Ocjena točnosti

Milanović: Skočili smo na listi konkurentnosti Svjetske banke

Hina / Slavko Vukadin / ua

Hrvatska je na 40. mjestu indeksa “Doing Business” Svjetske banke, pohvalila se sinoć na Twitteru Vlada RH. Takvim rezultatom pohvalio se i Zoran Milanović, kazavši da je Hrvatska “u posljednje četiri godine skočila s 85. na 40. mjesto od 190 država svijeta” (Net.hr).

Mediji su se već raspisali o velikom skoku za čak 25 mjesta, s prošlogodišnjeg 65. na ovogodišnje 40. mjesto (Jutarnji list), ali detaljniji uvid u podatke pokazao je da navedene brojke ipak ne pružaju potpunu istinu. Najzaslužnija za skok Hrvatske među 40 svjetskih zemalja je sama Svjetska banka, koja je s obzirom na prošlu godinu izmijenila metodologiju svog istraživanja.

Kada bi se ta izmijenjena metodologija primijenila na prošlogodišnje rezultate, ispalo bi da je Hrvatska po stupnju lakoće poslovanja kako ga gradira Svjetska banka zapravo pala za jedno mjesto. Prema ovoj novoj metodologiji, a kako je objašnjeno na internetskim stranicama Svjetske banke, Hrvatska prošle godine zapravo nije bila na 65., već na 39. mjestu.

Kroz godinu dana u Hrvatskoj su, prema indeksu Svjetske banke, olakšani pokretanje poslovanja (skok s 86. na 83. mjesto) i registracija vlasništva nad nekretninom (skok s 67. na 60. mjesto). Na istoj razini kao i prošle godine ostali su plaćanje poreza (38. mjesto) i prekogranična trgovina (1. mjesto), dok je pad zabilježen u područjima pribavljanja građevinskih dozvola (sa 127. na 129. mjesto), pribavljanja priključka za električnu energiju (s 63. na 66. mjesto), odobrenja kredita (s 61. na 70. mjesto), zaštite manjinskih investitora (s 27. na 29. mjesto), rješavanja nesolventnosti (s 57. na 59. mjesto) i provođenja ugovornih obveza (s 9. na 10. mjesto), ali uz napomenu da su kod ove zadnje stavke u Hrvatskoj, prema shvaćanju Svjetske banke, provedene reforme koje olakšavaju poslovanje pa je pad uzrokovan bržim napretkom drugih država, a ne pogoršanjem uvjeta u Hrvatskoj.

Također, Svjetska banka ocjenjuje da niti u jednom od navedenih područja nisu donesene štetne reforme koje bi otežavale poslovanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.