Razotkriveno

Polarnog medvjeda s fotografije ubio je radnik s kruzera

Korištenje iste fotografije kao ilustracije četiri godine kasnije ne znači da su mediji pokušali obmanuti čitatelje.
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Kako je moguće da različite vijesti u medijima imaju u tekstu istu fotografiju? Nije li to laž ili manipulacija? Ovo su pitanja koja proizlaze iz statusa koji se proširio Facebookom, a sumnju je uzrokovala jedna fotografija snimljena 2018. koja se kasnije koristila za ilustraciju sličnih tema.

“Laži i obmane meinstream šu….

Lijevo je članak iz srpnja 2018. ‘Polarni međed ubijen u samoobrani, kaže Cruise line.”

Desno je članak iz siječnja 2024. “Polarni međed umire od ptičje gripice na Sjevernom polu: ‘Strašno je'”.

Poanta je sljedeća: Međed je poslao snažnu poruku…”, piše u objavi na Facebooku od 25. lipnja 2024. (arhivirano ovdje)

Objavi su priložene dvije fotografije. Na lijevoj se strani nalazi objava američkog medija NPR-a (National Public Radio) na francuskom jeziku od 29. srpnja 2018. godine, a nosi naslov: “Polarni medvjed upucan i ubijen u samoobrani, kažu iz kompanije kruzera”. Ispod naslova tekst je ilustriran mrtvim medvjedom na obali.

Na desnoj se strani nalazi članak objavljen u online izdanju belgijskih novina Gazet van Antwerpen (GVA) 3. siječnja 2024. s naslovom: “Polarni medvjed umro od ptičje gripe na Sjevernom polu: To je zastrašujuće”. Kao izvor vijesti odmah ispod naslova naznačen je britanski Guardian, a članak je ilustriran identičnom fotografijom kao i lijeva objava.

Screenshot / Facebook

Objava na Facebooku skupila je 134 reakcije, 13 komentara i 36 podjela.

Odakle potječe fotografija?

Budući da se u statusu na Facebooku sugerira da mediji lažu, istražili smo prvenstveno odakle potječe fotografija.

Obrnutom pretragom fotografija na Googleu otkrili smo da je konkretna fotografija nastala 28. srpnja 2018. nakon nesreće koja se dogodila u Svalbardu. Svalbard je otočni arhipelag u Arktičkom oceanu, otprilike na pola puta od Norveške do Sjevernog pola. Slabo je naseljen, pun je prostranih područja prekrivenih ledom i snijegom, glečera, ledenih špilja, ali i zaštićenih divljih životinja. Svalbard na turističkim stranicama opisuju kao “kraljevstvo polarnih medvjeda” čija se prirodna staništa pokušavaju na sve načine održati budući da ih zbog globalnog zatopljenja i topljenja leda sve brže gube.

Turističke posjete Svalbardu su uobičajene, a gostima se među ostalim nude obilasci nenastanjenih otoka brodom. Na jednom takvom izletu kruzerom MS Bremen 28. srpnja 2018. godine brod se zaustavio na najsjevernijoj točki arhipelaga, skupini malih otoka Sjuøyane, gdje je ekipa izašla na kopno. Kruzer MS Bremen kompanije Hapag-Lloyd Cruises, koji može primiti do 155 putnika, bio je na desetodnevnom izletu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pod okolnostima koje nisu detaljno opisane, njemačkog zaposlenika kruzera u srednjim godinama, koji je zajedno s kolegom sišao na kopno kao pratnja i zaštita turistima, napao je polarni medvjed, a kolega ga je potom ubio iz vatrenog oružja u samoobrani, izvijestili su tad mediji. Muškarac je prebačen u bolnicu gdje se oporavio od ozljeda. BBC je u to vrijeme objasnio da su sve turističke kompanije obavezne unajmiti osobu za zaštitu od eventualnih napada medvjeda.

Kompanija, koja je na službenim stranicama i na Facebooku objavila podužu ispriku i objašnjenje, suočila se ipak s brojnim kritikama na društvenim mrežama, a na njih se obrušio i poznati britanski komičar i glumac Ricky Gervais koji ih je napao jer su se kretali područjem namijenjenim medvjedima. Polarni medvjedi, naime, zbog topljenja leda mijenjaju ponašanje i više vremena provode loveći i tražeći hranu na kopnu zbog čega prolaze velike razdaljine.

Screenshot / X

Tako je i nastala sporna fotografija s početka – na fotografiji se nalazi ubijeni medvjed nakon incidenta sa zaposlenikom kruzera. Snimio ju je Gustav Busch Arntsen, a medijima ju je distribuirao AP. To se i vidi iz potpisa u brojnim medijima koji su 2018. objavili vijest o nesretnom medvjedu (1, 2, 3, 4, 5). Dakle, lijevi screenshot odnosi se na vijest NPR-a iz 2018. godine koji smo pronašli u engleskoj verziji.

Korištenje fotografije kao ilustracije

Također, posve je jasno da se ista fotografija nalazi i na vijesti iz 2024. godine, odnosno desnom screenshotu priloženom uz objavu na Facebooku. Radi se o vijesti da je prvi put zabilježen slučaj smrti polarnog medvjeda od ptičje gripe. I tu su vijest prenijeli brojni mediji (1, 2), no ona nema nikakve veze s događajem iz 2018.

No, u tome ne treba tražiti skrivenu namjeru niti ta ilustracija predstavlja “laž i obmanu” kako se sugerira u statusu. Naime, praksa je medija da se za ilustraciju aktualnog događaja, za koji još ne postoje nove fotografije, koriste one iz arhive pri čemu se u dnu fotografije stavlja oznaka “ilustracija” čime se sugerira da se fotografija ne odnosi na konkretan događaj koji se opisuje u tekstu, već samo donekle ilustrira ono o čemu se radi. Tako smo i ovu fotografiju pronašli objavljenu u raznim tekstovima idućih godina (1, 2, 3).

Budući da nismo mogli pronaći tu objavu Gazet van Antwerpena (GVA), nismo mogli provjeriti je li ispravno označena.

Zaključno, premda screenshotovi objavljeni na Facebooku pokazuju dvije različite vijesti objavljene s istom fotografijom, u statusu se zavarava korisnike sugerirajući da je na djelu “laž i obmana mainstream” medija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.