Pod povećalom

Tko je pobijedio na izborima?

Hina / Daniel Kasap, Damir Senčar / dk, ds

Na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju 8. studenog HDZ-ova koalicija u deset izbornih jedinica dobila je 746.294 glasova, a SDP-ova koalicija 742.653 glasova. Razlika je 3641 glasova u korist HDZ-a. Ako tome pribrojimo i glasove koje je HDZ-ova koalicija dobila u dijaspori, razlika se povećava na 28.085 u korist HDZ-a.

Brojke su to koje govore u prilog tezi da je HDZ doista relativni pobjednik ovih izbora. No, to nisu i jedine brojke koje treba uzeti u obzir. U deset izbornih jedinica dva velika koalicijska bloka su sasvim izjednačena – svakom je pripala pobjeda u po pet izbornih jedinica. SDP-ova koalicija bolji rezultat je ostvarila u I., III., VI., VII. i VIII. izbornoj jedinici, dok je HDZ-ova koalicija najveći broj glasova dobila u II., IV., V., IX. i X. izbornoj jedinici.

Ravnomjerna je i podjela mandata – 56 prema 56. Kad se HDZ-ovoj koaliciji pridodaju još tri mandata dijaspore, ispada da je rezultat 59 prema 56.

Tko je pobijedio? Ovisi o tome tko računa

Članovi koalicije Hrvatska raste svom rezultatu, međutim, pribrajaju i mandate određenih manjinskih zastupnika. Ne može im se osporiti da za to imaju valjanje razloge. Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, koji je osvojio 1598 glasova, aktivni je član HNS-a. Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, koji je osvojio 1913 glasova, u zadnjem sazivu Sabora bio je član kluba zastupnika HNS-a. Predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas, koji je osvojio 2217 glasova, SDP-ov je zastupnik u gradskom vijeću Belog Manastira.

Ako SDP-ovoj koaliciji pribrojimo i njihovih 5728 glasova, ispada da se razlika smanjila na 22.357 u korist HDZ-ove koalicije. No, istovremeno su se dvije stranke opet izjednačile po broju mandata, na 59 prema 59.

Lideri koalicije Hrvatska raste svom su izbornom rezultatu skloni pribrojiti i 42.193 glasova birača IDS-a, stranke s kojom su navodno već dogovorili postizbornu suradnju (HRT). Odnos snaga u tom slučaju se drastično mijenja pa ispada da je SDP-ov blok osvojio 19.836 glasova i tri saborska mandata više nego HDZ-ova koalicija – 62 prema 59.

U tom slučaju SDP-ovom bloku trebalo bi pribrojiti i 1594 glasova koje je osvojio zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a koji je u prošlom sazivu Sabora bio dio IDS-ovog kluba zastupnika. Razlika u mandatima u tom slučaju povećava se na 63 prema 59 u korist SDP-ove koalicije, koja u tom slučaju ima i 21.430 glasova više nego HDZ-ov blok.

Relativno pitanje relativnog pobjednika

Pitanje relativnog pobjednika izbora, promatrano iz ove perspektive, sasvim je – relativno. A u konačnici i potpuno nebitno. Jer, bez obzira koliko iz HDZ-a ponavljali da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mandat za sastavljanje vlasti povjeriti Tomislavu Karamarku (Novi list) kao relativnom pobjedniku izbora, Ustav RH i dalje ih demantira.

Predsjednica RH, prema članku 98. Ustava, “povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljanja konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika”. Iz Ureda predsjednice najavljeno je da će konzultacije započeti nakon što od DIP-a dobiju službene i konačne rezultate izbora (Hina).

I tako dolazimo do situacije u kojoj praksa demantira brojke, a gdje ispada da je pravi pobjednik izbora zapravo MOST nezavisnih lista. Bez njihovih 19 saborskih zastupnika, koje su izborili zahvaljujući 302.327 osvojenih glasova (443.967 manje nego HDZ-ova, a 440.326 manje nego SDP-ova koalicija) neće biti moguće sastaviti vladu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.