Škoru i stranke koje ga podržavaju bez dokaza optužuju za koalicijski dogovor sa SDP-om

Petar Vidov

Društvenim mrežama počela je kružiti dezinformacija da Miroslav Škoro, zajedno sa suverenistima i Mostom (koji su ga podržavali na predsjedničkim izborima), priprema koaliciju sa SDP-om. Takva tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim dokazima.

Donosimo primjere poruka kakve se na Facebooku upućuju Škori i njegovim političkim partnerima, a temeljem navodnog izostanka reakcije na zapaljivu tvrdnju HSS-ovog predsjednika Kreše Beljaka da zloglasna jugoslavenska tajna služba Udba u periodu od 1945. do 1990. nije likvidirala dovoljno ljudi.

Točno je da se zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić nije posebno osvrnula na Beljakovu izjavu, ali isto se ne može reći za Most, kao ni za Miroslava Škoru.

Saborski zastupnik i član Mosta Marko Sladoljev oštro je poručio da “u normalnoj državi (Beljak) više ne bi bio čelnik parlamentarne stranke” (Hina/Vecernji.hr).

Što se tiče Škore, on je nakon izbornog poraza imao samo jedan viđeniji javni istup, u intervjuu za Večernji list, gdje je najavio da priprema izlazak na parlamentarne izbore te među ostalim poručio: “Jedino formalno u ovom je trenutku to da u moje ime javno mogu govoriti samo dvije osobe: Mate Mijić i ja sâm”. Iako se Škoro o Beljakovoj izjavi nije osobno očitovao, Mijić je svoj komentar iznio na Twitteru, gdje je napisao: “Ideja da je svaki neistomišljenik u obiteljskom ili idejnom smislu potomak onih koji bi u ‘dobra stara vremena’ bili likvidirani dokaz je da su ljevičarima svi koji se s njima ne slažu ustaše. I onda se takvi likovi smatraju najpozvanijima davati ‘objektivne’ ocjene HR povijesti”.

Također, netočno bi bilo tvrditi da su Hrvatski suverenisti prešutjeli Beljakovu izjavu. Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta i jedan od prepoznatljivijih članova suverenističke platforme, Beljakovu je izjavu osudio na Facebooku, kao i u razgovoru za portal Direktno.hr. Hrvatski suverenisti na svojoj su Facebook stranici također podijelili Zekanovićevu reakciju.

Tomašić nije najavila koaliciju sa SDP-om

Dojam da se priprema koalicija između Škorine “treće opcije” i SDP-a trebala bi osnažiti stara i van konteksta prikazana tvrdnja Ruže Tomašić o spremnosti da podrži SDP. Gornji je screenshot nastao temeljem teksta objavljenog 6. listopada 2015. godine na portalu Večernjeg lista. Radi se o tekstu u kojem su prenesene izjave tadašnje predsjednice Hrvatske konzervativne stranke Tomašić iz HRT-ove emisije Otvoreno, u kojoj je gostovala 5. listopada 2015.

Tomašić tom prilikom, međutim, nije rekla da bi HKS bio spreman koalirati sa SDP-om. Tomašić je izjavila da je HDZ prirodni koalicijski partner njene stranke, uz dodatak da bi bili spremni podržati SDP-ovu manjinsku vladu kada ne bi bilo moguće drugačije uspostaviti vlast. “Ali kada bi slučajno SDP trebao nekoga, u slučaju da nam prijete ponovljeni izbori, mi ne bismo bili u Vladi, ne bismo htjeli biti dio Vlade, ne bismo htjeli da nas povezuju sa SDP-om, ali bismo ih tjerali da rade ispravno”, rekla je Tomašić u listopadu 2015.

Ni Miroslav Škoro, ni stranke i pojedinci koji su ga podržavali za predsjednika RH, nikad nisu najavili mogućnost koalicije sa SDP-om i njihovim partnerima (među kojima je i Beljakov HSS) nakon parlamentarnih izbora koji se trebaju održati 2020. godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"