Predizborni programi

Živi zid nema program, nego manifest

Program Živog zida, objavljen na njihovim internetskim stranicama, nije moguće podvrgnuti analizi koja bi ocjenjivala konkretnost njihovih mjera i ciljeva. Naime, iako Živi zid ima ideje koje bi se mogle smatrati konkretnima, one su vrlo često istovremeno sasvim neprovedive. Što je najvjerojatnije i razlog zbog čega Živi zid u svom programu ne tumači kako bi financirao predložene reforme, niti na koji bi način stvorili zakonski okvir potreban za njihovo provođenje. Svojim biračima stranka koju predvode Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar zapravo ne nudi predizborni program, već manifest.

Najbolje je to vidljivo u uvodnom dijelu, koji se tiče monetarne politike. A koji je, i to treba spomenuti, barem djelomično nastao još prije parlamentarnih izbora 2011. godine, s obzirom da se u njemu najavljuje izborni poraz bivše HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor. Živi zid tako biračima obećava temeljitu reformu monetarne politike, u kojoj su njihovi ciljevi pretvaranje HNB-a iz mjenjačnice u središnju banku, nužnost postojanja proračunskog deficita, prestanak politike državnog zaduživanja, onemogućavanje multiplikacije depozita i kredita, uspostava monetarnog suvereniteta, ekspanzivna monetarna politika i smanjenje dužničkog ropstva.

Da bi to proveli, pripadnici Živog zida žele ukinuti valutnu klauzulu i pretvoriti sve kredite u kunske po tečaju na dan uzimanja, ali istovremeno se zalažu i za otpis oko 70 posto svih dugova ili devalvaciju kune, pokrivanje deficita nekreditnom emisijom novca od HNB-a umjesto zaduživanjem, podizanje obvezne bankovne rezerve na 50 posto, jaču inflaciju, te protjerivanje predstavnika MMF-a i Svjetske banke iz Hrvatske.

Borci protiv deložacija i ovrha

Živi zid obećava i da će ukinuti RTV pristojbu, povećati minimalnu plaću na 3500 kuna, ukinuti Zakon o fiskalizaciji, banke uvesti u sustav PDV-a, te uvesti dvojni sustav PDV-a u kojem bi se na domaće proizvode plaćalo osam posto, a na strane proizvode 28 posto poreza. Zalažu se za ukidanje poreza na nasljedstvo i poreza na dividendu, a za povećanje poreza po odbitku s 15 na barem 55 posto. Namjera je Živog zida i da se ukine obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kada je u pitanju socijalna politika, Živi zid se zalaže za zabranu isključenja struje i vode. Tvrde da se radi o elementarnom ljudskom pravu koje nikom ne bi trebalo biti uskraćeno. Zalažu se da se svakom građaninu omogući besplatno isključenje iz sustava kolektivnog grijanja putem toplane. Zalažu se da država oduzme bankama neprodane stanove, te ih podijeli obiteljima koji žive u neadekvatnim uvjetima ili bivaju deložirane, te da se ponovo uvede institut nasljednog stanarskog prava. Živi zid se zalaže i za zabranu tajnih deložacija, zabranu ovrhe nad jedinom nekretninom i za stambeno zbrinjavanje djece bez roditeljske skrbi.

Živi zid se također zalaže za reviziju pretvorbe i privatizacije. Smatraju da se proces pretvorbe i privatizacije mora poništiti, te da se krivce za privatizacijski kriminal mora procesuirati i sankcionirati, što podrazumijeva i oduzimanje njihove imovine.

Protiv GMO-a i obaveznog cijepljenja, za legalnu marihuanu

Što se tiče osobnih sloboda, Živi zid propagira odvojenost crkve i države, te se zalaže za ukidanje međudržavnih ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana, ali i uspostavljanje novog ugovora između RH i Katoličke crkve kao religijske organizacije. Zalažu se i za prestanak financiranja religijskih organizacija iz državnog proračuna, a smatraju da bi religijske organizacije trebale financirati i vjeronauk u školama, za kojeg tvrde da bi se trebao održavati samo u prvom ili zadnjem satu nastave.

Istovremeno se Živi zid protivi obveznom cijepljenju, uz objašnjenje da je njihovo uvjerenje kako bi svaki pojedinac trebao imati pravo odlučivati o sebi i svojem zdravlju. Zalažu se i za potpunu legalizaciju konoplje, u kojoj vide ne samo medicinski, nego i gospodarski potencijal.

Živi zid zaziva i potpuno besplatno, odnosno javno financirano, zdravstvo i obrazovanje za sve građane. Zalažu se i za “izdašnu novčanu potporu za svako dijete”, ali ne navode konkretne cifre. Veliki su protivnici GMO-a, pa zagovaraju potpunu zabranu uzgoja, uvoza i prometa takvih proizvoda u Hrvatskoj.

Protiv NATO-a, ali i protiv izbjeglica

Svoj stav prema vanjskoj politici Živi zid je artikulirao kroz četiri temeljne teme: Europska unija, NATO, TTIP i izbjeglička kriza. Stav je Živog zida da Europsku uniju treba “radikalno transformirati i demokratizirati”, odnosno da Hrvatska treba napustiti EU ukoliko to nije moguće. Zalažu se i za napuštanje NATO saveza, uz objašnjenje kako ne žele da “naša zemlja sudjeluje u zločinu” i da “naši vojnici vode tuđe ratove”. TTIP smatraju “štetnim sporazumom za svaku državu i njene građane”, te smatraju da Hrvatska ne može zbrinuti više od tisuću izbjeglica, a na zbrinjavanje izbjeglica pristaju samo ako ih se smjesti u izbjegličke kampove.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.