Stav

Izađite na izbore, vaš glas nikad nije bio važniji

Pexels.com (Stock)

Bilo je to toliko davno da je glasnogovornik HDZ-a još bio Ratko Maček. I tada je zemlja bila finišu predizborne kampanje, Ivo Sanader se borio za drugi mandat, a Maček se pred novinarima pojavio u sjajnom raspoloženju. Dijelio je ne samo osmijehe, nego i slatkiše. Razlog za slavlje bila je vremenska prognoza. Na izborni dan se, naime, najavljivala kiša.

Tada je HDZ računao da će im pogodovati manja izlaznost, odnosno da su birači tzv. ljevice u slučaju nepogodnih vremenskih okolnosti skloniji ostati na kauču nego se prošetati do birališta. Izlaznost na izborima održanima 25. studenog u konačnici je, kiši unatoč, u deset izbornih jedinica unutar Hrvatske iznosila solidnih 63,52 posto. Glasalo je 2.429.597 birača, a Sanader je, iako je HDZ-ova pobjeda bila tijesna, zahvaljujući svojim pregovaračko-trgovačkim vještinama od Stjepana Mesića dobio mandat za sastavljanje koalicijske vlade.

I ove godine političari, sasvim sigurno, zabrinuto gledaju prema nebu i kalkuliraju kako će se izlaznost odraziti na izborne rezultate. Ostalim građanima ove zemlje, onima koji se ne natječu za fotelju u Saboru ili Vladi, a to je ogromna većina nas od ukupno 4.284.889 stanovnika i 3.791.341 birača, niska izlaznost nikako ne ide na ruku. A nema ni meteorološki opravdanog izgovora da se ostane kod kuće. U nedjelju će iznad većeg dijela Hrvatske, ako je za vjerovati Državnom hidrometeorološkom zavodu, zasjati sunce.

Nikad napetije

Vratimo se na trenutak u 2007. godinu. Pobjeda Sanaderovog HDZ-a smatrala se tijesnom iako je osvojio deset mandata više nego SDP pod vodstvom tada friškog stranačkog predsjednika Zorana Milanovića. Razlika je bila 66 prema 56. Doduše još sedam mandata pripalo je HNS-u, a tri IDS-u pa je okosnica kasnije Kukuriku koalicije s HDZ-ovim izbornim rezultatom bila sasvim izjednačena. Uslijedilo je 20 dana neizvjesnosti, da bi Sanader 15. prosinca 2007. napokon dobio mandat za formiranje vlasti uz podršku osmero manjinaca i još toliko zastupnika HSS-a i HSLS-a.

Izborna bitka koja će se voditi ove nedjelje će, prema svim pokazateljima, biti još napetija nego 2007. Prema anketi po izbornim jedinicama koju je za RTL provela Promocija plus, HDZ-ova koalicija u deset izbornih jedinica osvojit će 63, a SDP-ova 60 mandata. MOST-u ovo istraživanje daje pet mandata, HDSSB-u, IDS-u i koaliciji Milana Bandića po tri mandata, a po jedan mandat predviđa se Živom zidu, ORaH-u i koaliciji Uspješna Hrvatska.

Slično istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos SDP-ovoj koaliciji predviđa 55, a HDZ-ovoj 53 sigurnih mandata. Prema ovom istraživanju u Sabor ulaze još MOST s osam mandata, Bandićeva koalicija i IDS sa po dva mandata, te Živi zid i HDSSB sa po jednim mandatom, dok se 18 mandata smatra graničnima i bitka za njih je još sasvim otvorena.

Ako su anketna istraživanja i približno točna, pregovori o postizbornoj koaliciji morat će započeti već u izbornoj noći. Pritom MOST kao treća najjača stranka u državi odbija svaku mogućnost koalicije nakon izbora i tvrde da su oni ti koji će velikim strankama nametnuti svoje zahtjeve, po principu “uzmi ili ostavi”. Sličnu stvar tvrdi i Živi zid, kao i ORaH koji je spreman podržati blok Hrvatska raste, ali samo ako prihvate ključne odrednice njihovog programa.

Zaglavljeni u limbu

Ne čudi stoga što se u javnosti sve češće spominje mogućnost ponavljanja izbora. Ustav RH propisuje da mandatar, nakon što od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobije mandat za sastavljanje Vlade, mora oformiti vlast u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata. Ukoliko mu to ne pođe za rukom, rok može biti produljen za dodatnih 30 dana. Ako mandatar ni nakon 60 dana ne dobije povjerenje Sabora, predsjednica RH, prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade mora povjeriti drugoj osobi. Drugi mandatar opet ima 30 dana za sastavljanje Vlade, uz moguće produljenje za dodatnih 30 dana, o čemu odlučuje predsjednica. Ako ni nakon isteka roka od 90 do 120 dana Vlada nije formirana, predsjednica Grabar Kitarović će, prema Ustavu, morati imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

I samo zbog toga, ako ni zbog čega drugog, nikada nije bilo važnije izaći na izbore. Nemogućnost da se nakon nedjeljnih izbora sastavi vlast potencijalno bi značila da će Hrvatska na nekoliko mjeseci zapeti u limbu predizborne kampanje, što gospodarski devastiranoj državi može donijeti samo dodatne poteškoće. Poštapalica “svaki glas je važan” zbog toga ovoga puta nije samo floskula.

Pritom nije nebitno spomenuti ni činjenicu da od izbora uglavnom apstiniraju ljudi kojima se “politika gadi jer im je dosta SDP-a i HDZ-a” i koji “nemaju za koga glasati”. A SDP i HDZ samo su najjači, nikako i jedini politički blokovi u Hrvatskoj. Na ovim je izborima ponuda barem šarolika: MOST, ORaH, ZA GRAD, Pametno, Radnička fronta, Akcija mladih, Uspješna Hrvatska, Koalicija rada i solidarnosti, Živi zid, Hrvatska zora… Bez obzira kako se svjetonazorski definirate, u nekoj od ovih opcija se gotovo sigurno možete pronaći. Ili vam je barem netko od njihovih kandidata vrijedan preferencijskog odabira. Ako vam ni to nije dovoljno izbora, uvijek možete i odlučiti kakva bi vam vlast naredne četiri godine bila neprihvatljiva pa glasati “protiv” umjesto “za”. Što god u konačnici izaberete, imajte na umu da je bačen jedino onaj glas koji ostane neiskorišten.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.