Pod povećalom

Novi EP: Pobjeda pučana trebala bi značiti nastavak dosadašnjih suradnji unatoč rastu desnice

Najveći gubitnici izbora su liberali i zeleni, dok krajnja desnica raste.
EPA/ANNA SZILAGYI

Suradnja Europske pučke stranke – koja je najveća pobjednica ovih izbora za Europski parlament – s europskim socijalistima i liberalima ostaje i dalje jedina moguća čvrsta većina u EP-u. Bila je to okosnica, uz programsko pridruživanje zelenih, i dosadašnjeg parlamenta, što znači da se u samom radu Europskog parlamenta ništa značajno ne bi trebalo promijeniti.

Europska pučka stranka na upravo održanim izborima dobila je više zastupnika nego se predviđalo neposredno prije izbora (185), socijalisti su ostvarili rezultat sukladan očekivanjima (137), a liberali (79) i zeleni (52) su značajno pali, ali i njima su ankete najavljivale pad.

Krajnja desnica jest porasla, ali nije se dogodio scenarij u kojem bi umjereno desni EPP za podršku za svoje politike nužno morao tražiti njihove glasove. Potpuno desnu većinu EPP-a sa strankama dalje desno nije moguće postići. Jednako tako, nije moguće ostvariti većinu u kojoj bi se socijalisti udružili s krajnjom ljevicom te za svoje politike tražili podršku zelenih i liberala.

U sastavu parlamenta koji je biran 2019. godine bilo je 705 zastupnika. Prošlogodišnjom odlukom taj je broj povećan na 720 (Hrvatska tim povećanjem nije dobila veći broj zastupnika, nego je ostala na 12).

Prema preliminarnim rezultatima, Europska pučka stranka drži četvrtinu sastava parlamenta. U odnosu na prošli saziv dobila je dodatnih devet zastupnika, dok Stranka socijalista i demokrata ima dva zastupnika manje nego u prošlom sazivu.

Liberali iz grupacije Renew najveći su gubitnici izbora – s 23 zastupnika manje. Rezultat je to velikog poraza u Francuskoj, a situacija u toj zemlji odražava se i na krajnje desnu opciju u EP-u – grupacija Identitet i demokracija s osvojenih 30 zastupnika Nacionalnog okupljanja dobila je devet zastupnika više nego ranije i sad je na 58 zastupnika. Konzervativci i reformisti (ECR) u kojima se kao zvijezda potvrdila stranka Braćo Italije sa svojih 24 mandata osvojili su 73 zastupnika, što je povećanje od četiri zastupnika.

“Ruski rulet” Emmanuela Macrona

Te dvije grupacije u ovom trenutku, prije nego su se razvrstali novi članovi koji su ušli u parlament, a da se njihove stranke još nisu službeno priključile nijednoj grupaciji (kao što je i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta) broje, dakle, 131 zastupnika, odnosno pušu za vrat drugoplasiranim socijalistima kojih je u ovom trenutku 137.

Međutim, novih neopredijeljenih je još gotovo 100.

Također, kada se govori o 131 zastupniku, u taj zbroj dviju desnih grupacija nisu ušli Alternativa za Njemačku, stranka koja je postala predesna čak i za  grupaciju Identitet i demokracija, a iz koje je u EP stiglo njih 15 te 10 parlamentaraca Fidesza Viktora Orbana.

Alternativa za Njemačku druga je po jačini stranka u toj zemlji

Ujedinjenje dviju grupacija krajnje desnice zagovara mađarski premijer Viktor Orban, čiji je Fidesz napustio pučane, ali za sada nisu pronašli načina kako da riješe prijepore među pojedinim strankama desnice, prije svega zbog različitih stavova o odnosima s Rusijom, odnosno stava oko Ukrajine.

Veliki gubitnici su i zeleni koji su, prema privremenim rezultatima, izgubili 19 zastupnika.

„Ovo je loš, loš rezultat u usporedbi s 2019.“, ustvrdila je Benedetta De Marte, glavna tajnica Europskih zelenih (EGP) za Politico, ističući kako je to ponajprije rezultat gubitka u Njemačkoj i Francuskoj. Zeleni su otvoreni za suradnju s koalicijom EPP-a, socijalista i liberala – ako će se nastaviti provedba Zelenog plana.

U kojoj će mjeri Zeleni plan, jačanjem desnih snaga u Europskom parlamentu ostati prioritet europskih politika tek će se vidjeti. Tim više što je EPP na mjestu predsjednika preuzeo Manfred Weber koji je skloniji tradicionalno desnom političkom tijelu.

Sudeći prema prvim rezultatima, Europski parlament trebao bi nastaviti funkcionirati kao i do sada, ali pitanje je kakvi će biti odnosi snaga u Vijeću, nakon velikog gubitka kojeg su pretrpjeli vladajući u Njemačkoj i Francuskoj, zemljama koje se smatraju okosnicom Europske unije.

Nadopuna (11.6.): Privremeni rezultati od utorka pokazuju da je EPP dobio još jednog zastupnika pa je sada na 186, što je 10 više nego u prošlom sazivu. Socijalisti su na 135, što znači da su izgubili četiri.

Novoizabrani europarlamentarac Stjepo Bartulica rekao je u Otvorenom kako se planira priključiti grupaciji ECR.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.