Razotkriveno

Andrej Plenković ne reklamira Ininu investicijsku platformu. Radi se o prevari

Kompanija INA je upozorila da je riječ o prevari te da se organizatori “investicijske platforme” lažno predstavljaju.
Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

“Mediji u šoku! Andrej Plenković najavio je donošenje zakona prema kojem će stanovnici Hrvatske ulaganjem u proizvodnju nafte moći zarađivati od 3950 eura mjesečno. Sada je platforma INA dostupna svima, a ne samo velikim investitorima”, stoji na internetskoj stranici hrnafta.hr koja građane mami “bogaćenjem na naftnoj industriji”.

Radi se o novom pokušaju internetske prevare. Kako bi nepostojeća investicijska platforma koju pokreću INA i hrvatska vlada u kojoj “svi mogu sudjelovati” dobila na kredibilitetu, prevaranti su prilagodili izgled stranice. Ako joj se pristupi preko određenog linka, ona izgleda kao članak s Jutarnjeg lista (arhivirano ovdje)..

Screenshot

U tom falsificiranom članku piše da je prvo ulaganje u investicijsku platformu 250 eura, te da se očekuje se da će pasivni prihod od ovog ulaganja biti 3950 eura mjesečno. “Značajan povrat na tako skromnu investiciju”, stoji u tekstu.

Piše i da “platforma ograničava broj registracijskih mjesta zbog velikog broja zahtjeva i velikog opterećenja servera” te da se prijave mogu zatvoriti u bilo kojem trenutku.

Linkovi koji su umetnuti u falsificirani tekst vode na novo sučelje stranice hrnafta.com na kojemu je logo INA-e i veliki natpis: “Nacionalni resursi Hrvatske sada su u vašim rukama1” (arhivirano ovdje). Ondje se nalazi i obrazac za registraciju u kojemu je potrebno unijeti osobne podatke. Na marginama se nalaze brojači navodnih posjetitelja stranice i broj “slobodnih mjesta”.

Screenshot

Iz INA-e su 16. svibnja 2024. godine upozorili da je riječ o prevari te da se organizatori “investicijske platforme” lažno predstavljaju kao INA.

“Napominjemo kako INA, d.d. nije organizator ovakvih objava niti s njima ima ikakve veze te savjetujemo da se sa spornim stranicama ne dijele osobni, bankovni ili bilo kakvi drugi podatci, kako bi se izbjegle potencijalne krađe podataka i/ili novca. Napominjemo da je www.ina.hr adresa Inine službene internet stranice na kojoj se objavljuju sve relevantne aktivnosti kompanije pri čemu se pazi na pravila i informacije o zaštiti podataka”, pojasnila je INA na svojoj službenoj stranici.

Također, treba naglasiti i da predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nije najavio nikakvo donošenje zakona prema kojem će stanovnici Hrvatske ulaganjem u proizvodnju nafte “moći zarađivati od 3950 eura mjesečno”, kao što premijer nikada nije reklamirao nikakve investicijske platforme.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Investicijske prevare čest su oblik prevara

Ovo nije prvi put da se lažnim prilikama za ulaganje u naftne kompanije, konkretno INA-u, ili putem lažnih nagradnih igara nastoji doći do osobnih podataka korisnika društvenih mreža. U siječnju je Faktograf izvijestio o snimci generiranoj uz pomoć umjetne inteligencije u kojoj hrvatski predsjednik Zoran Milanović potiče građane na ulaganje u MOL, naftnu kompaniju koja je većinski vlasnik INA-e.

U studenom smo pisali o prevari veoma sličnog sadržaja onome koji se pojavio ovih dana. I tada se, uz minimalnu uplatu od 200 eura, obećavalo brzu zaradu i isplativost investicije. Također, zloupotrijebilo se vizualni identitet internetske stranice N1 televizije za širenje informacija o lažnoj investicijskoj platformi.

Investicijske prevare jedna su od najčešće korištenih financijskih online prevara, upozorava MUP. Prema informativnom letku MUP-a, “najčešće investicijske prevare uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija”. Neki od znakova tih prevara su učestali nenajavljeni pozivi, obećanje o značajnoj dobiti i sigurnosti investicije, ograničenost ponude na određeno vrijeme i isticanje da je ponuda dostupna samo određenim korisnicima.

“Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit”, poručuje MUP.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.