Razotkriveno

Damir Kedžo nije u emisiji Nevena Ciganovića reklamirao investicijsku platformu

Index.hr potvrdio je da članak, koji grafički podsjeća na taj portal, nikada na njemu nije objavljen već da se radi o prevari.
Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Na internetu se pojavio još jedan lažan članak (arhivirano ovdje), koji nije objavljen na portalu Index, a u kojem se promoviraju sumnjive investicijske platforme.

Članak koji grafički podsjeća na one na Index.hr naslovljen je: “Večernji list uprava odbija komentirati skandal oko svoje emisije ‘U povjerenju’ s Nevenom Ciganovićem“, dok se lažno navodi da je objavljen 17. lipnja.

No, slične varijacije istog lažnog članka pojavljivale su se i ranije zbog čega je Index u svom tekstu 15. lipnja demantirao da se radi o njihovom članku.

“Na Facebooku se pojavila nova prevara u kojoj se koristi lažni Indexov članak. Kao što je to uobičajena praksa prevaranata, lažnim člancima koji izgledaju kao da su dio pravih i relevantnih portala, u ovom slučaju Indexa, ljude se vara da je riječ o relevantnim informacijama. U ovoj konkretnoj prevari, osim Indexa, koristi se i pjevač Damir Kedžo koji je navodno voditelju Nevenu Ciganoviću otkrio ‘financijske informacije’ koje mogu ‘uzdrmati temelje hrvatskog društva'”, stoji u članku Indexa koji navodi da “niti je Index ikad objavio ovaj članak niti je Damir Kedžo ikad dao izjave o “financijskim informacijama” koje čitateljima mogu omogućiti brzu i laku zaradu, sve je u potpunosti izmišljeno”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izmišljeni članak se oslanja na stvarno gostovanje hrvatskog pjevača Damira Kedže u emisiji “U povjerenju” Nevena Ciganovića koja je u travnju ove godine emitirana na YouTube kanalu Večernjeg lista. No, suprotno onome što se navodi u članku, Kedžo u toj emisiji nije govorio o nikakvoj investicijskoj platformi i zaradi preko nje.

Cilj lažnog članka je da korisnici autorima prevare u kontakt formi na stranici na koju vodi poveznica daju svoje osobne podatke, a moguće i da od njih izvuku novac.

Lažni članci u kojima se reklamiraju sumnjive investicijske platforme i u kojima se navode lažna izjave poznatih osoba, a koji grafički podsjećaju na stvarne portale, česta su praksa na internetu te dobra prilika za upozorenje da ne dajete svoje osobne podatke, a posebno ne podatke o bankovnim računima, na stranicama za koje ne možete jasno i nedvojbeno utvrditi kome pripadaju.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.