Ocjena točnosti

Tomašić i Srb: Pupovac stvara “veliku Srbiju”

Hina / Denis Cerić / ua

Daniel Srb (HSP) i Ruža Tomašić (HKS), lideri koalicije Spremni, okomili su se na SDSS i potpredsjednika te stranke Milorada Pupovca.

“U petak 23. listopada u prostorijama Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Zagrebu, lideri SDSS-a ponovno su istaknuli kako je njihov politički cilj federalizacija Republike Hrvatske. Samim time bi se doslovno stvorile srpske federalne jedinice u granicama takozvane ‘republike srpske krajine’ i u konačnici dogovorom sa Republikom Srpskom u BiH pripojili velikoj Srbiji”, stoji u Srbovom priopćenju objavljenom na stranicama HSP-a.

“Prije četiri dana u Zagrebu Pupovac je donio deklaraciju o federalizaciji Hrvatske, dokument koji na mala vrata vraća Hrvatsku u 1991. godinu, kada se isto pokušalo učiniti vojnom srbo-četničkom agresijom. Dokument, koji je očito produžena ruka političke okupacije sadržane u Memorandumu 2 SANU, nakon što vojna okupacija nije uspjela”, napisala je Ruža Tomašić u priopćenju koje se može vidjeti na stranicama HKS-a.

Smeta ih koalicija sa SDP-om

Prema izvještaju s predmetnog stranačkog skupa, objavljenom na portalu tjednika Novosti, SDSS-ovci nikakvu “federalizaciju Hrvatske” nisu zazivali, niti su pretenzije kakve im imputira koalicija spremni definirali u nekakvom programskom dokumentu. Tragove takvog dokumenta nije moguće pronaći ni na internetskim stranicama SDSS-a.

Iz priopćenja koje potpisuju Srb i Tomašić može se iščitati da lidere koalicije Spremni zapravo smetaju činjenica da se kandidat SDSS-a Boris Milošević u IX. izbornoj jedinici našao na listi koalicije Hrvatska raste i izjave s kojima su tim povodom na stranačkom skupu u javnost izašli Pupovac i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

“Osvajanjem ovog mandata uz tri u 12., manjinskoj jedinici, Srbi u Hrvatskoj postaju i politički narod, a ne samo manjina”, izjavio je Stanimirović. “Učešće SDSS-a na listi koalicije Hrvatska raste na čelu s SDP-om u interesu je obje strane. S obzirom na predviđen tijesan rezultat izbora, SDSS će biti pod pritiskom s kim će koalirati. Pri tome ćemo se držati dva kriterija: naši partneri neće biti oni koji promoviraju nacizam i antimanjinsku politiku, već oni koji žele stabilizirati prilike u Hrvatskoj”, dodao je Pupovac.

Upitan od strane Tportala da se osvrne na ove tvrdnje Srba i Tomašić, Pupovac je rekao da ni njemu baš nije sasvim jasno za što ga optužuju. “Ne znam na što oni ciljaju Srb i Tomašić, ali oni i tako u glavama imaju vještice. Riječ je o velikim srboljupcima i velikim zaštitnicima Hrvatske”, ironično je kazao Pupovac.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.