Razotkriveno

Vjenčanje u Auschwitzu nije dokaz da nacisti nisu provodili masovna ubojstva u logorima

Podaci Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau govore da je u nešto manje od pet godina postojanja logora ubijeno oko 1,1 milijun ljudi.
Foto: BARTOSZ SIEDLIK / AFP

Na korisničkom Facebook profilu koji kontinuirano širi antisemitsku i pronacističku propagandu, uključujući i negiranje te umanjivanje strahota holokausta, objavljena je pozivnica za vjenčanje u Auschwitzu, odnosno jedna fotografija i preslik naslovnice knjige koja govori o tom neobičnom događaju.

U opisu posta korisnik je napisao:

“Vjenčanje iz 1944. izvedeno u Auschwitzu!? Uz čestitku u logorskim novinama!? Koju vrstu operacije ‘istrebljenja” je izvodio taj SS, da mi je znat'” (arhivirano ovdje).

Knjiga i izložba o “Vjenčanju u Auschwitzu”

Priča o vjenčanju u Auschwitzu i ranije je korištena kako bi se umanjile ili čak u potpunosti zanijekale strahote logora smrti, a jedan takav primjer može se naći na stranici “Holocaust deprogramming course”. (arhivirano ovdje)

Dakako, podaci o vjenčanju u logoru smrti nisu niti ranije bili nepoznati. Štoviše, u rujnu 2022. godine u Beču je organizirana i izložba pod nazivom “Vjenčanje u Auschwitzu”, a austrijski pisac Erich Hackl o tom je vjenčanju napisao knjigu, koja je izdana 2003. godine. Na spomenutoj izložbi, odnosno u knjizi, ispričana je cijela priča o vjenčanju, priča o čijem tragičnom kraju ne govore u Facebook postovima plasiranima s ciljem umanjivanja strahota koje su se događale u nacističkim logorima smrti.

Naime, točno je da je u Auschwitzu za vrijeme Drugog svjetskog rata, 18. ožujka 1944. godine, registriran brak zatvorenika Rudolfa Friemela s njegovom izabranicom Margaritom Ferrer Rey. Friemel je bio Austrijanac, koji je prije Drugog svjetskog rata bio angažiran u Socijaldemokratskom radničkom pokretu i Republikanskoj zaštitnoj ligi, a zbog svog političkog angažmana bio je u zatvoru od 1934. do 1936. godine.

Prema podacima sa stranice aushwitz.at, čiji rad je financiran iz Nacionalnog fonda Austrije za žrtve nacionalsocijalizma, Rudolf Friemel se od 1936. godine priključio komunističkom pokretu te se pridružio internacionalnim brigadama koje su se na strani republikanaca borile u Španjolskom građanskom ratu. Tamo se zaljubio u Margaritu Ferrer Rey, sklopili su građanski brak, a nakon bijega u Francusku i internacije u toj zemlji s njom je 1941. godine dobio i sina Edouarda. Kad je zatražio povratak u domovinu, umjesto u Austriju, Friemela su prebacili u logor smrti Auschwitz.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Friemel je ubijen u prosincu 1944. godine

Njegov građanski brak u Španjolskoj njemačke su vlasti proglasile nevažećim te je Friemel podnio zahtjev logorskoj upravi za ponovno sklapanje braka s Margaritom Ferrer Rey. Zahtjev mu je odobren, njegovoj je supruzi Margariti i sinu dopušten pristup logoru, gdje je 18. ožujka 1944. održano vjenčanje. Tu za logorske prilike nesvakidašnju, izuzetnu priliku ovjekovječio je fotograf službe za identifikaciju, logoraš Wilhelm Brasse. Zatvoreniku je dopušteno da nosi civilnu odjeću, a mladencima je dopušteno i da zajedno provedu prvu bračnu noć. To je ujedno bila i njihova zadnja zajednička noć; logoraš Rudolf Friemel ubijen je 30. prosinca 1944. godine. Logorska uprava osudila ga je na smrt vješanjem, jer je sudjelovao u organizaciji pokušaja bijega grupe logoraša. Ovaj podatak ne spominje se u Facebook postovima koji podatak o vjenčanju u Auschwitzu koriste kako bi logor smrti prikazali manje strašnim i smrtonosnim nego što je uistinu bio.

Koncem 2022. godine, prilikom otvorenja izložbe “Vjenčanje u Auschwitzu”, bečki gradonačelnik Michael Ludwig rekao je: “Dodijeljen sektoru održavanja SS vozila, Rudolf Friemel imao je bolje uvjete zatočenja od ostalih zatvorenika, ali jedinstvena privilegija mogućnosti vjenčanja do danas ostaje neobjašnjena”.

Za kraj, važno je napomenuti i da je prema podacima Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau u nešto manje od pet godina postojanja toga logora ubijeno oko 1,1 milijun ljudi. Zbog toga je neutemeljena konstatacija iz statusa da nacisti tamo nisu provodili istrebljenje, a to se nikako ne može dokazati činjenicom da je u logoru održano vjenčanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.