Ocjena točnosti

Darinko Kosor: S kim uđeš, s tim ostaješ

Hina / Daniel Kasap / dk

“S kim uđeš, s tim ostaješ. To je za časne ljude, a oni koji nisu časni, ti mijenjaju boje”, izjavio je Darinko Kosor odgovarajući na pitanje ostaje li HSLS u Domoljubnoj koaliciji (Jutarnji.hr).

Predsjednik HSLS-a ili je zaboravio, ili želi prekrojiti povijest svoje stranke, kojoj političko konvertitstvo nije nikakva nepoznanica. Kao ilustracija u prilog ovoj tvrdnji, evo citata s HSLS-ove službene internetske stranice:

“Na izborima 3. siječnja 2000. HSLS je u koaliciji sa SDP-om pobijedio na izborima i zajedno s još 4 stranke (HSS, HNS, LS i IDS) formirao Vladu u kojoj je imao 5 ministara i zamjenika premijera te nekoliko zamjenika i pomoćnika ministara. U srpnju 2002. Veliko vijeće HSLS konstatira da je navedena Koalicija prestala postojati i HSLS ponovno postaje oporbena stranka. Na izbore 23. studenog 2003. HSLS-a je izašao u Koaliciji s DC-om te nakon izbora sudjeluje u formiranju izvršne vlasti”.

Izvršnu vlast u čijem je formiranju HSLS tada sudjelovao formirao je HDZ Ive Sanadera, pa tako ispada da je 2003. godine HSLS pretrčao iz “lijevoga” u “desni” tabor. Odluka Dražena Budiše o napuštanju koalicijske vlade Ivice Račana dovela je i do raskola unutar stranke pa su HSLS-ovci nezadovoljni takvom odlukom osnovali Libru – Stranku liberalnih demokrata (Wikipedia). Libra je na parlamentarnim izborima 2003. osvojila tri, a HSLS svega dva mandata.

U formiranju izvršne vlasti sa Sanaderovim HDZ-om je HSLS sudjelovao i nakon izbora 2007. godine (Index.hr). No, kraj mandata u Banskim dvorima nisu dočekali. Godinu dana nakon što je Sanader podnio ostavku iz vladajuće koalicije tada predvođene Jadrankom Kosor pokupio se i HSLS. Novinarima je to 10. srpnja 2010. objavio upravo Darinko Kosor, tada već predsjednik stranke (Jutarnji.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.