Razotkriveno

Što znamo o pucnjavi, slovačkom premijeru Robertu Ficu i njegovu napadaču Juraju Cintuli?

Dezinformacije o pucanju na slovačkog premijera uglavnom su usmjerene na političku pozadinu napadača i motiv napada.
Foto: EPA/Szilard Koszticsak

Slovački premijer Robert Fico upucan je više puta i teško ranjen u atentatu koji je šokirao zemlju i odjeknuo širom Europe. Dok su lokalni, europski i svjetski dužnosnici izražavali osude zbog napada, a tamošnji istražni organi radili izvide i skupljali informacije o napadu, društvenim mrežama već su se počele širiti špekulacije o uzrocima i okolnostima tog događaja.

Stoga ćemo se prvo fokusirati na ono što sigurno i potvrđeno znamo o slučaju.

Napad na Fica

Prema prvom policijskom priopćenju, Fico je upucan u srijedu poslijepodne u gradu Handlová, nedugo nakon završetka sjednice vlade. Počinitelj je ispalio pet hitaca, a premijer je u bio kritičnom stanju. Izjavio je to ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj Eštok te je utvrdio da je riječ o izrazito politički motiviranom činu. Potvrdio je da je počinitelj 71-godišnjak iz grada Levice. U međuvremenu je u medije dospjela informacija da se napadač zove Juraj Cintula, da je pisac i bivši zaštitar te da je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Napad je dokumentiran video-snimkom. Netom prije napada Fico se približio ograđenom dijelu ispred kulturnog centra gdje je održana sjednica vlade i pozdravio ljude koji su se tamo okupili. Na snimkama se vidi kako muškarac podiže pištolj i puca pet puta na premijera prije nego što su ga savladali tjelohranitelji, dok su ostali članovi osiguranja Fica odveli premijera u njegov automobil. Helikopterom je prebačen u obližnju bolnicu prije nego što je prebačen u drugu bolnicu u Banskoj Bystrici, istočno od Handlove.

Foto: Hina/ EPA/JAKUB GAVLAK

Napadač optužen za pokušaj ubojstva s predumišljajem

Dan nakon napada, u četvrtak, slovačko je ministarstvo unutrašnjih poslova priopćilo kako je napadač optužen za pokušaj ubojstva s predumišljajem. Razlog napada moglo bi biti biti neslaganje s postupcima aktualne vlasti, primjerice ukidanje Ureda posebnog tužitelja, prestanak vojne pomoći Ukrajini, ograničavanje rada javne televizije ili smjene predsjednika Sudskog vijeća Republike Slovačke.

Na videosnimci koja je počela kružiti internetom nekoliko sati nakon pucnjave vidi se kako Cintula u pritvoru govori kako se ne slaže s vladinom politikom, posebice s onim što je opisao kao “likvidaciju” medija. Nije jasno tko je snimio snimku i kako je procurjela.

Ministar: “Osumnjičenik nije pripadnik nijedne radikalizirane političke skupine”

Šutaj Eštok je, obraćajući se javnosti, rekao da je napadač “vuk samotnjak”, odnosno nije dio neke organizirane skupine. “Mogu potvrditi da osumnjičenik nije pripadnik nijedne radikalizirane političke skupine, ni desne ni lijeve”, izvijestio je ministar. “Riječ je o osumnjičeniku koji je sudjelovao u više protuvladinih prosvjeda koji su organizirani od prošle godine”, nastavio je.

U četvrtak je slovačka vlada izvijestila javnost da je premijerovo stanje i dalje ozbiljno:Opseg ozljeda uzrokovanih četirima prostrjelnim ranama je velik. Liječnici su uspjeli stabilizirati njegovo zdravstveno stanje, ali njegov život još uvijek nije izvan opasnosti”.

Istog je dana novoizabrani predsjednik Peter Pellegrini nakon posjeta premijeru u bolnici u Banskoj Bystrici izvijestio javnost o njegovom stanju. “Dopušteno mi je da s njim razgovaram samo nekoliko minuta jer njegovo trenutno stanje zahtijeva mir i odmor bez ikakvih vanjskih smetnji”, rekao je Pellegrini.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Politika Roberta Fica

Fico je slovački politički čelnik s najdužim stažem, a na premijerskom mjestu bio je i ranije, u nekoliko mandata: 2006-2010., 2012-2018. Godine 2018. njegova vlada i on podnijeli su ostavku usred masovnih uličnih prosvjeda nakon što je slovački istraživački novinar Ján Kuciak ubijen zajedno sa svojom zaručnicom. Kuciak je izvještavao o financijskim zločinima u koje su upleteni slovački političari na visokoj razini, uključujući neke iz Ficove stranke, a njegovo ubojstvo pokrenulo je političku krizu.

Novu priliku za stjecanje političkih poena Fico je pronašao usred pandemije koronavirusa. Počeo se pojavljivati na masovnim prosvjedima protiv mjera koje je vlada desnog centra provodila u borbi protiv pandemije. Te su demonstracije postajale sve napetije, a Fico je stajao na njihovom čelu i s megafonom u ruci dizao bijesne mase. U prosincu 2021. godine policija ga je privela zbog organiziranja antivladinog prosvjeda protiv Covid-19 mjera, dok je na snazi bila zabrana okupljanja.

Nakon pet godina u opoziciji, Ficova stranka Smer je pobijedila na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. On i Smer često su opisivani kao lijevi populisti, a istovremeno ih se uspoređuje i s desničarskim političarima poput nacionalističkog premijera susjedne Mađarske, Viktora Orbána. Izbornu kampanju vodio je i proruskom retorikom. Obećao je da će stati na kraj slovačkom slanju vojne potpore ratom pogođenoj Ukrajini i tvrdio je da su NATO i SAD isprovocirali Moskvu da započne rat.

Otkako se vratio na mjesto premijera u listopadu prošle godine, njegova je vlada progurala neke radikalne mjere. Među njima je i reforma pravosuđa za koju kritičari kažu da pogoduje njegovom uskom krugu suradnika, budući da su neki od njih predmet istrage zbog korupcije. Kako je pisao DW, analizirajući prvih 100 dana vlade, taj potez je uplašio Ficove protivnike, a desetine tisuća ljudi je prosvjedovalo je širom zemlje, plašeći se povratka “mafijaške države” i optužujući Fica da ju je stvorio tijekom svojih prethodnih mandata. Pored toga, Fico je zauzeo oštar stav protiv migracija i nevladinih organizacija, kao i protiv prava LGBTQ+ osoba.

Novo nezadovoljstvo i kritike izazvao je nedavni potez slovačke vlade, kad je u travnju odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu. Vladini planovi potaknuli su prosvjede tisuća Slovaka u glavnom gradu Bratislavi, strukovnih organizacija i novinara te oporbenih stranaka.

Zbog svega toga na društvenim mrežama i rubnim portalima, uključujući Hrvatsku i regiju, Fico je jedna je od omiljenih figura rusofila, teoretičara zavjera, protivnika javnozdravstvenih mjera za suzbijanje širenja pandemije, kao i protivnika cijepljenja (1, 2, 3) te antiimigrantski nastrojenih korisnika.

Nisu utemeljene insinuacije da su u pozadini napada moćne organizacije

Slovački dnevni list Denník N piše kako je pokušaj atentata na Fica trenutno “središnja tema dezinformacijske scene u Slovačkoj i inozemstvu”. Sadržaji se odnose na motiv počinitelja, njegove sadašnje i bivše političke simpatije ili sam tijek atentata.

Dok slovačka dezinformacijska scena pokušava povezati počinitelja s Naprednom Slovačkom i opozicijom, izvan granica odjekuje tvrdnja da je atentat osveta za to što je premijer odbio podržati novi međunarodni pandemijski ugovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili članstvo Ukrajine u NATO-u”, izvještava slovački dnevnik.

Dok u protekla tri dana službene informacije kapaju na kapaljku, dezinformacije uistinu dobivaju na zamahu. Nekoliko je portala za provjeru činjenica već analiziralo neke viralne tvrdnje o atentatu i ocijenilo ih netočnim ili neutemeljenim.

Jedna od prvih neutemeljenih tvrdnji o atentatu pojavila se samo koji sat nakon pucnjave. Korisnik X-a je pokušao dovesti u vezu atentat i Ficovo odbijanje globalnog sporazuma WHO-a o pripravnosti, prevenciji i odgovoru na pandemiju.

“Slovački premijer Robert Fico upravo je upucan u javnosti. Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Fico formalno i javno odbacio Globalni pandemijski sporazum Svjetske zdravstvene organizacije“, stajalo je u postu na engleskom jeziku objavljenom 15. svibnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Portal Lead Stories utvrdio je da to nije točno. Kako im je potvrdio glasnogovornik WHO-a, sporazum o pandemiji nije finaliziran. Iako je Fico izrazio kritične stavove o nacrtu sporazuma kakav je bio krajem prošle godine, Lead Stories nije pronašao dokaze na internetskoj stranici vlade ili drugdje da je Fico javno odbacio međunarodni sporazum. Sporazum tek treba biti finaliziran, a pregovori će se voditi na 77. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi, koja bi trebala započeti 27. svibnja.

Na sličnom su tragu i statusi domaćih korisnika:

“Samo je kazao Ne NATO, samo je kazao Ne slanje vojnika u Ukrainu,Samo je kazao Ne SZO‼️ Veliki Brat mu je poslao knjizevnika od 71 godinu i premijer Robert Fico je dobio 5 metaka . To su vrijednosti EU gde birate izmedju roba i poslusnog roba,on nije bio poslusan rob”, stoji u statusu profila Times Nezavisna Redakcija objavljenom 16. svibnja (arhiviran ovdje).

Drugi su korisnici sugerirali da je napad na slovačkog političara izvršen zbog njegovih stavova o pandemiji:

“Za sve one koji nisu pratili slovačkog Premijera na kojeg je izvršen atentat dovoljno je reći da je jedan od rijetkih političara u EU koji žele rasvijetliti što se događalo tijekom ‘pandemije’ (…) Je li atentat na slovačkog Premijera izvršen zbog njegovih stavova o ‘pandemiji’ te činjenice da bi bilo kakva istraga otvorila brojna pitanja?” (arhivirano ovdje)

Treći su, poput udruge Hrvatski ratnik, neutemeljeno pisali kako je počinitelj “ljevičarski aktivist”, uz špekulaciju da mu je netko moćniji “dao nalog” ili ga je “obradio” da puca na premijera. Kako je pisao Lead Stories, a bila je i naša pretpostavka, popularnost tvrdnje o političkoj opredijeljenosti osumnjičenika mogla je djelomično proizaći iz nepoznavanja lokalnog konteksta. Grad Levice kojim je osumnjičenik povezan u medijskim izvješćima, nije isto što i lijeva politička stranka (primjerice u susjedstvu Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji imamo političke stranke koje nose ili su nosile naziv Levica).

Kako je analizirao britanski The Guardian, na temelju prvih dostupnih informacija, Cintulu se opisivalo kao kontradiktornu figuru: Ficovog kritičara koji se borio protiv nasilja, dok se također povremeno poistovjećivao s ultranacionalističkim narativima. U videu na YouTubeu iz 2015. godine govorio je da zajedno s drugim ljudima osniva “grupu protiv nasilja” u Levicama, a godinu dana kasnije snimljen je na sastanku zajedno s rubnom proruskom paravojnom organizacijom Slovak Conscript. U svom se pisanju ponekad doticao antimigrantskih narativa. U veljači je Cintula fotografiran kako se pridružio prosvjedu u Bratislavi protiv Ficovih predloženih izmjena kaznenog zakona.

Dan nakon napada slovački ministar unutrašnjih poslova demantirao je tvrdnje da je napad organiziran unutar neke radikalne skupine, bilo lijeve bilo desne. Također, motivi na koje službeni organi sumnjaju nisu niti pandemija niti Ficov stav prema međunarodnim organizacijama i savezima nego, kao što smo ranije citirali, “neslaganje s postupcima aktualne vlasti, primjerice ukidanje Ureda posebnog tužitelja, prestanak vojne pomoći Ukrajini, ograničavanje rada javne televizije”.

Proruski profili na društvenim mrežama, a kasnije i prokremljovski mediji, dodatno su začinili dezinformacijsko polje tvrdnjom da je napadačeva supruga ukrajinska izbjeglica. No, piše Lead Stories, policija je na tiskovnoj konferenciji demantirala tu tvrdnju.

Dezinformacije iz Ficove domovine

Slovački su dezinformatori otišli i korak dalje, pa ne da su Cintulu samo proglasili ljevičarem nego su neutemeljeno pisali i da je bio pripadnik ŠtB-a, tajne policijske snage u komunističkoj Čehoslovačkoj. Slovački portal za provjeru činjenica Demagog otkrio je da je Cintulu ŠtB u prošlosti provjeravao, ali da nije bio dio te službe.

Pored toga, na slovačkoj političkoj sceni počele su se redati optužbe, a prva na nišanu bila je oporbena liberalna stranka Napredna Slovačka (PS). Potpredsjednik parlamenta Ľuboš Blaha, iz Ficove stranke Smer, tvrdio je bez dokaza da je čovjek koji je navodno pucao na premijera bio politički aktivan na događajima koje je vodio oporbeni PS. U srijedu, nakon što je prekinuo sjednicu parlamenta kako bi objavio da je “slovački premijer upucan”, Blaha je oporbenim zastupnicima poručio: “Ovo je vaš posao”.

Tu su argumentaciju preuzeli i korisnici društvenih mreža koji su u svojim objavama sugerirali da je PS s odobravanjem dočekao napad na premijera te da ga smatraju “djelovanjem u ime općeg dobra”. No, kako piše Demagog, sve relevantne političke stranke oštro su osudile napad. Ni Napredna Slovačka niti bilo koja druga politička stranka nisu odobrile napad niti su tvrdile da je djelovao u ime općeg dobra.

Među slovačkim korisnicima društvenih mreža širila se fotografija napadača, na kojoj je on navodno s Martinom M. Šimečkom, novinarom i ocem čelnika Napredne Slovačke Michala Šimečke. No, kako je otkrio Demagog, muškarac na fotografiji nije Šimečka, niti mu sliči Šimečki. Fotografija je nastala na predstavljanju Cintuline knjige iz 2019. godine i nalazi se, uz ostale, na Facebook stranici književnog kluba kojeg je on osnovao.

Čelnik PS-a Šimečka je vrlo brzo nakon napada osudio taj čin i demantirao povezanost napadača s DS-om (jer su se pojavile i takve tvrdnje). “Dijelimo užas današnjeg atentata na premijera. Zabrinuti smo daljnjom eskalacijom napetosti u društvu. Stoga upozoravamo na širenje lažnih informacija o napadaču. Kategorički negiramo da je član našeg pokreta. Niti ima bilo kakve druge njegove veze s našom strankom ili našim članovima. Najoštrije osuđujemo njegov gnusni čin”, napisao je Šimečka na X-u.

Nakon atentata političari pokušavaju obuzdati uzavrele političke strasti i pozivaju da se stane na kraj mrzilačkoj retorici. Ministar Šutaj Eštok pozvao je medije da prestanu davati prostor širiteljima teorija zavjere, podvala, kao i kandidatima za europske izbore koji koriste situaciju u političke svrhe. Prema riječima ministra, policija istražuje 32 osumnjičenika koji su na društvenim mrežama podržali napad.

No, povremeni izljevi bijesa i upiranje prstom u opoziciju odmoglo je širenju provjerenih i točnih informacija. Međunarodni institut za medije (IPI) upozorio je također na upiranje prsta u medije i novinare koji su ranije kritizirali Fica.

“IPI je duboko uznemiren političarima koji okrivljuju neovisne medije za ovaj gnusni čin [napad na Fica]. Takva je retorika pokušaj iskorištavanja pucnjave za političku korist i može samo pojačati napetosti kada zemlji treba suzdržanost od strane njezinih političkih vođa. Već smo svjedoci izjava na društvenim mrežama u kojima se okrivljuju ‘liberalni mediji’ i bojimo se za sigurnost slovačkih novinara”, stoji u priopćenju.

Da je situacija ozbiljna svjedoči i apel Europske unije koja je pozvala digitalne platforme, uključujući Facebook i TikTok, da se bore protiv bilo kakvog širenja dezinformacija temeljenih na snimci pucanja na slovačkog premijera.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.