Razotkriveno

Svjetska banka ne potpisuje sporazume o ukidanju tradicionalne poljoprivrede

Svjetska banka u svom izvještaju, a ne sporazumu, govori o promjenama u poljoprivredi koje bi mogle donijeti pozitivne efekte na klimu.
Foto: Sanaullah SEIAM / AFP

Svjetska banka potpisuje sporazum sa zapadnim državama o potpunom ukidanju tradicionalne poljoprivrede“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 10 dijeljenja, 4 komentara i 22 ostale reakcije.

“Svjetska banka objavila je obavijest zapadnim državama da moraju potpuno ukinuti readicionalnu poljoprivredu kako bi do 2030. godine postigle ‘neto nulte emisije’. Umjesto promicanja različitih poljoprivrednih praksi koje su lokalni obiteljski poljoprivrednici usavršavali stoljećima – takve su prakse dobre za okoliš, a ne loše – Svjetska banka želi izbaciti bebu zajedno s vodom za kupanje tako što će se u nekim područjima potpuno riješiti poljoprivrede. Vidimo taj pritisak u Nizozemskoj i drugim dijelovima zapadne Europe. A sada Svjetska banka predlaže još veća smanjenja u poljoprivrede jer tvrdi da se klima zagrijava zbog hrane koju ljudi uzgajaju. ‘Trebalo bi djelovati u svim zemljama kako bi se došlo do neto nule, kroz sveobuhvatan pristup smanjenju emisija u prehrambenim sustavima, uključujući gnojiva i energiju, proizvodnju usjeva i stoke te pakiranje i distribuciju kroz lanac vrijednosti od farme do stola’, kažu iz Svjetske banke”, a navodi se početno u tekstu Epohe.

Informacija potekla s portala koji učestalo širi dezinformacije

Iako Epoha ne navodi izvor za svoje tvrdnje, lako je zaključiti da je članak zapravo u dijelovima preuzet i nespretno preveden s portala The People’s Voice. The People’s Voice (ranije NewsPunch) portal je poznat po objavljivanju netočnih i neutemeljenih informacija o kojima je Faktograf također pisao više puta. U opisu stranice People’s Voicea stoji da su oni resurs “koji se sastoji od raznih web stranica kojima upravlja Fact Checked Limited”, ali to nema baš nikakve veze s provjerom činjenica, s obzirom na to da za svoje tvrdnje dokaze gotovo uopće ne navode.

Portal People’s Voice u naslovu svog članaka ide i korak dalje od Epohe pa u naslovu piše da je “Svjetska banka potpisala sporazum sa zapadnim nacijama da potpuno ukinu poljoprivredu”, dok u uvodu navode da je “Svjetska banka poslala obavijest zapadnim državama da moraju potpuno ukinuti poljoprivredu kako bi ostvarili nulte emisije do kraja 2030.”. No, potom u dijelu teksta navode da se radi o “tradicionalnoj poljoprivredi” koju je Epoha stavila i u naslov. No, nije točno ni da je Svjetska banka zatražila da zapadne države ukinu tradicionalnu poljoprivredu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U članku se spominje dokument Svjetske banke koji, međutim, uopće ne traži od zemalja  da ‘ukinu’ tradicionalnu poljoprivredu.  “Svjetska banka nije zahtijevala od zemalja da ukinu poljoprivredu, Također, nikada nismo zagovarali niti tražili od bilo koga da ‘ukine’ poljoprivredu”, ističe glasnogovornik te organizacije za Reuters.

Dokument Svjetske banke pod nazivom “Recept za održiv planet: postizanje neto nulte emisije u poljoprivredno-prehrambenom sustavu” (eng. Recipe For a Livable Planet: Achieving Net Zero Emissions in the Agrifood System) predlaže strategije za smanjenje emisija u poljoprivredi i proizvodnji hrane, ali ne zahtijeva kraj uzgoja odnosno poljoprivrede, kao niti kraj tradicionalne poljoprivrede.

Treba naglasiti i da je sam naslov članka pogrešan jer se ne radi ni o kakvom sporazumu već o izvještaju Svjetske banke koji sadrži set preporuka. U izvještaju se poziva na zelenije i održivije poljoprivredne prakse. Autori tog dokumenta smatraju da “priuštive i lako dostupne mjere mogu smanjiti gotovo trećinu svjetskih emisija zagrijavanja planeta, a istovremeno osigurati globalnu sigurnost hrane”.

Kako piše USA Today, Svjetska banka objavila je tri verzije izvješća na svojoj internetskoj stranici, a nijedna verzija nije strukturirana kao ugovor ili “direktiva”, kako se to tvrdi u članku Epohe i The People’s Voicea.

Radi se o izvještaju s preporukama, a ne o direktivi

Pohlepa ponovno vlada danom, a kratkovidnost ovih globalista dovest će do njihove vlastite propasti. Kad i njima ponestane hrane, sav taj novac koji kradu bit će bezvrijedan jer više neće biti hrane koju bi mogli kupiti njime. ‘U konačnici, ambiciozni projekt Svjetske banke za restrukturiranje globalne poljoprivrede podcjenjuje rizike od neželjenih posljedica, uključujući nestašicu hrane, ekonomski poremećaj i povećane poteškoće za najugroženije’, upozorava Watts Up With That. ‘Povijest uči da centralizirane intervencije u složenim sustavima kao što je globalna poljoprivreda često dovode do rezultata suprotnih od planiranih, potaknute neuspjehom da se uzme u obzir organska i razvijena priroda tih sustava. Prikaz ovih intervencija kao niskorizičnih i visokih povrata ne samo da dovodi u zabludu, već je i potencijalno opasan, utirući put budućnosti u kojoj je globalna opskrba hranom manje sigurna i podložnija hirovima birokratskog lošeg upravljanja”, piše u ostatku članka.

Na tvrdnje o “kratkovidnosti i pohlepi globalista koje će dovesti do vlastite propasti” u ovom se tekstu nećemo osvrtati. Kao što je već prethodno spomenuto, ne radi se ni o kakvoj direktivi niti ‘ambicioznom projektu’ Svjetske banke. U dokumentu se ističe da je stočarstvo najveći pojedinačni izvor emisije stakleničkih plinova i metana u poljoprivredno-prehrambenom sustavu. Upozorava se da svijet ne može postići ciljeve emisija stakleničkih plinova Pariškog sporazuma iz 2015. bez značajnog smanjenja emisija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Izvješće Svjetske banke predlaže promicanje proizvodnje hrane s niskim emisijama stakleničkih plinova kao što je voće i povrće umjesto opcija s visokim emisijama kao što su govedina i mliječni proizvodi, usvajanje praksi održivog korištenja zemljišta i korištenje izvora energije s niskim emisijama i čišćih proizvodnih procesa kako bi se dosegla neto nulta emisija stakleničkih plinova u sektoru do 2050.

Dakle, niti u jednoj od tri verzije objavljenog izvješća od zemalja se nije tražilo da ukinu tradicionalnu poljoprivredu niti se to zagovara. Baš naprotiv, Svjetska banka potiče pojačana ulaganja u poljoprivredni sektor kako bi se postiglo smanjenje emisija stakleničkih plinova koji su štetni za okoliš u cijelom svijetu.

Zaključno, Svjetska banka ne potpisuje sporazume sa zapadnim državama o ukidanju tradicionalne poljoprivrede. Radi se o pogrešnim interpretacijama izvještaja Svjetske banke pod nazivom “Recept za održiv planet: postizanje neto nulte emisije u poljoprivredno-prehrambenom sustavu” koji predlaže strategije za smanjenje emisije stakleničkih plinova u poljoprivredi, ali niti u jednom trenutku se ne spominje ukidanje tradicionalnog uzgoja stoke i hrane. Valja napomenuti da se ne radi ni o kakvom obavezujućem dokumentu, već o setu prijedloga za čišće proizvodne procese za dostizanje neto nulte emisije stakleničkih plinova u svijetu do 2050. godine.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo članak na portalu Epoha netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.