Obećanja

Moratorij na ovrhu dužnika zadruge RBA

Izvor: Hina/Lana Slivar Dominić

HDZ Andreja Plenkovića obećavao je da će uvesti moratorij na ovrhe građana dužnika RBA-a zadruga dok se sudski ne riješi problem ilegalnog poslovanja i ilegalne promjene kreditnih uvjeta. Ovo obećanje je ispunjeno u srpnju Zakonom o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenim u Republici Hrvatskoj.

Time je ujedno ispoštovan dogovor između HDZ-a i zastupnika Marina Škibole, koji je u Saboru završio na listi Živoga zida, da bi se nakon izbacivanja Mosta iz Vlade nagodio s Plenkovićem i podržao njegovu reformiranu Vladu sastavljenu u partnerstvu s HNS-om. Vlada je podržala njegov prijedlog zakona, dodavši mu čak 11 amandmana, no na zadovoljstvo Škibole, koji je nakon toga obznanio da će građani morati vratiti samo glavnicu, ne i kamate, koje su RBA zadruge toliko povećavale da ljudi te kredite nikako nisu mogli vraćati.

Da je obećanje ispunjeno potvrdio nam je i oporbeni zastupnik Goran Aleksić (Snaga), kazavši da svatko tko tuži zadrugu ima pravo zahtijevati moratorij i sudac ga mora odobriti.

Za ispunjenje HDZ-ovog predizbornog obećanja je ključni su članci 5. i 6. tog zakona, koji, među ostalim, kažu: “Po pravomoćnosti presude o utvrđenju ništetnosti ugovora o kreditu ili po pravomoćnosti presude o utvrđenju ništetnosti javnobilježničkog akta utemeljenog na ništetnom ugovoru, ovršni postupak pokrenut protiv dužnika pred sudom ili pred Financijskom agencijom obustavlja se na prijedlog dužnika… Prijedlog za odgodu ovrhe dužnik kao ovršenik može zatražiti neovisno o tome je li podnio prijedlog za odgodu ovrhe u ovršnom postupku koji je u tijeku na dan stupanja na snagu ovog Zakona.”

Škibola je krajem rujna izrazio zadovoljstvo rezultatima Zakona, navodeći da je već odgođeno 20 ovrha, a donesena je i prva nepravomoćna presude o ništetnosti ugovora o kreditu sa stranim kreditnim zadrugama (Hina), a odgode ovrha nastavljene su i u listopadu, sudeći po dokumentima objavljivanim na društvenim mrežama od strane dužnika, njihovih udruga i inicijativa.

U međuvremenu je Hrvatska narodna banka odgovarala na upite građana o društvima koja su sve trgovačka društva bez odobrenja HNB-a radila na području RH.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.