidi zarobljeni njemački časnik Luftwaffea.
Foto: Pixabay

Slika govori 1000 riječi: Pogled njemačkog oficira prema zarobljenom britanskom oficiru daje savršenu predstavu ko se sukobio u II. svjetskom Ratu“.

Tako glasi opis podijeljen uz crno-bijelu fotografiju koja prikazuje britanskog i njemačkog vojnika iz Drugog svjetskog rata (arhivirano ovdje).

Opis fotografije je pogrešan. Njemački časnik prikazan na fotografiji nalazi se u britanskom zarobljeništvu, a britanski vojnik zadužen je da nadzire zarobljenika.

Fotografija o kojoj je riječ snimljena je 5. listopada 1941. godine, a pohranjena je u Imperialnom ratnom muzeju (Imperial War Museum) u Londonu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U opisu fotografije na internetskim stranicama Imperijalnog ratnog muzeja stoji: “Njemački vojnik, časnik Luftwaffea, uz pratnju hoda preko oplate bolničkog broda kako bi vježbao na obali u Newhavenu, 5. listopada 1941. godine. Ovaj časnik bio je jedan od brojnih njemačkih ratnih zarobljenika koji su čekali razmjenu zarobljenika i repatrijaciju”. Fotografiju je u svojstvu službenog vojnog fotografa snimio britanski foto-reporter, poručnik Edward G. Malindine.

Zaključno, u opisu fotografije na profilu privatnog hrvatskog korisnika netočno stoji da se na fotografiji nalazi zarobljeni britanski vojnik. U stvari, na fotografiji se vidi zarobljeni njemački časnik Luftwaffea kojega čuva britanski vojnik.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.