Pod povećalom

Potpredsjednik udruge Bartuličine obitelji u SAD-u, benediktinac Roderic Giller, optužen je za pedofiliju

Riječ je o udruzi Friends of Medjugorje. Predsjednik te udruge je Bartuličin brat, svećenik Matthew Bartulica, koji je i sam 2012. u svojoj župi dobio pritužbu za "nepropisno ponašanje".
Saints Peter and Paul Catholic Church, Seneca, screenshot Youtube

Roditelji Stephena Nikole Bartulice, člana Domovinskog pokreta i novog zastupnika u Europskom parlamentu koji se upisao u Klub europskih konzervativaca i reformista (ECR), kako su već pisali mediji, u SAD-u imaju udrugu za vjerski turizam, točnije hodočašća, Friends of Medjugorje. Na čelnim pozicijama te udruge već se godinama nalazi svećenik Roderic Giller koji je nedavno optužen za pedofiliju.

Njegova nedjela, za koje njegova matična nadbiskupija u Kansasu tvrdi da su potkrijepljena, sežu još u razdoblje između 2004. i 2006. godine.

Trenutačni predsjednik udruge je Stephenov brat, svećenik Matthew Bartulica. Međutim, dok smo istraživali Gillera saznali smo kako je i Matthew Bartulica 2012. godine, od 22. siječnja do 4. veljače bio suspendiran zbog pritužbe na moguće seksualno zlostavljanje maloljetnika, ali je nakon kratke istrage, bez utvrđene krivnje, vraćen u službu.

Vjerski turizam

Priča počinje 1994. godine kada su Stephenovi otac i majka osnovali spomenutu udrugu Friends of Medjugorje. Javno dostupni podaci pokazuju da je udruga osnovana “s ciljem pomoći Hrvatima u ratom rastrganoj Bosni i Hercegovini, a što uključuje pošiljke hrane, odjeće i medicinskih potrepština”. Odmah uz tu rečenicu stoji i ona da usput nude i hodočašća u Međugorje “što uključuje i karte za avion, autobus te smještaj”.

Udruga je osnovana na adresi 511 Southwood Lane u mjestu St Joseph u saveznoj državi Missouri. Riječ je o adresi na kojoj Bartuličin otac, Nicholas Dragutin Bartulica, ima registriranu liječničku ordinaciju. Na toj adresi je od 2010. godine registrirana i tvrtka Friends of Medjugorje, Ltd. Božice Bartulice, Stephenove majke. Ta ja tvrtka registrirana u industriji dobrotvorne djelatnosti. Iznosi zarade koje prijavljuje izuzetno su skromni.

Stranica udruge više nije dostupna online, ali pretraga internetske arhive otkriva kako je i na njoj stajalo da udruga vodi hodočasnike u Međugorje. Vodiči su bili Bartuličini roditelji. “Naša hodočašća su doista vrijeme za molitvu i duhovnu obnovu”, piše na arhiviranoj verziji stranice.

Arhiva otkriva da su uz putovanja u svetište nudili i kratki posjet Dubrovniku ili drugim gradovima. Na verziji stranice iz 2008. vidljivo je kako su se tada cijene putovanja kretale od 1 795 do 2 250 dolara po osobi.

Otac Nick jedan od prvih liječnika koji su pregledali vidioce

Zanimljivo, na stranici womenofgrace.com jedna korisnica je 2012. godine postavila pitanje radi li se tu o nekakvom kultu. Autorica na tom portalu, Susan Brinkmann, na upit odgovara kako, prema onome što ona zna, Friends of Medjugorje nisu kult, već udruga koju je pokrenula Božica Bartulica.

“Ona i njen suprug Nick su Hrvati s bliskim vezama s mjestom Međugorje gdje se Majka Božja navodno ukazuje šestero vidioca od lipnja 1981. godine. Nick Bartulica je psihijatar i bio je jedan od prvih liječnika koji su pregledali vidioce. Udruga sada vodi putovanja u taj kraj”, piše u odgovoru. Bartuličin otac je 1991. izdao knjigu o toj tematici naziva “Međugorje: Govore li vidioci istinu? Pogled sa strane psihijatra”. Da je Nick Bartulica bio među prvim liječnicima koji su pregledali vidioce tvrde i sami Bartulice na arhiviranoj verziji stranice iz 2013. godine.

Potpredsjednik udruge optužen je za seksualno zlostavljanje maloljetnika

Na stranicama porezne uprave SAD-a moguće je uz upisivanje identifikacijskog broja udruge Friends of Medjugorje pronaći financijska izvješća unatrag sve do 2015. godine, dok ona na stranici Pro Publice sežu do 2009. godine. U izvještajima na toj stranici je popis čelnih ljudi udruge vidljiv od 2013. godine.

Prema onome što u njima piše, predsjednik udruge najmanje od te godine pa do 2017. bio je velečasni Roderic Giller koji je tada bio prijavljen u gradu Seneca u saveznoj državi Kansas. Njega je na čelu udruge 2018. zamijenio Bartuličin brat Matthew. Giller je od tada potpredsjednik udruge. Drugi potpredsjednik je Bartuličin otac Nicholas. Zanimljivo je kako se u tri uzastopna izvješća krivo navodi ime Roderica Gillera prekrstivši ga u Rodrica. No, da se doista radi o Rodericu vidljivo je iz izvješća od 2018. nadalje – pa sve do posljednjeg za 2022. godinu. Tada su, primjerice, primili 60 634 dolara od donacija.

Krajem svibnja ove godine Nadbiskupija Grada Kansasa objavila je priopćenje u kojem tvrdi da su potkrijepili optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika, a koje uključuju umirovljenog svećenika – velečasnog Roderica Gillera. Da je riječ o onom istom iz udruge dokazuje to što je u financijskim izvješćima udruge naveo adresu “4112 Pioneer, Seneca, KS” koja je zapravo adresa župe Svetog Petra i Pavla u gradu Seneca u saveznoj državi Kansas u koju je bio raspoređen. Pritom je i pogriješio i iza 411 u izvješću za 2015., 2016. i 2017. godinu dodao brojku 2.

Zlostavljao djecu od 2004. do 2006.

“S dubokom tugom za patnju žrtava i onih koji su preživjeli zlostavljanje, Nadbiskupija Grada Kansasa i opatija Svetog Benedikta u Atchisonu, objavljuju da je velečasni Roderic Giller, iz reda benediktinaca, koji se umirovio iz župne službe u lipnju 2013. godine, suočen s nizom potkrijepljenih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika dok je služio u župi Svetog Petra i Pavla u Seneci”, piše u priopćenju nadbiskupije iz 31. svibnja ove godine.

U njemu se dalje tvrdi kako je nadbiskupija prve prijave protiv Gillera zaprimila u srpnju 2004., ali su tada bile kategorizirane tek kao “kršenje granica”. Međutim, navodi nadbiskupija, nedavno je, na temelju novih protokola i novih informacija, provedena istraga koja je rezultirala potvrdom prijava. Tako je otkriveno da je Giller zlostavljao djecu u razdoblju od 2004. do 2006. godine.

Fotografija Gillera koja prati Youtube video o njegovom životu izvor: https://www.kansasmonks.org/

U priopćenju navode kako je benediktinac Giller (čiji intervju o njegovom životu možete pogledati na Youtube kanalu kanzaških benediktinaca) služio u nizu župa, škola i nadbiskupija – uključujući i župu u gradu Seneca. Trenutačno se nalazi u samostanu Svetog Benedikta u Atchisonu. Odmah po objavi priopćenja nadbiskupija ga je uvrstila na popis svećenika za koje je potkrijepljeno da su prijestupnici. Objavu o Gilleru Nadbiskupija Grada Kansasa završava sa zaključkom kako optužbe za zlostavljanje od strane svećenstva shvaćaju izuzetno ozbiljno i kako rade na tome da odgovore potrebama žrtava s hitnošću, poštovanjem i sućuti. Pritom su pozvali i sve koji imaju slična saznanja o zlostavljanjima da im se jave.

Benediktinac Giller rođen je 1934., dakle danas ima 89 godina. Zaređen je 1962. godine.

U članku novina Kansas City Star koji se bavi ovom tematikom navodi se kako je Giller prvo službovao u župi Svetog Benedikta u gradu Kansasu. Predavao je i vjeronauk u jednoj srednjoj školi te vozio i autobuse za katoličke škole u Atchisonu.

Novinarka Judy Thomas u tekstu za Kansas City Star navodi kako su se o ovom slučaju oglasili iz Mreže zlostavljanih od strane svećenika (Survivors Network of those Abused by Priests – skraćeno SNAP-op.a.) pitajući se hoće li nadbiskupija uopće napraviti išta konkretnije nakon ovog otkrića, odnosno o svemu obavijestiti i policiju. “Nažalost, ako je suditi prema prijašnjim slučajevima, sumnjamo da će napraviti išta. Svećenik je još uvijek živ. Dakle, može mu biti suđeno, a djeca mogu biti zaštićena”, navodi David Clohessy, bivši nacionalni direktor SNAP-a. Poručuju i da su i nadbiskupija i red kojem Giller pripada još 2004. trebali pristupiti žrtvama na svim mjestima na kojima je radio te “moliti njih i svjedoke da istupe i prijave sve policiji”.

Pod sumnjom za zlostavljanje bio je i Bartuličin brat

Matthew Bartulica

Kada smo slijedom svih ovih saznanja kontaktirali Kansas City Star oni su nam skrenuli pažnju na još jedan zanimljivi detalj – da je kanzaška biskupija grada St. Joseph 2012. godine nakratko iz službe udaljila Bartuličinog brata – Matthewa Bartulicu zbog optužbi za “sumnjivo i nepropisno ponašanje”.

I doista, lokalne novine Journal Star i The Examiner su početkom veljače 2012. godine objavili vijest kako je velečasnom Matthewu Bartulici dano dopuštenje da nastavi s dužnostima u sklopu župe St. Cyril u mjestu Sugar Creek, efektivno s 4. veljače. Iz službe je bio udaljen 22. siječnja nakon što je protiv njega podnesena pritužba. Biskupija nije navela što je točno bilo u toj žalbi, ali je neovisni odbor biskupije nakon razmatranja pristiglih informacija zaključio da se Bartulica može vratiti u službu. “Matthew Bartulica je zaređen 2010. godine, a u vrijeme zaprimanja optužbe bio je u navedenoj župi šest mjeseci”, pisali su lokalni mediji. Sada je u župi u gradu St Joseph u Missouriju gdje mu žive i roditelji.

Barbara Dorris, jedna od direktorica SNAP-a tada je izjavila kako sumnja u brzinu kojom je slučaj zaključen. “Razočarani smo što je velečasni Matthew Bartulica tako brzo vraćen na funkciju unatoč optužbama za nedolično seksualno ponašanje ili zlostavljanje. Koliko je detaljna ta istraga mogla biti ako je trajala svega nekoliko tjedana?”, pitala se Dorris. “Nadam se bilo tko tko je bio povrijeđen od strane velečasnog Bartulice neće biti povrijeđen i ponovno izdan preranim potezom biskupa Finna. Nadamo se da će ostali sadašnji, i bivši, zaposlenici i članovi napraviti ono što biskup Finn odbija – moliti sve koji imaju informacije i sumnje o seksualnom zlostavljanju djece – od strane Bartulice, ali i ostalih klerika – da ih prijave policiji”, podcrtala je Dorris.

Odbor vodio biskup kasnije osuđen za prikrivanje pedofilije

Neovisnim odborom koji je Matthewa oslobodio optužbi tada je rukovodio biskup Robert Finn. Doslovno osam mjeseci nakon toga taj je biskup osuđen na dvije godine uvjetne kazne zbog toga što nije policiji prijavio svećenika Shawna Ratigana koji je na svom laptopu posjedovao slike golih djevojčica. Slike je 2010. otkrio djelatnik servisa kojem je Ratigan odnio laptop na popravak. Djelatnik je to otkriće odmah prijavio Finnu, ali je on Ratigana samo udaljio s dužnosti. Kako je kasnije pisao The New York Times, unatoč tome Ratigan je nastavio dolaziti na crkvene događaje i fotografirati obnažene djevojčice idućih pet mjeseci – sve dok ga, bez znanja biskupa Finna, dio svećenika nije u svibnju 2011. godine prijavio policiji.

Finn je s pozicije u biskupiji odstupio u travnju 2015. godine. Prema priopćenju Vatikana razlog je službeno bio “nemogućnost daljnjeg ispunjavanja dužnosti Ureda zbog drugih ozbiljnih razloga”. No, kako su pisali mediji, pravi je razlog što je Finna, tada najviše rangirane crkvene figure osuđene zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece, smijenio sam papa Franjo.

Times u članku “Biskup Finn: ostatak priče” navodi kako je u 10 godina službe u dijecezi Kansas City-St.Joseph “uglavnom ignorirao žrtve svećenika zlostavljača” te im nije dao adekvatnu podršku. “Glavni razlog zašto je većina žrtava zlostavljanja morala tužiti biskupiju u privatnim parnicama je taj što im je od strane njihove administracije bila onemogućena podrška, dolazak do pravde i pravična naknada za pretrpljene boli”, pisao je novinar Thomas P. Doyle.

Bartulica odgovornost za pedofiliju u redovima Crkve prebacio na homoseksualce

Valja se sada prisjetiti kako je Stephen Nikola Bartulica, javno deklarirani član ultrakonzervativne organizacije Opus Dei, za portal Bitno.net 2018. godine komentirao rezultate istrage o seksualnom zlostavljanju u šest američkih biskupija. Kako je ranije prenosio upravo Bitno.net, prema rezultatima istrage koju je vodio ured državnog tužitelja savezne američke države Pennsylvanije, “više od 300 svećenika povezano je sa zlostavljanjem najmanje tisuću žrtava, čija godišta variraju od pretpubertetske dobi do bogoslova, a pretpostavlja se da bi stvarna brojka mogla biti više tisuća”.

Bartulica je u tom intervjuu izjavio kako je taj slučaj u Pennsylvaniji užasan i pokazuje do koje mjere je hijerarhija štitila počinitelje izopačenih djela. No potom je nastavio: “Mainstream mediji s pravom vrlo opširno izvješćuju o ovom skandalu, ali ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao nego i poticao. Kako je to moguće kad Crkva sve poziva na čistoću? Neki slučajevi koje ovo izvješće spominje su tako strašni da se čovjek mora zapitati kako se to moglo godinama prikrivati?”

Faktograf ga je tada demantirao ispravivši ga da se “koristi pogrešnom uzročno-posljedičnom vezom, miješajući kruške i jabuke, čime je razvodnio zločine nad djecom koje je počinio dio katoličkog klera. Izjednačavanje homoseksualnosti sa zlostavljanjem djece predstavlja jasan primjer neznanja i pokušaja da se odgovornost prebaci na potpuno krivo mjesto. Naime, veza između seksualne orijentacije neke osobe i seksualnog zlostavljanja djece, prema svim relevantnim istraživanjima – ne postoji”, pisao je tada Faktograf.

Inače, u intervjuu za Bitno.net Bartulica je izjavio i sljedeće: “Koliko god ovo bilo bolno za Crkvu, ovo može biti i prilika da se stvari konačno raščiste. Predugo se ovakvo izopačeno ponašanje toleriralo, a znamo da je kukavičluk moralno zlo. Svi koji su godinama šutjeli ili okretali glavom moraju odgovarati”.

Bez komentara

Faktograf je telefonski kontaktirao Božicu Bartulicu kako bismo doznali jesu li ona, suprug i njihov sin Matthew (koji su svi članovi udruge Friends of Medjugorje) čuli za optužbe protiv Gillera i kako ih komentiraju. Bila je puno suzdržanija nego u izjavi za Index.hr kada se zapitala “Hoćemo li sad za svakoga provjeravati je li kriminalac?” Kratko nam je poručila da ne zna za Gillera i da brkamo udruge te je potom odbila išta dalje komentirati za Faktograf.

Iako smo ga zvali na telefon te mu poslali i upit Stephen Bartulica nam se do objave ovog teksta nije povratno javio i odgovorio na pitanja oko mogućeg poznanstva s Gillerom i saznanja o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Iz dijeceze Kansas City-St.Joseph nisu nam željeli dati više informacija o velečasnom i kakva ga kazna očekuje. Tvrde da su sve potrebno objavili u svibanjskom priopćenju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.