Ocjena točnosti

Ivan Turudić je na N1 rekao kako misli da je situacija bolja u državama koje nemaju EPPO

Novi glavni državni odvjetnik je na konferenciji za medije kazao da ga je novinarka prekinula i da mu je izjava izvučena iz konteksta. No, snimka njegova gostovanja iz veljače otkriva da to nije točno.
Screenshot: n1info.hr

“Dakle, to je bilo na jednoj televiziji gdje me voditeljica prekinula u davanju odgovora na pitanje pa su stvari potpuno izvučene iz konteksta. To je bilo na televiziji N1. Vrlo neprofesionalno me voditeljica prekinula tako da je ispalo da sam ja protiv europskog tužitelja. Naravno da nisam.

Ured europskog tužitelja je implementiran u hrvatsko kazneno zakonodavstvo, on je činjenica, on ima svoje mjesto i svoju ulogu. Dakle, prvenstvena uloga EPPO-a je zaštita financijskih interesa EU i postupanje u predmetima koji su u neraskidivoj vezi s tim kaznenim djelima. To je jasno uređeno uredbom o EPPO-u (…). Oni će u meni kao glavnom državnom odvjetniku imati lojalnog suradnika. U krajnjem slučaju načelo lojalne suradnje je jedno od načela na kojem se zasniva Uredba o uredu EPPO-a. Dakle, ako me pitate hoće li biti sve u redu, kucate na otvorena vrata“, ustvrdio je Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik na konferenciji za novinare nakon preuzimanja dužnosti (snimka konferencije za novinare: HRT, Index).

Na opasku novinarke kako je ranije rekao da zemlje koje nemaju EPPO bolje funkcioniraju, Turudić je uzvratio:

“Apsolutno netočno. Apsolutno netočno”.

Turudić danas: “Nisam to rekao”

Novinarka mu je uzvratila kako je to rekao na što je Turudić kazao:

“Neću vam više odgovarati na pitanje. Završavam odgovor na vaše pitanje. (…) Dakle, nisam to rekao. Rekao sam – ured EPPO-a je imao problem kada je osnovan. Nisu imali stolice, nisu imali prostor, nisu imali ništa. To su bile njihove teškoće. Nikada nisam problematizirao EPPO. Rekao sam da ima pet zemalja koje nemaju ured EPPO-a, sada ga je, mislim, Poljska dobila, i da oni funkcioniraju. To je bitna razlika u odnosu kako to vi predstavljate”, ustvrdio je Turudić.

Međutim, Turudić na konferenciji za novinare nije iznio točne podatke.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Turudić u veljači: Nisam siguran da smo trebali osnovati EPPO

Kao tek imenovani glavni državni odvjetnik Turudić je gostovao u N1 Studiju uživo kojeg je vodila Nina Kljenak. Snimka tog razgovora koji je trajao nepunih sat vremena demantira glavnog državnog odvjetnika.

“Znam da je glavni državni odvjetnik nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika”, kazao je Turudić gostujući 8. veljače u Studiju uživo kojeg je vodila Nina Kljenak.

“Slažete li se s predsjednikom da EPPO ima prevelike ovlasti”, potom ga je upitala Nina Kljenak.

„Pa, EPPO… Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo. Ima niz europskih zemalja koje nemaju europskog tužitelja i one funkcioniraju i mislim da je kod njih situacija bolja. Ali mi smo se tako odlučili, to je opet politička odluka i to treba poštivati. EPPO se, zapravo, brine o financijskim interesima EU. To je core njihova posla. Mislim da se prenaglašava njihova neka velika moć”, kazao je Turudić odgovarajući na pitanje Nine Kljenak. Ona ga tijekom tih riječi niti jednom nije prekinula i moguće mu skrenula tok misli svojim potpitanjem.

Turudić je potom naveo kako te vrste predmeta u strukturi kaznenih predmeta ne predstavljaju niti pet posto. Tek je tu voditeljica postavila potpitanje ustvrdivši kako je važno znati što je s novcem EU, a što joj je Turudić uzvratio: “Treba se brinuti o novcu EU”.

Dakle snimka razgovora iz veljače ove godine, koji je tekao uživo u programu televizije N1,  u potpunosti demantira izjave Turudića s konferencije za novinare nakon što je 27. svibnja preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika od Zlate Hrvoj Šipek.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.