Razotkriveno

Izbore u Meksiku obilježio je val nasilja, no nije ubijeno 37 predsjedničkih kandidata

Na Facebooku se pojavila suluda teorija da je Meksiko dobio prvu Židovku za predsjednicu jer je smaknut veliki broj protukandidata.
Foto: Francisco Robles / AFP

Na korisničkom Facebook profilu s kojeg se učestalo šire različite dezinformacije objavljeno je da je u Meksiku ubijeno 37 predsjedničkih kandidata, nakon čega je izabrana predsjednica koja je po vjeroispovijesti Židovka. Korisnik koji dijeli ovu dezinformaciju insinuira da je u pitanju zavjera, čiji je “krajnji rezultat židovski predsjednik (predsjednica) u 99,99 posto katoličkoj zemlji”.

“Slučajnost!? Meksiko je imao 37 ubijenih predsjedničkih kandidata na posljednjim izborima!? Ponavljam 37(‼️) političkih kandidata na zadnjim izborima je UBIJENO‼️ A krajnji rezultat je židovski predsjednik (predsjednica) u 99,99% katoličkoj zemlji‼️ Stvarno da se čovjek zamisli”, stoji u statusu (arhivirano ovdje) uz koji je podijeljeno nekoliko screenshotova iz različitih medija na temu meksičkih izbora.

Nije ubijeno 37 predsjedničkih kandidata

Dakako, u Meksiku nije ubijeno 37 predsjedničkih kandidata na posljednjim izborima, niti je izabrana predsjednica Claudia Sheinbaum Pardo na izborima pobijedila zahvaljujući velikoj zavjeri koja podrazumijeva ubojstva protukandidata i protukandidatkinja.

Rezultati izbora pokazali su da je Claudia Sheinbaum Pardo, koja bi na dužnost predsjednice Meksika trebala stupiti 1. listopada ove godine, dobila 35,9 milijuna (61.1%) glasova birača te je tako postala kandidatkinja koja je dobila najviše glasova u povijesti meksičke demokracije. Također, ona je prva žena izabrana na dužnost predsjednice Meksika i prva osoba židovske vjeroispovijesti na toj funkciji. Govoreći o pogrešnoj informaciji o katolicima u Meksiku, njihov udio u ukupnom stanovništvu Meksika je 77,7%, a ne 99,99%, kako se to navodi u statusu korisnika Facebook profila.

Najkrvaviji izbori u suvremenoj meksičkoj povijesti

Opći izbori u Meksiku održani su 2. lipnja ove godine, a biračko tijelo ove države izabralo je novu predsjednicu na šestogodišnji mandat, 500 članova i članica Zastupničkog doma (Cámara Federal de Diputados) i 128 članova i članica Senata (Cámara de Senadores).

Istog dana održani su u Meksiku i lokalni izbori, na kojima je izabrano osam guvernera na mandat od šest godina te predsjednik vlade Grada Meksika na šestogodišnji mandat. Također, izabrani su zastupnici za trideset i jedan državni kongres i dužnosnici za 1.580 općina. Podsjetimo, Meksiko je federacija koja se sastoji od 31 savezne države i jednog saveznog distrikta, a to je glavni grad Mexico City. Svaka država ima svoj kongres i ustav, dok savezni distrikt ima ograničenu autonomiju s lokalnim kongresom i vladom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prije izbora Meksiko je uistinu potresao val ubojstava političkih kandidata i kandidatkinja, zbog čega su ovi opći i lokalni izbori u medijima okarakterizirani kao “najkrvaviji u suvremenoj meksičkoj povijesti”. Do dana izbora ubijeno je 38 političkih kandidata i kandidatkinja, ali nije riječ o kandidatima i kandidatkinjama za predsjedničke izbore, kako se to pogrešno navodi na Facebook profilu korisnika koji širi lažne vijesti. Pišući o političkim ubojstvima prije izbora u Meksiku, svjetski mediji su izvještavali o brojci od 37 ubojstava, pri čemu nije spomenuto posljednje predizborno ubojstvo, koje se dogodilo u noći 1. lipnja, praktički nekoliko sati prije otvaranja birališta. Ubijen je Israel Delgado Vega, kandidat za gradskog vijećnika u gradu Cuitzeo, koji se nalazi u saveznoj meksičkoj državi Michoacán.

U uistinu zapanjujućoj seriji političkih atentata nije ubijen niti jedan predsjednički kandidat ili kandidatkinja. Uvjerljivo najveći broj ubojstava otpada na kandidate i kandidatkinje koji su se natjecali na lokalnim izborima. Ubojstva političara nastavljena su i nakon 2. lipnja; dan nakon izbora ubijena je Yolanda Sánchez, gradonačelnica grada Cotija de la Paz. Četiri dana kasnije, 7. lipnja, ubijena je Esmeralda Garzón Campos, vijećnica u gradiću Tixtla, koji se nalazi u saveznoj državi Guerrero.

Analitičari sigurnosnih prilika u Meksiku tumače da je veliki broj ubojstava političara, odnosno političkih kandidata uzrokovan nastojanjima narko-kartela da ostvare što veći utjecaj na ishod lokalnih izbora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.