Ocjena točnosti

Karamarko medalju iz ruskog građanskog rata prikazuje kao dokaz suradnje komunista i nacista

Svastika je postala nepoželjna u Sovjetskom Savezu nakon što je 1933. na vlast u Njemačkoj došla Nacional-socijalistička stranka Adolfa Hitlera.
foto HINA/ ml

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko oglasio se na svom Facebook profilu komentirajući obilježavanje Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska. Objavu u kojoj proziva Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, navodeći kako je njegova izjava da je suvremena hrvatska država nastala i na antifašizmu, Karamarko naziva „olinjalom frazetinom“ koju su „nakon propasti drage im juge, prikrpali novoj Hrvatskoj“. Cijela objava Karamarka arhivirana je ovdje.

U objavi Karamarko navodi i da su „Hitler i Staljin bili u ‘legalnom braku’ od 23.kolovoza 1939. do 22.lipnja 1941.“ te da je Hrvatska „država apsurda“ jer „jedini u Europskoj uniji dopuštamo divljanje propale, zločinačke ideologije i njezinih mitova“. Nazivajući Habulina „prosvjetiteljem“, Karamarko navodi i kako on „nikako da izusti da je suvremena hrvatska država nastala i na antikomunizmu“.

„Ova država utemeljena je na vrijednostima Domovinskog rata i protivljenju svakom totalitarizmu (fašističkom i komunističkom). Uostalom naš narod bio je žrtva tih zločinačkih, sestrinskih ideologija“, navodi Karamarko, ilustrirajući objavu snimkom značke s motivom svastike uz natpis kako je izrađena 1941. godine u povodu zajedničke proslave 1. maja komunista i nacista u slovenskom Trbovlju.

Međutim, netočno je da ta značka izrađena 1941. godine povodom zajedničke proslave 1. maja komunista i nacista.

Karamarko je preslikao pet godina staru ilustraciju koju je objavila slovenska političarka Alenka Jeraj, zastupnica SDS-a Janeza Janše (1, 2) .

SDS-ova Jeraj, naime, na svom Twitter profilu 2018. godine objavila je spornu ilustraciju navodeći: „Značka iz Trbovlja iz ljeta 1941. Izdana za zajedničku proslavu komunista i nacista 1. maja 1941.“. Tri dana kasnije, Jeraj se ispričala.

Medalja iz sovjetskog doba

Značka, odnosno medalja čiju je fotografiju 2018. objavila slovenska političarka, a ovih dana i Karamarko stavljajući je u kontekst suradnje komunista i nacista 1941. godine na području tadašnje Jugoslavije, zapravo je medalja iz sovjetskog doba.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Unutar same medalje natpis je na ćirilici iz kojeg je jasno da je orden iz vremena Ruske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike (RSFSR). Medalja je korištena tijekom Ruskog građanskog rata i njime su odlikovani zapovjednici Crvene armije na Jugoistočnoj fronti u periodu od 1918. do 1920. godine (1, 2, 3, 4, 5).

Znak svastike korišten kako na medalji tako i rukavu vojne odore na Jugoistočnoj fronti bio je znak raspoznavanja za dio jedinica koje su se borile na tom bojištu. Osim ruskih pukovnija na tom su se području borile jedinice Kalmikije. U studenom 1919. godine Vasilij Ivanovič Šorin, zapovjednik Jugoistočne fronte, donio je dekret o uvođenju identifikacijske oznake u obliku svastike za kalmičke jedinice.

Nakon što je 1933. godine na vlast u Njemačkoj došla Nacional-socijalistička stranka Adolfa Hitlera, svastika je postala nepoželjna u Sovjetskom Savezu, a ona se javno počela koristi isključivo u službi antinacističke propagande.

Medalja iz vremena ruskog građanskog rata u novije vrijeme postala je „dokazni materijal“ za tvrdnje dijela političara o bliskoj suradnji komunista i nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata, bez obzira na činjenice.

Nema veze s Drugim svjetskim ratom, niti Jugoslavijom

U slovenskom javnom prostoru medaljom se još 2017. godine „poigrao“ Janez Janša, među ostalim navodeći na svom Facebook profilu kako je ona „službeni simbol iz ljeta 1940. godine kada su dvije barbarske ideologije, nacionalsocijalizam i komunizam“ uz potpru „Slovenske komunističke partije, Kidriča i Kardelja, zajedno uništile istočni dio Europe i njezin narod“.

Godinu dana kasnije njegova stranačka kolegica piše kako je medalja izrađena 1941. godine u povodu zajedničke proslave 1. maja komunista i nacionalista. Naknadno se ispričava jer objavljenu informaciju nije provjerila.

Iako je jasno da medalja nema nikakve veze s Drugim svjetskim ratom i ne dokazuje suradnju komunista i nacista, desni politički spektar i dalje poseže za njom kao „dokazom“ suradnje komunista i nacista tijekom Drugog svjetskog rata.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.