Razotkriveno

Škoru i stranke koje ga podržavaju bez dokaza optužuju za koalicijski dogovor sa SDP-om

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Društvenim mrežama počela je kružiti dezinformacija da Miroslav Škoro, zajedno sa suverenistima i Mostom (koji su ga podržavali na predsjedničkim izborima), priprema koaliciju sa SDP-om. Takva tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim dokazima.

Donosimo primjere poruka kakve se na Facebooku upućuju Škori i njegovim političkim partnerima, a temeljem navodnog izostanka reakcije na zapaljivu tvrdnju HSS-ovog predsjednika Kreše Beljaka da zloglasna jugoslavenska tajna služba Udba u periodu od 1945. do 1990. nije likvidirala dovoljno ljudi.

Točno je da se zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić nije posebno osvrnula na Beljakovu izjavu, ali isto se ne može reći za Most, kao ni za Miroslava Škoru.

Saborski zastupnik i član Mosta Marko Sladoljev oštro je poručio da “u normalnoj državi (Beljak) više ne bi bio čelnik parlamentarne stranke” (Hina/Vecernji.hr).

Što se tiče Škore, on je nakon izbornog poraza imao samo jedan viđeniji javni istup, u intervjuu za Večernji list, gdje je najavio da priprema izlazak na parlamentarne izbore te među ostalim poručio: “Jedino formalno u ovom je trenutku to da u moje ime javno mogu govoriti samo dvije osobe: Mate Mijić i ja sâm”. Iako se Škoro o Beljakovoj izjavi nije osobno očitovao, Mijić je svoj komentar iznio na Twitteru, gdje je napisao: “Ideja da je svaki neistomišljenik u obiteljskom ili idejnom smislu potomak onih koji bi u ‘dobra stara vremena’ bili likvidirani dokaz je da su ljevičarima svi koji se s njima ne slažu ustaše. I onda se takvi likovi smatraju najpozvanijima davati ‘objektivne’ ocjene HR povijesti”.

Također, netočno bi bilo tvrditi da su Hrvatski suverenisti prešutjeli Beljakovu izjavu. Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta i jedan od prepoznatljivijih članova suverenističke platforme, Beljakovu je izjavu osudio na Facebooku, kao i u razgovoru za portal Direktno.hr. Hrvatski suverenisti na svojoj su Facebook stranici također podijelili Zekanovićevu reakciju.

Tomašić nije najavila koaliciju sa SDP-om

Dojam da se priprema koalicija između Škorine “treće opcije” i SDP-a trebala bi osnažiti stara i van konteksta prikazana tvrdnja Ruže Tomašić o spremnosti da podrži SDP. Gornji je screenshot nastao temeljem teksta objavljenog 6. listopada 2015. godine na portalu Večernjeg lista. Radi se o tekstu u kojem su prenesene izjave tadašnje predsjednice Hrvatske konzervativne stranke Tomašić iz HRT-ove emisije Otvoreno, u kojoj je gostovala 5. listopada 2015.

Tomašić tom prilikom, međutim, nije rekla da bi HKS bio spreman koalirati sa SDP-om. Tomašić je izjavila da je HDZ prirodni koalicijski partner njene stranke, uz dodatak da bi bili spremni podržati SDP-ovu manjinsku vladu kada ne bi bilo moguće drugačije uspostaviti vlast. “Ali kada bi slučajno SDP trebao nekoga, u slučaju da nam prijete ponovljeni izbori, mi ne bismo bili u Vladi, ne bismo htjeli biti dio Vlade, ne bismo htjeli da nas povezuju sa SDP-om, ali bismo ih tjerali da rade ispravno”, rekla je Tomašić u listopadu 2015.

Ni Miroslav Škoro, ni stranke i pojedinci koji su ga podržavali za predsjednika RH, nikad nisu najavili mogućnost koalicije sa SDP-om i njihovim partnerima (među kojima je i Beljakov HSS) nakon parlamentarnih izbora koji se trebaju održati 2020. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.