Razotkriveno

Švicarska i Švedska nisu zabranile, a ni odustale, od mamografije

Medicinski dokazano mamografija je jedna od najučinkovitijih metoda za rano otkrivanje raka dojke.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je status (arhivirano ovdje) u kojem se na slovenskom jeziku navodi da je mamografija kao metoda ranog otkrivanja raka dojke u Švicarskoj zabranjena te da je prije Švicarske to učinila Švedska.

“Švicarska napušta korištenje mamografije. Kao što je to prije nje učinila Švedska. Mamografija je opasna”, stoji u statusu prevedeno sa slovenskog jezika.

Screenshot/Facebook

Originalni status je objavljen 8. svibnja, a korisnica Facebooka podijelila ga je 22. svibnja.

Mamografija je najučinkovitija metoda za rano otkrivanje raka dojke

Kao što je Faktograf već ranije pisao, mamografija je jedna od najučinkovitijih metoda za rano otkrivanje raka dojke. Kako je istaknuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u odgovoru na naš upit u listopadu prošle godine, mamografija je osnovna metoda probira raka dojke. Radi se o rendgenskom pregledu dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. “Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 %”, ističu iz HZJZ-a.

Tvrdnja da je Švicarska zabranila mamografske preglede također ne stoji. Da se tako nešto uistinu dogodilo, to bi sigurno bila vijest u svim kredibilnim medijima, ali naša internetska pretraga nije dala nikakve rezultate. Ta netočna informacija širila se na mrežama još prošle godine, a radilo se zapravo o preporuci Švicarskog liječničkog odbora koji je još 2014. godine preporučio da Švicarska prestane s uvođenjem novih mamografskih programa probira i postupno ukine postojeće programe. Skupina je tad preporučila da se sustavni programi probira zamijene sustavnim informacijama o probiru i da žene donose individualne odluke. Švicarski liječnički odbor predstavljao se kao nezavisna inicijativa za procjenu zdravstvene tehnologije, a sredinom 2022. godine prestali su s radom jer nisu postigli sinergiju s federalnim zdravstvenim politikama. Njihove preporuke nisu bile “pravno obvezujuće”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Odbor je ove preporuke zapravo javno objavio u Švicarskoj u veljači 2014., što je izazvalo pomutnju, a različiti švicarski stručnjaci za rak su ih odlučno odbacili. Sastav ovog odbora je veliki problem, rekao je američki radiolog portalu Medscape, upitan za komentar preporuka Švicarskog liječničkog odbora. “To su ljudi bez znanja”, istaknuo je Daniel Kopans, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard za Medscape Medical News.

“Kako bi se izbjegli sukobi interesa, takvi odbori moraju isključiti stručnjake u određenom području i time su oslabljeni. Zašto biste, primjerice, mene htjeli u panelu koji postavlja smjernice za operaciju mozga?”, pita se doktora Kopans i dodaje: “Ovo je samo dio velikog medicinskog skandala”.

Trošak mamografije u Švicarskoj pokriva zdravstveno osiguranje

Da Švicarska zaista nije zabranila mamografiju kao metodu ranog otkrivanja raka dojke pisao je i rumunjski fact-checking portal Veridica u prosincu prošle godine. I oni pišu da Švicarski liječnički odbor nije tijelo švicarske države, već se radilo samo o medicinskom istraživačkom centru te da su njihove zaključke kritizirali stručnjaci s tog područja, ističući da se temelje na pogrešnim, nepotpunim ili pogrešno protumačenim podacima.

Mamografija je u Švicarskoj postupak čiji trošak pokriva zdravstveno osiguranje i preporučuje se ženama u dobi od 40 do 59 godina svake godine, a ženama u dobi od 60 do 75 godina svake dvije godine”, navodi Švicarski federalni ured za javno zdravstvo.

S obzirom na to da se ova informacija krenula masovno širiti društvenim mrežama, indijsko udruženje radiologa koji se bave mamografskim pregledima (eng. Breast Imaging Society – BISI), izdalo je 18. svibnja priopćenje u kojem naglašavaju da nije točno da je mamografija u Švicarskoj zabranjena.

“U Švicarskoj mamografija nije ni na koji način zabranjena i dapače, naširoko se koristi u probiru i dijagnozi raka dojke, u obliku organiziranog probira u više od polovice kantona ili u obliku oportunističkog probira u preostalim slučajevima. Pozivamo naše korisnice da ih ne pokolebaju dezinformacije koje kruže protiv probirne mamografije, a BISI kao društvo nastavlja podržavati mamografiju kao važan alat za rano otkrivanje i dijagnosticiranje raka dojke”, navodi se, između ostalog, u priopćenju BISI-ja.

Navodnom švicarskom zabranom mamografije, bavio se i tim za provjeru činjenične točnosti AFP-a. Federalni ured za zdravstvo Švicarske i švicarska Liga za borbu protiv raka potvrdili su im da se mamografija i dalje provodi kao pretraga u toj zemlji.

“Ove su glasine potpuno lažne. U Švicarskoj je trenutno mamografija glavna metoda za otkrivanje ranog stadija raka dojke”, poručili su iz švicarske Lige za borbu protiv raka.

Mamografija nije zabranjena ni u Švedskoj

Pretragom kredibilnih medija nismo uspjeli pronaći ni informaciju da je Švedska zabranila mamografiju. Štoviše, u članku objavljenom na stranicama švedskog sveučilišta Lund, ističe se da se u toj državi svake godine oko milijun žena poziva na mamografske preglede. Također, švedska studija iz 2013. zaključila je da nema dokaza da cirkulirajuće tumorske stanice odlaze u perifernu vensku krv kao rezultat mamografske kompresije dojke te da mamografi nisu opasni.

Zaključno, Švicarska ne napušta korištenje mamografije, kao što to nije učinila ni Švedska. I jedna i druga država i dalje potiču korištenje mamografije kao najbolje metode ranog otkrivanja raka dojke. Što se tiče Švicarske, dezinformacija se proširila iz preporuke Švicarskog liječničkog odbora, inicijative koja je ugašena 2022. i koja je preporučila ukidanje mamografskih pregleda, ali tu inicijativu kritizirali su brojni onkolozi koji se specifično bave rakom dojke. Takva preporuka nikad nije usvojena, a švicarski Federalni ured za zdravstvo i Liga za borbu protiv raka potvrdili su da se žene u toj zemlji i dalje pozivaju na mamografske preglede. Svi kredibilni izvori pokazuju da se i u Švedskoj žene i dalje pozivaju na mamografske preglede, njih oko milijun svake godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.