Razotkriveno

Video Zelenskog u napravi koja podsjeća na avion je AI generiran

Na više YouTube kanala koji su objavili snimku ističe se da se radi o videu koji je kreiran umjetnom inteligencijom.
Foto: MICHAEL BUHOLZER / POOL / AFP

Dezinformacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a posebno one o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom ne prestaju preplavljivati internet.

Tako je na Facebook profilu privatnog korisnika osvanuo reels (video arhiviran ovdje, a status ovdje) na kojem se može vidjeti ukrajinski predsjednik kako se vozi u maloj napravi od bačve koja podsjeća na avion. Unutar videa piše “Zapad šalje avione Ukrajini”, a u opisu se kratko dodaje: “Avioni za Ukrajinu”.

Screenshot/Facebook

Reels je objavljen 15. lipnja, a do danas je prikupio 52 dijeljenja, 12 komentara i 202 ostale reakcije.

Ipak, ne radi se o stvarnoj snimci Zelenskog koji se vozi u maloj napravi nalik zrakoplovu već videu generiranom umjetnom inteligencijom. Pretraga alatom Google Reverse Image Search nije dala nikakve rezultate tih videa na nekim kredibilnim kanalima ili stranicama. Jedan od rezultata pretrage odveo nas je na privatni YouTube kanal (arhivirano ovdje), a u opisu videa (prevedeno s engleskog jezika) piše: “AI vam sada omogućuje stvaranje videozapisa iz fotografija. (Napomena za YouTube: ovo je AI video).  U opisu drugog YouTube videa koji smo pronašli u opisu piše “LUMA AI”.

Također, u gornjem desnom kutu reelsa velikim tiskanim slovima piše LUMA. Daljnja pretraga internetom pokazuje da je LUMA Dream Machine AI model koji stvara visokokvalitetne i realistične videe brzo kombinirajući fotografije i tekst.

Screenshot/LUMA

“To je visoko skalabilan i učinkovit model transformatora koji se trenira izravno na videozapisima što ga čini sposobnim za generiranje fizički preciznih, dosljednih i događaja bogatih snimaka. Dream Machine je naš prvi korak prema izgradnji univerzalnog motora mašte i sada je dostupan svima”, stoji na stranicama tog AI modela.

Da se radi o stvarnom videu, sigurno je da bi takav video koji uključuje ukrajinskog predsjednika bio objavljen na kanalima i društvenim mrežama kredibilnih medija i izvora, no takvo što nije moguće pronaći.

Zaključno, video koji prikazuje ukrajinskog predsjednika u maloj napravi od bačve koja podsjeća na zrakoplov kreiran je umjetnom inteligencijom. Na samom videu vidljiv je natpis LUMA, što je naziv AI alata koji od fotografija kreira, kako tvrde, realistične videe. Također, na više YouTube kanala koji su snimku objavili navodi se da ona nije stvarna već kreirana AI-jem.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.