Razotkriveno

Osječki gradski prijevoznik ne dijeli preko Facebooka besplatne godišnje karte

GPP Osijek na svojem Facebook profilu upozorava na lažne stranice pod nazivom Godišnja poklon karta za stanovnike Osijeka.
Foto: gpp-osijek.com

Na Facebook stranici Godišnja poklon karta za stanovnike Osijeka objavljeno je više postova (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje) u kojima se građanima navodno dijeli godišnja kartica za besplatne vožnje u GPP-u Osijek, javnom gradskom prijevozniku.

“🇭🇷 Dobijte plastičnu karticu “Godišnja opća kartica” za godišnje besplatne vožnje! 🇭🇷
“GPPOsijek” pokreće akciju podrške stanovništvu nakon povećanja tarifa.

Kliknite na donju poveznicu 👇”, piše u objavama.

Screenshot/Facebook

Prva takva objava na spomenutoj Facebook stranici objavljena je 5. travnja, a prikupila je 5 dijeljenja, 9 komentara i 27 ostalih reakcija.

Neslužbena domena

Ipak, radi se o prijevari što je moguće zaključiti po više elemenata. Prvi je taj što se ne radi o službenoj Facebook stranici osječkog GPP-a, a jedine objave na stranici su upravo te o navodnoj besplatnoj podjeli godišnjih karata za usluge javnog prijevoza. Također, poveznica koju se navodi na Facebook stranici je na nepoznatoj domeni babynub.com, a ne na službenoj domeni GPP-a – web.gpp-osijek.com.

Klik na poveznicu odvodi na stranicu na sumnjivoj domeni babynub.com koja imitira izgled službene stranice GPP-a i tamo piše: “Čestitamo! Kupite kartu “Godišnja opća kartica” kod vodeće transportne tvrtke u provinciji. “GPPOsijek” pokreće novi natječaj. Darujemo 200 kartica za godinu dana besplatnih vožnji svim stanovnicima Županije Osječko-baranjske. Kako bismo poboljšali kvalitetu usluge za naše korisnike, molimo vas da sudjelujete u kratkoj anketi i odgovorite na tri pitanja. Odgovarajući, moći ćete odabrati pretplatu od svjetskog lidera na tržištu.”

U nastavku se korisnike moli da popune kratku anketu koja se sastoji od tri pitanja, a nakon popunjavanja ankete otvara se prozor sa “GPP-ovim kutijama” u sklopu kojih treba pronaći u kojoj se nalazi kartica koja navodno vrijedi kao godišnja karta.

Screenshot

Nakon što pronađete karticu, od vas se traži da ispunite obrazac s osobnim podacima i podacima o kreditnoj kartici.

Screenshot

Stranica obiluje gramatičkim pogreškama, što upućuje na to da se radi o strojnom prijevodu s engleskog jezika.

GPP Osijek: Radi se o lažnom oglasu

Da se uistinu radi o prevari, potvrdio je i sam osječki GPP na svojoj službenoj Facebook stranici.

“Dragi korisnici našeg prijevoza, pojavio se plaćeni oglas koji nije niti jednim dijelom dio naše kampanje te ima svrhu iskoristiti vaše podatke. Molimo sve da ne idu na poveznicu koju lažni oglas nudi”, stoji u objavi na Facebooku.

Na službenim internetskim stranicama GPP-a u sekciji “cijene karata” mogu se pronaći cijene godišnjih karata GPP-a. Cijena opće godišnje karte za prvu zonu je 364,99, a za drugu zonu 398,17 eura.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Česti su lažni nagradni natječaji, prevare i phishing kampanje

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone ili ‘prodaju’ proizvode renomiranih proizvođača po izrazito niskim i povoljnim cijenama. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Tak0đer, internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža vrlo često obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Vrlo su česte i takozvane phising kampanje, odnosno mrežne krađe podataka. Kako se navodi na stranicama CARNetaphishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke, koristeći pritom postojeće internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.). Kako ističu, društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta, ali i zbog činjenice da poruke dobivene od prijatelja, kojima su kompromitirani (oteti) računi, imaju određeni kredibilitet.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.