Razotkriveno

Snimka vojnih letjelica u Miamiju nastala je prije uplovljavanja ruskih brodova na Kubu

Snimka ne prikazuje letjelice koje patroliraju obalama SAD-a već one koje su sudjelovale na izložbi vojne opreme.
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP

Kada su prošlog mjeseca svijet obišle vijesti da su četiri ruska ratna broda pristigla nadomak svog ljutog neprijatelja, Sjedinjenih Američkih Država, bilo je različitih reakcija i tumačenja tog posjeta. Brodovi su uplovili u glavnu luku na Kubi, zemlji čija je udaljenost do najbliže točke SAD-a oko 150 kilometara.

Iako su neki korisnici društvenih mreža prizivali krizu većih razmjera, i pri tome dijelili netočne informacije, posjet je prošao mirno. To, međutim, nije spriječilo domaće korisnike da danima nakon što su ruski brodovi isplovili s Kariba preuzmu sadržaje izvana (1, 2, 3) i nastave širiti dezinformacije.

Američka vojska vodi normalnu situaciju nad brodovima ruske mornarice koji pristaju na Kubi.

Video koji je postavljen na društvene mreže prikazuje sve vrste vojnog hardvera kako patrolira uz obalu Miamija na Floridi, dok su ruski brodovi pristajali na Kubu”, sadržaj je posta koji je 24. lipnja objavljen na Facebooku (status arhiviran ovdje)

Screenshot/Facebook

U postu je podijeljen i video u trajanju od pola minute (arhiviran ovdje) koji pokazuje ljude na plaži koju oblijeću letjelice. U video je umetnut natpis na engleskom jeziku: “Prijelomna vijest: Američka mornarica raspoređena u Miamiju zbog ruskih ratnih brodova 6/12”.

Snimka nastala prije dolaska ruskih plovila

Nekoliko portala specijaliziranih za provjeru točnosti (Reuters Fact Check, PolitiFact, Newtral, Raskrinkavanje.me) utvrdili su da video, iako snimljen u Miamiju, nema nikakve veze s posjetom ruskih vojnih brodova.

Radi se o snimci koja prikazuje ovogodišnji Hyundai Air and Sea Show koji se održao od 24. do 25. svibnja, pred nacionalni praznik, Dan sjećanja. Taj se događaj promovira kao “jedno od najvećih okupljanja vojne opreme u zemlji”. Publika je tada mogla prisustvovati vojnim zračnim demonstracijama SAD-a, izložbi utrka motornih čamaca, te različitim vojnim i policijskim vježbama.

PolitiFactu i Reutersu su predstavnici organizatora Hyundai Air and Sea Showa potvrdili da je snimka koja se dijeli na društvenim mrežama nastala na tom događaju. Uz to, PolitiFact je utvrdio da su vremenske prilike bile osjetno različite tijekom air-showa u svibnju i dolaska ruskih brodova 12. lipnja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zašto je ruska mornarica stigla na Kubu?

Al Jazeera je u svojoj analizi istaknula kako se čini da se radi o “demonstraciji snage Moskve usred pojačanih napetosti s SAD-om”. Taj je potez uslijedio nakon eskalacije napetosti između Rusije i SAD-a, nakon odluke američkog predsjednika Joea Bidena da dopusti Ukrajini napade na ruske ciljeve američkim oružjem.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je 12. lipnja, a prenijela je tamošnja novinska agencija Tass, da je Mornarička grupa ruske Sjeverne flote, u čijem je sastavu i fregata Admiral Gorškov, završila vježbu uporabe preciznog oružja i stigla u luku Havana. Kubansko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da ni na jednom od pristiglih brodova za vrijeme petodnevnog posjeta nije bilo nuklearnog oružja.

Kubu je flota napustila 17. lipnja, a glavni zapovjednik ruske mornarice admiral Aleksandar Mojsejev najavio je da će i ubuduće obavljati misije “u onim područjima svjetskog oceana koja su strateški važna za zemlju”.

“Postoje proturječna izvješća o [misiji ruskih brodova na Kubi]. Mogu potvrditi da je značaj za ruske oružane snage i mornaricu ogroman. Postojala je, postoji i bit će praksa korištenja tih snaga, brodskih sposobnosti i podmorska komponenta u udaljenim pomorskim zonama, u operativno ključnim područjima [svjetskog oceana] za našu zemlju,” rekao je Mojsejev.

SAD taj potez, koji uključuje relativno mali broj vojnih plovila nisu ocijenile kao prijeteći, ali su dužnosnici pred medijima rekli kako će američka mornarica ruske vježbe nadzirati. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je kako Rusi takve vježbe rade svakih nekoliko godina:

“Odlaze na izlet na Karibe, u vode Latinske Amerike. Nije novo. Učinili su to pod Trumpom. Učinili su to pod Obamom. Učinili su to za vrijeme predsjednika Busha. Pažljivo ih promatramo i nadziremo… Ali kao što sam ranije rekao, ovaj njihov izlet ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti američkom narodu ili domovini”.

Kubanska raketna kriza

Ovaj petodnevni događaj neke je možda podsjetio na hladnoratovsku kubansku raketnu krizu iz 1962. godine. Tada je SSSR prebacio nuklearno oružje na Kubu, što je izazvalo odgovor SAD-a, koji je nametnuo pomorsku blokadu Havani. No, kako vidimo iz svega priloženog, prošli mjesec se ništa nije dogodilo što bi upućivalo na krizu tih razmjera.

To ipak nije spriječilo širenje panike i dezinformacija, prvenstveno kroz iskorištavanje starih snimaka s krivim opisima (1, 2). Takav je i slučaj sa sadržajem koji smo analizirali: snimka koja je nastala drugim povodom netočno je povezana s ruskim brodovima na Kubi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.