Razotkriveno

Australski biskup koji je izboden u crkvi nije razotkrio elitni pedofilski lanac

Biskup svoju tvrdnju temelji na preuveličanoj brojci nestale djece, a prešućuje da se velika većina njih pronađe ubrzo nakon nestanka.

Rubni portal Epoha netočno tvrdi kako je biskup koji je nedavno izboden tijekom mise u Sydneyju razotkrio elitni pedofilski lanac.

“Australskog biskupa koji je razotkrio elitni pedofilski lanac uključujući visoke političare i bivše premijere brutalno je napao razbojnik s nožem dok je držao propovijed u crkvi u Sydneyu.

Biskup Mar Mari Emmanuel razotkrio je pedofilski lanac VIP elite u snažnom govoru prije napada, upozorivši svoje protivnike da ga nije briga ako ga ubiju zbog razotkrivanja njihovih zločina”, stoji u članku objavljenom na Epohi 18. travnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Članak je u potpunosti preuzet s portala The People’s Voice, jednog od najpoznatijih širitelja dezinformacijskih sadržaja na engleskom jeziku.

Od ranije poznat dezinformator

Mar Mari Emmanuel poglavar je australske Stare crkve istoka (koja se ponekad naziva i Asirska crkva istoka ili Asirska pravoslavna crkva). On, i još jedan svećenik, su 15. travnja 2024. godine, u večernjim satima, izbodeni nožem na oltaru tijekom mise koja se prenosila na internetu. Snimka napada brzo se proširila društvenim mrežama.

Australska policija nedugo nakon napada lišila je slobode šesnaestogodišnjaka koji je izvršio napad te je optužen da je počinio teroristički čin. Ove je srijede uhićeno još sedmero tinejdžera povezanih s tim osumnjičenikom.

Crkva je izvijestila nakon napada da su obje žrtve, i svećenik i biskup, u stabilnom stanju. Biskup je postao poznat po kritiziranju cjepiva protiv Covid-19 i mjera karantene tijekom pandemije. Njegovim se tvrdnjama Faktograf bavio 2021. godine, kada se Facebookom širio video u kojem je biskup netočno tvrdio da su cjepiva protiv Covida-19 opasnija od same bolesti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Biskup preuveličao broj nestalih osoba

Australski AAP FactCheck, prošle je godine analizirao njegovu tvrdnju o navodnom pedofilskom lancu koja je ponovno postala aktualna nakon terorističkog napada. Zapravo The People’s Voice, a preko njega i Epoha, je u svom nedavnom članku pokušao povezati njegovo navodno razotkrivanje pedofilije s napadom, o čemu je AAP pisao u novom tekstu.

Optužbe o navodnom pedofilskom lancu temelje se na biskupovoj tvrdnji da svake godine u Australiji nestane 40 tisuća djece. Međutim, u toj državi, prema nekim procjenama, godišnje se prijavi oko 20 tisuća nestanaka djece. Prema podacima koje je AAP dobio za 2022. godinu od australske policije, više od polovice (54 posto) prijava o nestanku odnosilo se na djecu u dobi od 13 do 17 godina. To je otprilike 29.7oo djece. AAP je otkrio da ne samo da je brojka pretjerana, nego da se 99 posto Australaca, kako djece, tako i odraslih, koji nestanu pronađu ubrzo nakon nestanka, a za 2022. je to iznosilo 99 posto ili oko 54.450 osoba.

U Australiji se kao dugotrajno nestale osobe smatraju one koje nisu pronađene više od tri mjeseca nakon nestanka. Na popisu dugotrajno nestalih u Australiji je oko 2500 osoba. Policija je kazala da nije moguće reći koliko njih su djeca jer je dio njih od prijave nestanka već ušlo u odraslu dob. Također, treba napomenuti i da nisu sva nestala djeca i žrtve seksualnog nasilja.

Dakle, isticanjem netočnog broja nestale djece, te prešućivanjem činjenice da se velik dio djece pronađe, biskup nije razotkrio seksualno nasilje nad djecom.

Domaći portal Epoha, za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi netočne ili neprovjerene tvrdnje, prenoseći sadržaj s američkog dezinformacijskog portala, sudjelovao je u širenju neutemeljene tvrdnje o australskom pedofilskom lancu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.