Razotkriveno

Mark Zuckerberg nije rekao da objavljivanje Očenaša krši politiku Facebooka

Dezinformaciju da je zabranjeno objaviti molitvu šire i bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić i bivši nogometni izbornik Igor Štimac.
Screenshot: YouTube/Harvard University

Na brojnim Facebook profilima hrvatskih korisnika ovih dana objavljena je netočna informacija da je osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izjavio da objavljivanje molitve “Oče naš” krši standarde te društvene mreže.

“Nakon što smo čuli Marka Zuckerberga kako kaže da objavljivanje molitve ‘Oče naš’ krši njegovu Facebook politiku, pozivamo sve kršćane da objave molitvu ‘Oče naš’ na Facebooku. Objavimo javno svoju vjeru, podsjećajući da je Isus rekao: ‘Tko me se odrekne ovdje na zemlji, odreći ću se i ja njega pred Ocem svojim koji je na nebesima’ (Mt 10:33)”, navodi se u statusu objavljenom 8. svibnja na Facebook profilu Gospa (arhivirano ovdje) uz koji je objavljena i fotografija s riječima molitve “Oče naš”.

U manje od dva dana ta je objava prikupila više od 2 tisuće dijeljenja, 86 komentara i 707 ostalih reakcija. Istu objavu je kao fotografiju 8. svibnja na svom Facebook profilu objavio (arhivirano ovdje) i hrvatski političar i bivši predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP), bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Osijeka Anto Đapić, a njegov status je podijelilo više od 4,5 tisuća korisnika Facebooka, ima 186 komentara i još 941 reakciju. Također, isti status objavio je i bivši hrvatski nogometni reprezentativac i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac (arhivirano ovdje).

Štimčev status s Facebooka prenio je 8. svibnja i portal Dugopolje.org (arhivirano ovdje) s naslovom: “Štimac žestoko napao Marka Zuckerberga, pa sve kršćane pozvao da naprave jednu stvar“, dok su u Facebook statusu s poveznicom na tu vijest napisali status: “Igor je bezkompromisan!” (arhivirano ovdje). Isti status objavljen je i u Facebook grupi Osvješteni građani (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iz Mete potvrdili da se radi o dezinformaciji

Netočna informacija da je Zuckerberg kazao kako objavljivanje molitve “Oče naš” krši politiku Facebooka širi se društvenim mrežama više od dvije godine. Točnost te informacije, koja se masovno širila na profilima engleskog govornog područja, već je provjeravao Reuters u siječnju 2022. godine. Tada je predstavnik Mete Reutersu potvrdio da objava Očenaša ne krši politiku Facebooka. Činjeničnu točnost navoda da je Zuckerberg rekao da objava Očenaša krši politiku Facebooka krajem ožujka ove godine provjeravao je i portal PolitiFact. I njima je glasnogovornik kompanije Meta kazao da je tvrdnja netočna.

Slična poruka, u kojoj se umjesto Marka Zuckerberga spominjao Facebook, širila se i 2020. godine, a njezinu činjeničnu točnost provjeravala je američka televizijska postaja WUSA9, povezana s CBS-om. I oni su poslali upit glasnogovorniku Facebooka i dobili odgovor da objava Očenaša ne krši standarde zajednice Facebooka.

Standardi zajednice Facebooka ne zabranjuju Očenaš

S obzirom da provjeravamo točnost informacije vezanu za Facebook i njezinog izvršnog urednika, napominjemo da je Faktograf među stotinjak partnera u Third Party Fact Checking programu kompanije Meta (vlasnika društvenih mreža Facebook, Instagram i Threads).

Uvidom u Standarde zajednice Facebooka lako se može vidjeti kako u njima ne postoji odredba da je zabranjeno objavljivati Očenaš ili bilo koju drugu molitvu. Na internetu se ne može pronaći niti jedan kredibilan izvor za potvrdu da je Mark Zuckerberg zaista izrekao da objavljivanje Očenaša krši politiku Facebooka. Uz to, od objava statusa na hrvatskom jeziku da se ne smije objavljivati Očenaš, uz koje su i objavljene fotografije i tekst te molitve, prošla su gotovo dva dana, a te objave nisu maknute s Facebooka, što također dokazuje da takve objave ne krše standarde zajednice.

Zbog svega navedenog ocjenjujemo da su netočne objave da je Mark Zuckerberg rekao da je objavljivanje Očenaša protivno Facebookovoj politici. Iz kompanije Meta su 2020. i 2022. te u ožujku ove godine medijima odgovorili da ta molitva ne krši standarde zajednice Facebooka, kao što niti u samim standardima zajednice nema niti jedne odredbe zbog koje bi objavljivanje molitve Oče naš bilo zabranjeno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.