Razotkriveno

Nema dokaza da je opasno koristiti mobitel kada se puni

Prema riječima stručnjaka video podijeljen na Facebooku prikazuje normalnu razinu EMF-a koju emitira svaki uređaj priključen u struju.
Foto: Pixabay

Na Facebook stranici Bijela VRANA 1. lipnja podijeljen je video originalno objavljen na Tik Toku (status arhiviran ovdje, a video ovdje) na kojem muška osoba pokazuje što se događa kad priključi mobilni telefon na punjač koristeći beskontaktni ispitivač napona pokušavajući dokazati da je mobitel na taj način postao “odašiljač” električne energije.

“Punjač za mobitel je uključen u struju. Što će se dogoditi kad ga priključim na mobitel? On postaje odašiljač električne energije. Pogledajte koliko daleko doseže ta transmisija. Stoga ako ležite u krevetu, to pored vaše glave odlazi direktno u vašu glavu što signalizira da se radi o odašiljaču struje. Ako razgovarate na mobitel, ta struja odlazi u vaše tijelo”, govori muška osoba u videu (prevedeno na hrvatski jezik).

Screenshot/Facebook

Uz video je objavljen i sljedeći opis: “Podsjetnik da nikada ne koristite svoje telefone ili tablete kada su priključeni. Elektromagnetsko zračenje je van ljestvica!!”.

Stručnjaci: Prisutnost elektromagnetskog polja tijekom punjenja mobitela ne predstavlja opasnost

Video pokazuje prisutnost električnog polja u blizini telefona koji se puni, ali stručnjaci kažu da to nije razlog za uzbunu. Naime, svi električni uređaji koji se napajaju iz mreže pokazali bi slična svojstva, a to ne znači da nisu sigurni za korištenje.

Ken Karipidis, pomoćnik direktora za procjenu i savjete Australske agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (ARPANSA), rekao je za AAP FactCheck da se treptajući uređaj korišten u videu čini kao beskontaktni ispitivač napona, no nije pokazao da postoje opasna elektromagnetska polja (EMF) koja dolaze s mobilnog telefona.

“Svaki električni izvor, uključujući uobičajene kućanske aparate i električne instalacije, emitira EMF. Ne postoje utvrđeni znanstveni dokazi da elektromagnetno polje kojem smo izloženi u svakodnevnom okruženju uzrokuje bilo kakav učinak na zdravlje”, ističe Karipidis. Stručnjak ističe da se smatra sigurnim koristiti mobilni telefon i upućivati pozive dok se uređaj puni.

Voditelj Odjela za zdravlje i medicinske znanosti Sveučilišta Swinburne Andrew Wood, koji je inače stručnjak za biološke učinke EMF-a, složio se da nema opasnosti u korištenju mobilnog telefona dok se puni – a i svako izlaganje EMF-u bilo bi kratko.

Profesor Wood je kazao da je elektromagnetsko polje otkriveno u videu vjerojatno bilo slično onom koje emitiraju drugi uobičajeni uređaji u kućanstvu. “Vjerojatno bi se isto dogodilo da su učinili isto za bilo koji uređaj spojen na struju preko adaptera, kao što su svjetla za božićno drvce”, rekao je AAP FactChecku.

Iako su neke studije ukazale na vezu između EMF-a visokog intenziteta i uobičajenih karcinoma u djetinjstvu, ukupni nalazi nisu bili uvjerljivi, ističe američki Nacionalni institut za rak. Studije o nižim razinama izloženosti kućanskim električnim uređajima nisu pronašle nikakve dosljedne dokaze o potencijalnoj štetnosti, navodi se.

Karipidis pojašnjava da se istraživanje koje je pokazalo moguću povezanost između EMF-a i leukemije kod djece bavilo razinama izloženosti koje se obično nalaze samo u domovima vrlo blizu električne infrastrukture kao što su visokonaponski dalekovodi.

Utječe li korištenje mobilnih telefona na zdravlje ljudi?

Na internetskoj stranici Australske agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost u sekciji posvećenoj EMF zračenju također se navodi da su magnetska polja iz električnih izvora, kao što su računala i drugi uređaji, bila niske razine i nisu povezana s učincima na zdravlje.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na svojim stranicama u sekciji posvećenoj elektromagnetskom zračenju i upotrebi mobilnih telefona kod djece i adolescenata ističe da su u posljednjih 20 godina provođena brojna istraživanja o utjecaju mobitela na zdravlje, ali da do danas nije ustanovljen štetan utjecaj mobilnih telefona na zdravlje ljudi.

Zaključno, video podijeljen na Facebook stranici Bijela VRANA prikazuje normalnu količinu elektromagnetskih polja (EMF) koju emitira i svaki drugi kućanski uređaj priključen u struju. Stručnjaci za elektromagnetskih polja ističu da beskontaktni ispitivač napona koji muška osoba u videu vjerojatno koristi ne prikazuje zabrinjavajuću razinu elektromagnetskih zračenja. Znanstvenici u području zaštite od zračenja slažu se da mobilni telefoni priključeni na punjač nisu opasni ni za korištenje ni za obavljanje poziva, kao što se to nastoji sugerirati u videu. Također, dosadašnja znanstvena istraživanja nisu jasno pokazala povezanost između korištenja mobitela i štetnog utjecaja na zdravlje ljudi.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da videu nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.