Razotkriveno

Naravno, fotografija njemačkog vojnika s mobitelom nije nastala u 2. svjetskom ratu

Fotografija koja se s netočnim opisom širi društvenim mrežama nastala je na snimanju serije u Pragu 2016. godine.
Foto: Pixabay

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju koja prikazuje muškarca odjevenog u uniformu njemačkog vojnika koji u ruci drži mobitel, a iznad fotografije piše 1932. (arhivirano ovdje). Jedan od korisnika uz ovu fotografiju piše: “Iz neke arhive je pronađena fotografija iz 1944. godine, a na slici se vidi da njemački vojnik drži mobitel” (arhivirano ovdje).

Fotografija, dakako, nije iz 1944., nego iz 2016. godine i potječe sa snimanja filma u Pragu. Činjenice o fotografiji za koju lakovjerni smatraju da potječe iz vremena Drugog svjetskog rata već su utvrđene na stranici Fake History Hunter.

U crno-bijelom izdanju fotografija je prvi put objavljena na servisu Flickr, a profil na kojoj je objavljena glasi na ime Richarda Tantona. Uz fotografiju Tanton je na Flickru ostavio tagove – “Film Set”, “Podskalska”, “Prague” – koji ukazuju da je fotografija načinjena na filmskom setu u Pragu.

U opisu uz sliku na Flickru autor navodi: “Iz dubokih čeških foto arhiva, konačno dokaz glasine da je nekoliko njemačkih vojnika dobilo prototipne iPhone uređaje u posljednjim godinama Drugog svjetskog rata. Međutim, zbog ograničenog broja repetitora, “slabe veze” bile su stalan problem.” Nakon ovog teksta, Tanton ostavlja link na stranicu Fake History Hunter, poručujući zainteresiranima da tamo mogu saznati više.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U pitanju je, dakako, ista adresa na kojoj su utvrđene stvarne činjenice o navedenoj fotografiji. Zahvaljujući Richardu Tantonu, portal Fake History Hunter dobio je i objavio i originalnu fotografiju, koja je snimljena u boji, da bi od nje naknadno bila kreirana crno-bijela “fotografija iz 1944. godine”.

O predmetnoj fotografiji pisao je i talijanski portal Open online, čiji su novinari također prezentirali dokaze da je fotografija snimljena 2016. godine u Pragu. Uz pomoć online alata došli su do metapodataka o fotografiji te nepobitno utvrdili da je fotografija snimljena 29. svibnja 2016. godine u praškoj ulici “Podskalska”. Poznato je i da je fotografija snimljena aparatoim Canon EOS 70D u jedanaest sati i 40 minuta (arhivirano ovdje i ovdje).

Za kraj, Fake History Hunter utvrdio je i da je fotografija nastala tijekom snimanja češke TV serije “Bohema” o filmskoj industriji u Čehoslovačkoj od 1938. do 1953. godine koju je režirao Robert Sedlaček.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.