Ocjena točnosti

Karamarko: Zapamtio sam točan broj izgubljenih radnih mjesta

Hina / Mario Strmotić / ua

“Potrudio sam se zapamtiti točan broj. Od 28. rujna do 28. listopada izgubljeno je 16.271 radno mjesto”, izjavio je Tomislav Karamarko u Trogiru, kako ga citira dnevni list 24sata u izdanju od 4. studenog.

Broj koji citira Karamarko, međutim, ne označava točan broj izgubljenih radnih mjesta. Radi se, naime, o povećanju broja nezaposlenih, u koji ne ulaze samo oni koji su ostali bez posla, već i oni koji se na burzu prijavljuju zbog npr. prestanka školovanja.

“Krajem rujna 2015. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 259.459 nezaposlenih osoba. Podatak o broju registriranih nezaposlenih osoba u evidenciji Zavoda krajem listopada 2015. godine objaviti ćemo na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kada završi statistička obrada podataka”, rekli su za Faktograf iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kada smo kod njih pokušali provjeriti ovu Karamarkovu brojku.

Prema informacijama koje su dostupne na internetskim stranicama HZZ-a, na dan 4. studenog evidentirano je 276.978 nezaposlenih. Kada se od te brojke oduzme broj nezaposlenih kojeg je HZZ evidentirao krajem rujna, ispada da se broj nezaposlenih od 30. rujna do 4. studenog povećao za 17.519 osobe.

Izgleda da je predsjednik HDZ-a brojku ovoga puta ipak točno zapamtio (jer radi se o porastu broja nezaposlenih od 28. rujna do 28. listopada), ali ju je pogrešno okarakterizirao kao broj izgubljenih radnih mjesta. U tu svrhu možda bi mu bolje poslužili podaci o broju zaposlenih, koje svakog mjeseca objavljuje Državni zavod za statistiku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.