Dezinformacije o koronavirusu

Otvaranje Olimpijskih igara u Londonu nije bila priprema za pandemiju koronavirusa

Društvenim mrežama širi se teorija da su se mase tijekom svečanosti otvaranja OI u Londonu pripremale za pandemiju koronavirusa.
Screenshot: YouTube/Olimpics

Na Facebook profilu korisnice Ninči Pinči 24. travnja je podijeljena objava druge korisnice s engleskog govornog područja (arhivirano ovdje) kojim se sugerira da je na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine predviđena pandemija koronavirusa.

“Prediktivno programiranje: Svečano otvaranje Olimpijskih igara 2012. u Londonu. Službeni narativ je da ‘Voldemort’ vitla štapićem i odavanje počasti NHS-u (lol). Vidim ogromnu figuru smrti s liječnicima i medicinskim sestrama koji plešu poput zombija oko djece u bolničkim krevetima…”, stoji u opisu uz fotografiju golemog negativca Lorda Voldemorta iz književne i filmske sage o malenom čarobnjaku Harryju Potteru.

NHS je kratica za National Health Service, odnosno englesku javnu zdravstvenu službu. Prikaz liječnika i medicinskih sestara koji donose smrt djeci “naslanja” se ne široko rasprostranjenu teoriju da su u pandemiji koronavirusa zdravstveni službenici radili protiv zdravlja stanovništva, a najčešće se to vezuje uz primjenu cjepiva protiv bolesti koju je uzrokovao koronavirus. No, znanstvena istraživanja i podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da su cjepiva u pandemiji spasila milijune života, a posebno se to odnosi na stanovništvo starije od 60 godina.

S druge strane, prediktivno programiranje je teorija prema kojoj vlade ili neke druge elite koriste filmove ili knjige kao alat kontrole kako bi mase lakše prihvatile planirane buduće događaje. Kada se to dvoje spoji, smisao statusa je da je otvorenje Olimpijskih igara u Londonu poslužilo kako bi stanovništvo lakše prihvatilo mjere za borbu protiv pandemije koja je, prema tom narativu, bila planirana.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Svečanost otvaranja održana je 2012. godine na Olimpijskom stadionu u Londonu, a otvorila ih je kraljica Elizabeta II. Snimka cijelog događaja može se pogledati na YouTube kanalu Olimpijskih igara, dok se Voldemort pojavljuje u 51. minuti. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara naslovljena je “Otoci čuda” (“Isles of Wonder”), a posvećena je bogatoj britanskoj povijesti. I sami naziv ceremonije referenca je na citat Kalibana iz Oluje, drame Williama Shakespearea, pisao je BBC.

Početak je bio posvećen idiličnom zelenom britanskom krajoliku, no vrlo brzo pozornicu su zauzeli strojevi i stotine radnika,  prikazujući početak industrijske revolucije. Na ceremoniji je zatim odana počast britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi i dječjoj književnosti, dok je autorica Harryja Pottera JK Rowling pročitala uvod u klasik Petar Pan. Potom su scenu djece u bolničkim krevetima preplavili književni zlikovci među kojima je bio i Lord Voldemort. Scenarij svečanosti jasno objašnjava kako se Lord Voldemort našao među djecom u bolničkim krevetima

Također, nema nikakvih kredibilnih dokaza da je pandemija koronavirusa planirana godinama ranije, kao što se to sugerira u statusu. O dezinformacijama najave koronavirusa na Olimpijskim igrama Faktograf je pisao još u jeku pandemije, u travnju 2020. godine, a o istoj temi pisali su i mnogi drugi portali koji provjeravaju činjeničnu točnost iznesenih tvrdnji  (1, 2, 3, 4). Nema nikakvih dokaza da je to otvaranje bilo “priprema” za mjere borbe protiv pandemije koronavirusa, kao što nema dokaza niti da je pandemija planirana godinama ranije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.